D16A8 -Problem z zapłonem i nie tylko
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

zaq
Forumowicz

D16A8 -Problem z zapłonem i nie tylko

przez zaq » 2006-03-17, 15:27

Wymieniłem silnik w moim samochodzie, wcześniej był d16a6. Nowy silnik d16a8 pracował bardzo dobrze, niestety zaraz po wymianie (przejechałm 200km) silnik zaczął przerywać. Myślałem że brakuje paliwa, gdyż testowałem go dosyć solidnie :). Dolałem paliwa, dojechałem do domu i rano silnik nie odpalił. Przerywał tak bardzo, że nie mogłem go odpalić. Po paru próbach rozruchu w ogóle przestał reagować.
Zawiozłem autko do mechanika i ten zdiagnozowal brak iskry w wyniku awarii aparatu zapłonowego. Nie przejąłem się zbytnio gdyż miałem drugi aparat (ze silnika d16z2). Zawiozłem mu go. Gdy przyjechalem następniego dnia odebrać auto. Mechanik stwierdził, że nowy aparat nie pasował (wcześniej o tym nie pomyślałem, ale przecież wcześniej był tylko jeden wałek) i musiał przełożyć zawartość nowego aparatu do starej obudowy. Oczywiście nie w całości, gdyż w nowym były trzy czujniki a w starym dwa (podejrzewam że czujnik identyfikujacy pierwszy cylinder w SOHC był aparacie zapłonowym, a w DOHC jest na drugim wałku). Silnik odpalał, ale zaraz gasł. Wezwał więc na pomoc elektryka. Ten coś przelutował i odpalił samochód, że przy okazji zaczął przekładać przewody gumowe wychodzące z kolektora ssącego.
Na parkingi silnik w miarę pracuję ale dużo gorzej wchodzi na odroty (od 1 do 5 tyś) ale w czasie jazdy - tragedia. Większą dynamikę jazdy ma maluch (nie przesadzam). Jak przy 2 tyś obrotów na dwójce wcisnę na maxa pedł gazu to 4 tyś obrotów na tym biegu osiąga po 10 sekundach. Mechanik nie za bardzo wie co dalej zrobić. Próbował przekłądać przewody z kolektora ssącego ale niewiele to zmienia (nie wie jak były poprzednio). Jestem pewien, że nie są dobrze założone, gdyż dzisiaj porównałem zjęcie innego silnika z moim i przełożyłem na właściwe miejsce dwa przewody. Niestety położenia pozostałych przewodów na posiadanym przeze mnie zdjęciu nie widać, silnik chodzi trochę lepiej ale ciągle kiepsko.

Mam prośbę. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć gdzie znaleźć schemat jak mają biegnąć gumowe przewody podciśnieniowe, albo np podsłać mi w miarę dobre zdjęcie swojego kolektora, żebu były widoczne przewody.

Poza tym poszukuję schematu aparatu zapłonowego (silnik D16a8), postaram się złożyć aprat z powrtem i wymienić nie cały środek tylko uszkodzoną część.

Pozdrawiam wszystkich i proszę o pomoc - mój e-mali: zaqa@tlen.pl

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-03-18, 02:08

co do schematow poszperaj w manualu tam sa rozrysowane obwody elektryczne.
byc moze dalej aparat nie jest zrobiony tak jak trzeba i czujnik 1 cylindra zle pracuje.
sprawdz czy nie wywala zadnych bledow na kompie.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

zaq
Forumowicz

D16a8 - jest lepiej

przez zaq » 2006-03-18, 14:25

Miałeś rację Merfi vtec. Rozebrałem cały aparat z i złożyłem z powrotem na starych cześciach, ale nie było iskry. Rozebrałem więc jeszcze raz i wymieniłem modół zpałonu. Po założeniu aparatu silnik pracuje prawie tak jak powinien. Niestety komputer pokazał błąd nr 8. (Czujnik GMP).
Sprawdziłem wtyczkę i przewody - wydaje się być ok. Gdzie znajduje się czujnik GMP w aparacie zapłonowym i za co odpowiada? W aparacie mam dwa czujniki (czujnik 1-go cylindra jest na drugim wałku). Czy błąd może być skutkiem złego ustawienia czujnika (położenie czujników w aparcie można regulować na śrubach)?

Pozostał jeszcze nierozwiazany problem przewodów podciśnieniowych koło kolektora dolotowego. Nie mogę nigdzie znaleźć czytelnego schematu, a w maualu nie są one rozrysowane.

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-03-18, 14:37

czujnik mogl sie zepsuc. i nic ci nie da szperanie.
zdaza sie ze jest zabrudzonuy i przeczyszczenie pomaga.
generalnie poszukaj czujnika z innego aparatu
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

zaq
Forumowicz

przez zaq » 2006-03-18, 14:56

Mam drugi aparat zapłonowy (od silnika z jednym wałkiem), mogę więc go wymienić., ale nie wiem który to jest, chociaż sprawdzilem czujniki przyrządem wydają się być ok.