chce uturbic swojego vt po wakacjach.... 50-60 koni wiecej mi nawet nie potreba..... czemu zdaniem kilku forumowiczow niema sensu i zrobi pufff w b16 a w b18 juz nie???/
poczytalem fora us i nie zuwazylem problemu
jedyny problem moze byc przez klime....zamalo miejsca..ale da sie to rozwizac....
.....ale moze cos nowego sie dowiem....
ograniczeniem jest tylko kasa, a b16 jak najbardziej jest ok pod turbo, oczywiście b18c6 lepsze ( bo już w standardzie ma lepsze bebechy ) ale droższe i trudniej dostępne. Jeśli to mają być moce rzędu 300KM to silnik b16 wystarczy, potrzeba będzie wymienić troszkę wnętrza (zakuć), dobrze wystroić i cieszyć się jazdą z furki co robi psss psss psss
skoro to ma byc 50-60 KM wiecej to jest zaden problem. to jest doladnowanie rzedu 0,3-0,4 bara tym samym seryjne graty powinno to wytrzymac bez problemu. oczywiscie nie ma reguly wiec jesli stac Cie na to to kuc dol i masz wszystko gdzies
dla przykladu Maly smiga teraz na 0,3 bara ma 208 KM i 194Nm czyli jest to wlasnie te 50 KM wiecej (przed T shamowane 160KM)
z tego co wiem zalecane jest 230 co spokojnie graty wytrzymaja (przedewszystkim skrzynia)....slowo promatora....mi 50-60 kucykow wystarczy...chce powiekszyc moc ale nie zalezy mi na zrbieniu besti :> wiesz ile teraz maly ma do 100? i czy zrobil spieke??
lepiej zakupic kompresor i wpakowac. zmiescisz sie w 4 klockach
przy takim malym przyroscie bedzie lepiej niz przerabiac wszystko na turbo na seryjnych gratach.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata ---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com
merfi vtec napisał(a):lepiej zakupic kompresor i wpakowac. zmiescisz sie w 4 klockach
Jackson Racing za 4 tysiaki dolarów? Chyba nawet mniej powinien go kosztować, a te 210-230PS osiągnie. No i będzie silnik ciągnął równiutko w całym zakresie no i zestroić łatwiej... Kompresor super sprawa, ale wydatek porównywalny ze sałbym zestawem turbo...
ARG Performance Mechanika, tuning, serwis. Przygotowanie samochodów do sportu i na ulicę.
kompresor...koszty zakupu/ pozniejszego wystrojenia tego wszystkiego itp... wahaja sie w granicach dobrego turbo-byl o tym watek na civic klubie bardzo obszerny z reszta....kolega zalozyl w b16a2....
EJ8 D16Y8 black bitch...
I was born to die not to drive slow....
syncro....tak napisal mi promotor...(widze ze masz z tym cos wspolnego to mze cos weicej napiszesz):> i przeczytalem to na innych forach zagranicznych.....ale kazda uwaga lub sugesta napewno sie przyda ...wiec nadal slucham........ a osobiscie chcialem zakupic cos takiego....pewno bedzie to malo swoich krytykow......ale prosze pamietac...
a. auto staram sie niekatowac.
b. nie bierze udzialu w zadnych wyscigach.....
c. chce zeby zachowal pewna ekonomie na trasie...
d. dopiero za 1-2 mam zamiar kupic 2 auto a tego zostawic sobie jaka powiedzmy....radosc....
Dlatego ze skrzynia biegow przy tych mocach nie jest zadnym problemem.
Jest rowniez wiadomo ze seryjne skrzynie serii B trzaskaja 8-9 sek na 1/4.
Problem to silnik i jego wytrymalosc.
Na pierwszy ogien ida korby i tloki i to jest podstawa do zrobienia bezpiecznego turbo.
Temat wielokrotnie walkowany.Poszukaj tylko dobrze.
też się kiedyś napalałem na Jackson Racing
ale natrafiłem sobie na taką stronkę: http://crx.honda-perf.org/horror/jrsc.html no i nie wygląda to tak różowo jak się okazuje
głównie chodzi o to że przy b16 ciężko jest uzyskać deklarowane przez producenta przyrosty mocy, no i jak coś padnie w kompresorze.... koszty sprowadzenia, koszty kupna (2.100 $ w przyblizeniu), i wzrost mocy który może wystarczyć na pierwszy tydzień jak to ktoś napisał - podarowałem sobie.
najpiekniejsza muzyka: b16a2 w 5500-8200 rpm, i to x2 ]:->