Jak co nie którzy wiedza kupiłem ostatnio dwa ED9 i złożylem jednego
Autko juz jezdzi, nawet fajnie, jednak jest jeden problem :> Dzisiaj jak tylko drogi przeschły wziełem gtecha i sprawdziłem jaki wyjdzie czas na 1/4 mili i wyszło:
16,61
16,70
16,67
Dla porównania na tej samej drodze testowałem del sola 1.6 esi, tym samym gtechem i wyszło:
16.78
16.82
16.67
16.84
Tak, ze jak widac różnica jest minimalna, a jak wiadomo ED9 jest lzejszy i ogolnie ma lepsze osiagi, dlatego cos mi tu nie gra
Na dodatek moje ED9 z tyłu nie ma nic, żadnych plastików itp., zamiast siedzen seryjnych są lżejsze kubełki, tak ze auto ogolnie powinno byc lzejsze niz seryjne ed9. Takie ED9 powinno miec czas duzo blizej 16 sekund, a nawet ponizej
W moim sporo zrobiłem i moze cos jest nie tak ustawione dlatego napisze mniej wiecej co zostało zrobione. Może ktoś z was doradzi co sprawdzic w silniku, jak czym itp.
Troche fotek jest tutaj:
http://w1c10.skwierzyna.com/honda@work/
Nowe filtry, oleje w silniku i skrzyni, nowe sprzegło, nowe przewody wysokiego napiecia BOSCH, nowe swiece NGK, wyciagnieta miska olejowa wyczysczona i założona z nowa uszczelka. Silnik zalany mineralnym olejem CASTROL High Mileage. Nowy pasek rozrzadu, jak auto przyjechało to cos mialo nie tak z rozrzadem, chodzilo niby dobrze ale zapłonu nie dalo sie ustawic conajmniej o 20 stopni roznicy bylo, zeby dalo sie ustawic. Okazało sie, ze kolo od wałka wydechowego było przestawione o jeden ząbek, przestawilismy i zapłon jest tak jak ma byc. Spręzanie w cylindrach było sprawdzane jak tylko auto przyjechało z niemiec na rozgrzanym silniku wyszło miedzy 13.4 a 13.8. Z manula wynika, że nowy ma 13.5 wiec wszystko powinno byc dobrze. Silnik pracuje równo i wkreca sie dobrze. Nie widac, żeby za duzo dymił ale teraz to trudno zauważyc bo za zimno jest i samą pare widac. Sprężania nie mierzyłem teraz na nowym oleju, ale chyba nie powinno sie nic zmienic to nie syntetyk.
Prosze o jakas rade co sprawdzic, co ustawic, co zmienic itp. Wydaje mi sie, ze auto powinno sie lepiej zbierac. Aaa jeszcze opony mam o rozmiarze seryjnym.
, brawo za pomyslowsc...