Tez sie nad tym zastanawialem, mysle ze powinienes wywiercic dziure na sonde i nagwiontowac w ostatnim kawalku tam gdzie jest tylko 1 rura, odczyt brany tylko z 1 lub 2 cylindrow nie da wlasciwego wyniku. Problemem jest temp. spalin, mozliwe ze pod koniec kolektora bedzie ona za niska dla pracy sondy wiec ja np. jak wymienial bym kolektor na 4-2-1 to owinal bym go np azbestem lub jakas specjalna ondulina zeby podtrzymywala temp. Pisano tu kiedys tez ze daje to okolo 2-3 KM wiecej, nie wiem ile w tym prawde.
wiercisz dziure i dospawujesz nakretke taka aby sonda dala sie wkrecic na gwint nakretki w tym miejscu gdzie w z5 jest
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata ---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com
Gwint i rozmiar zależy jaką masz sondę, ja bedę to robił w tym tygodniu więc powiem co i jak.
Mam też pytanie od siebie, czy w kolektorze z A9 jest jakaś uszczelka pomiędzy częścią żeliwną a dwururką?
Dostałem ten kolektor w dwóch częściach dlatego pytam.
uszczelka musi byc, inaczej bylyby przedmuchy, sonde sobie zmierz suwmiarka i skok gwintu
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata ---------------
Sonda u mnie ma wymiary: M18/1,5.
Nadal mam wątpliwości co do osadzeniem sondy w kolektorze od A9. Czy na pewno w miejscu schodzenia dwóch rurek będzie dobrze??
jak zamontujesz tak samo jak to jest przy kolektorze od z5 to jakie masz watpliwosci??
Nie wiem jak jest przy Z5, ale A9 to trochę inny kolektor. Zastanawiam się czy nie możnaby dać sondy w jedną z dwóch rurek, czy MUSI być ona w miejscu gdzie już wszystkie rurki zejdą się w jedną? Czy błędny bedzie odczyt z dwóch cylindrów??
wszystkie kolektory rurowe maja na 4 cylindrze sonde wiec ja nie widze problemu.