Dziwna awaria silnika. Prawdopodobnie pierscien/panewka.
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Loobo
Forumowicz

Dziwna awaria silnika. Prawdopodobnie pierscien/panewka.

przez Loobo » 2006-04-06, 00:09

Od poczatku:
Silnik d16z5 260000 km przebiegu. 500 km po kapitalnym remoncie glowicy (uszczelniacze, wszelkie uszczelki, docieranie zaworow...), splanowana zostala tylko 0,12 mm.
Od dwoch dni zaczal troche dymic na niebiesko i spaliny smierdzialy olejem.
Czulem ze silnik jest slabszy niz wczesniej, wyraznie brakowalo mocy. Dzisiaj przy sprincie ze swiatel na 3 biegu przy okolo 6500 rpm silnik kompletnie stracil moc, zapalila sie kontrolka oleju, silnik zgasl (jak tylko zapalila sie kontrolka wysprzeglilem od razu). Zjechalem na pobocze, zajrzalem pod maske, wszystko wydawalo sie byc OK. Po 2 minutach odpalilem i silnik zagadal normalnie.
Silnik nie ma mocy, nie chce sie wkrecac, oraz slychac terkotanie przy malym obciazeniu (czyli przy jezdzie na stalych obrotach lub odpuszczeniu gazu).

Mial ktos cos takiego u siebie? Co to jest? Pierscien? Panewka?
Musze wiedziec od czego zaczac. Jutro postaram sie pojechac na badanie kompresji.

PS Check engine sie nie pali.

Pozdro
Dzieki za wszelka pomoc

Roman
Forumowicz

przez Roman » 2006-04-06, 07:17

Na mój gust coś z zaworami. Było to robione więc byćmoże sprężyna sie odpieła zaworowa lub coś w tym stylu. Jeśli nie ma mocy to zawory mogły się rozregulować.
Bardzo lubię swe koreańskie auto ze stajni Calibry.

gery
Forumowicz

przez gery » 2006-04-06, 11:53

na moje doswiadczenia z panewkami , a troche ich juz niestety mialem ;) to raczej nie to.. jesli poszla by panewka to stukot byl by dosc glosny i slyszalny chyba caly czas przy pracy silnika. Masz więc szczęście :) powodzenia..

Loobo
Forumowicz

przez Loobo » 2006-04-06, 12:12

Dzisiaj zmierzylem kompresje, wyszlo:

1 cylinder: 14,0
2 : 14,0
3 : 13,5
4 : 13,0

Myslalem ze to calkiem niezle ale pan inzynier powiedzial zeby sie tym nie sugerowac bo olej moze dobrze uszczelniac i pierscienie tak czy inaczej moga byc walniete (poza tym nie ma mocy). Powiedzial tez ze panewki sa do wymiany na 90%. Doradzil albo remont albo wymiane silnika.
Pozniej pojechalem do znajomego warsztatu i pierwsza rzecz jaka powiedzial moj znajomy mechanik (jak mu wszystko opowiedzialem) to: "sprzedaj to w cholere".
Potwierdzil opinie pierwszego mechanika. Albo generalka albo nowy silnik.

Jutro jade do jeszcze jednego mechanika. Zobaczymy co powie tamten i pozniej podejme decyzje co z tym zrobic.

Pozdro
Loobo

gery
Forumowicz

przez gery » 2006-04-06, 12:32

uu.. No jeśli to faktycznie będa jednak panewki.. jeśli nie masz zbyt dużo kasy, czasu i nerwów, to faktycznie dobrym rozwiązaniem jest kupienie czegoś nowego.

Rafalcrx
Forumowicz

przez Rafalcrx » 2006-04-06, 16:38

Kiedys mialem identyczne objawy!!!! Skonczylo sie na tym ze panowie [latwa kobieta] zajebisci eksperci ktorzy wzieli kupe kasy za remont, nie doszli o co chodzi i kupilem nowy silnik.
Jezdze szybko inaczej jeszcze bym jechal.

szumal
Forumowicz

przez szumal » 2006-04-06, 17:35

Ehhh stary co za pech... A w zeszła srode gadalismy o remoncie silnika :( Wczoraj wieczorem jeszcze widziałem Cię na S. To się stało przed czy po??
Na 99% panewka...
Nie kupuj silnika uzywki bo nie masz gwarancji ze za 10tys km znow Ci sie nie wysra.
Lobo czy ja dobrze pamiętam czy Ty miałeś przesuniętą odcinke na 8200?? :diabelek:

Mariusz19b
Moderator

przez Mariusz19b » 2006-04-06, 19:17

szumal napisał(a):Ehhh stary co za pech... A w zeszła srode gadalismy o remoncie silnika :( Wczoraj wieczorem jeszcze widziałem Cię na S. To się stało przed czy po??
Na 99% panewka...
Nie kupuj silnika uzywki bo nie masz gwarancji ze za 10tys km znow Ci sie nie wysra.
Lobo czy ja dobrze pamiętam czy Ty miałeś przesuniętą odcinke na 8200?? :diabelek:

no wlasnie nie kupil i sie wysralo..
w tej sytuacji juz nie mozna robic remontu wogole sie nie oplaca chyba ze oddawaj do Rudolfa tylko on zna sie na rzeczy.
Ja bym kupywal uzywke
Zreszto kupilem i jest zajebiscie ;)

beata22staw
Forumowicz

przez beata22staw » 2006-04-06, 19:43

ja bym sie nie bawil w remonty,to jest JAPONIEC nieraz sie uda...ja wolalem stargac z niemiec!!!!! i to o wiele taniej wyszlo- a teraz koledze 2xkoszta to jest za ta kase extra motor do crx...ale i tak bywa... pozdrawiam..
W221 S550

szumal
Forumowicz

przez szumal » 2006-04-06, 20:01

Mariusz19b napisał(a):no wlasnie nie kupil i sie wysralo..
w tej sytuacji juz nie mozna robic remontu wogole sie nie oplaca chyba ze oddawaj do Rudolfa tylko on zna sie na rzeczy.
Ja bym kupywal uzywke

No to miałeś farta albo sprawdzone źródło. Jak kupujesz silnik z wiadomego pochodzenia to inna sprawa. Dasz sobie ręke uciac bez rozbierania silnika w jakiej jest kondycji, jezeli nie siedzi juz w furze?? Wiadomo ze mozna trafic dobry, ale mozna mieć i mniej szczęścia. Rosyjska ruletka...
Mailo już chyba udowodnił ze mozna zrobic profi remont d16z5 i mysle ze po takim zabiegu szybko nie padnie :ok:
Jezleli Lobo zrobił głowice to czeka go wymiana lub szlif wału, nowe korby, pierscienie i innych pare pierdół. Mysle ze koszt zamknie sie w granicach zakupu innego UZYWANEGO silnika...
Tak czy siak licze że sie nie podda i życze mu szybkiego powrotu na drogi ;)

Mariusz19b
Moderator

przez Mariusz19b » 2006-04-06, 20:14

szumal napisał(a):
Mariusz19b napisał(a):no wlasnie nie kupil i sie wysralo..
Ja bym kupywal uzywke

No to miałeś farta albo sprawdzone źródło. Jak kupujesz silnik z wiadomego pochodzenia to inna sprawa. Dasz sobie ręke uciac bez rozbierania silnika w jakiej jest kondycji, jezeli nie siedzi juz w furze?? Wiadomo ze mozna trafic dobry, ale mozna mieć i mniej szczęścia. Rosyjska ruletka...
Mailo już chyba udowodnił ze mozna zrobic profi remont d16z5 i mysle ze po takim zabiegu szybko nie padnie :ok:
Jezleli Lobo zrobił głowice to czeka go wymiana lub szlif wału, nowe korby, pierscienie i innych pare pierdół. Mysle ze koszt zamknie sie w granicach zakupu innego UZYWANEGO silnika...
Tak czy siak licze że sie nie podda i życze mu szybkiego powrotu na drogi ;)

ttaaa jasne
Majlo to inna sprawa on robil na oryginalnych czesciach i to nie ma prawa sie zesrac jak w tym przypadku.

Ty mowisz o kosztach zwiazanych z czesciami zamiennymim, nigdy na cos takiego nie pojde. Zeby miec pewnosc to nalezy to robic tylko z czesci w ASO !!
Na zamiennikach raz jest dobrze raz zle a jeszcze innym razem jak wyzej

koniu
Forumowicz

przez koniu » 2006-04-06, 20:27

Mariusz19b, z całym szacunkiem nie robiłeś remontu więc sie nie wypowiadaj. Ile osob na forum robiło nie na oryginalnych częsciach i jedzi i nic się nie dzieje. Co to wogole za zwyczaj panuje na tym forum ze najwiecej maja do powiedzenia osoby które danej rzeczy nie robiły.
Wystarczy poczytac temat "mini remont d16z5" ze są ludzie którzy robili remont i wszystko działa. Nie tylko Majlo jest tutaj przykładem. Wiele osób robiło remont tylko po prostu się nie wypowiada bo po co, jak i tak lepiej wiedzą osoby które remontu nie robiły.

Mariusz19b
Moderator

przez Mariusz19b » 2006-04-06, 20:38

koniu napisał(a):Mariusz19b, z całym szacunkiem nie robiłeś remontu więc sie nie wypowiadaj. Ile osob na forum robiło nie na oryginalnych częsciach i jedzi i nic się nie dzieje. Co to wogole za zwyczaj panuje na tym forum ze najwiecej maja do powiedzenia osoby które danej rzeczy nie robiły.
Wystarczy poczytac temat "mini remont d16z5" ze są ludzie którzy robili remont i wszystko działa. Nie tylko Majlo jest tutaj przykładem. Wiele osób robiło remont tylko po prostu się nie wypowiada bo po co, jak i tak lepiej wiedzą osoby które remontu nie robiły.

Ja chce tylko ustrzec Loobo od kolejnych duzych wydatków
Chyba o wiele latwiej jest znalezc silnik, zrobic przekladke i miec to z glowy [oczywiscie zgodze sie silnik z pewnego zrodla] i to jest o wiele bezpieczniejsze wyjscie pod wzgledem kosztów.

beata22staw
Forumowicz

przez beata22staw » 2006-04-06, 20:42

kolego na codzien przezucamy silniki do aut ............
my sie nie bawimy w remonty bo to nie oplacalne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
i nie masz gwarancji czy bedzie chodzil czy nie...........
w mojej firmie sa sciagane silniki z niemiec udokumentowany przebieg i cisnienie......
daje 6 miesiecy gwarancji na silnik............
jesli nie chodzi na swoj koszt wstawia 2 motor..........
i wlasnie z takiego zrudla mam u siebie........
mozesz wierzyc albo nie 0.5litra oleju wezmie na 10000tys km
a nie, jak niekturzy pisza ze jak wezmie 1litr na 1000tys to jest ok
taki silnik wedlug mnie to jest szrot....
pozdrawiam.........
W221 S550

koniu
Forumowicz

przez koniu » 2006-04-06, 20:42

Jeśli górę niedawno robił to ileż ma do zrobienia...pierścienie markowe RIK - 300zł
szlif wału + panewki gorsze...uszczelniacze na wał nowe potrzebuje, uszczelke pod miske olejową...i tyle z wydatkow...+ robota

Następna strona