CRX Del sol 97 - Tuning a może odbudowa ?

Bult
Forumowicz

Samochód: Crx Del Sol

CRX Del sol 97 - Tuning a może odbudowa ?

przez Bult » 2025-05-05, 02:11

Witam wszystkich kolegów z forum.
Od 5 dni spełniłem marzenie z dzieciństwa i stałem się posiadaczem Hondy CRX Del Sol ESI :)
Raczej jest to baza do projektu ,który mam w głowie :
1. Odbudowa blacharska ( rdza - tylne natkola , błotniki, trochę chwycone progi, rozwarstwiona podłoga w jednym rogu ; wiejskie malowanie - tylni zderzak i klapa) - tutaj przewiduje naprawę oraz malowanie na kolor pomarańczowy jak Toyota Supra z filmu Szybcy i Wściekli.
2. Silnik 1.6 125 KM - tutaj dwa rozwiązania - SWAP na coś mocniejszego (160 KM) pytanie co można wsadzić i jaki koszt ; lub generalka tego co jest i podniesienie mocy - zestawy dostępne tylko na AliExpress ale czy to bezpieczne - proszę o podpowiedzi znawców tematu. Jaki dolot / wylot itd ?
3. Zawieszenie na ten moment bardzo twarde i chyba niższe od serii ( trze po glebie podczas wjazdu na rolki przy standardowym przeglądzie) tutaj chciał bym aby zawieszenie było dobre ale w miarę komfortowe i nie było problemu z wjazdem pod krawężniki ?
4. Hamulce - co zamontować w dobrej cenie a jednak trwałe i dobre ?
5. Informacje jak zabezpieczyć uszczelki ( na ten moment nie ciekną ) ?
6. Na co jeszcze zwrócić uwagę ?

Ogólnie proszę o porady na temat takiego projektu wszystkich znawców którzy odbudowali swoje autka .
Dziękuję

-venom-
Moderator

Samochód: ED9 B16A1

Re: CRX Del sol 97 - Tuning a może odbudowa ?

przez -venom- » 2025-05-06, 14:18

Moim zdaniem nie opłaca się odbudowa - całkowita wyjdzie 30-40 tys (blacharka, swap, zawieszenie). Dalej będzie to rzeźbione auto bez większej wartości. Chyba, że będziesz sam robił większość rzeczy, no ale o tym nie wspominasz więc zakładam że będziesz zlecał robotę.

Taniej i lepiej poszukać w DE fajnego egzemplarza - jeszcze się trafiają.

A tak wyglądał mój del sol - wjebana walizka pieniędzy, na koniec rozsprzedany na części bo nie było chętnego na zakup za 50% kosztów.

Obrazek

Obrazek
DOHC VTEC