Gleba...
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Waltanick
Forumowicz

przez Waltanick » 2006-03-03, 20:55

Ja mam używane ,krótkie amorki H&R

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-03-04, 00:32

szumal napisał(a):Podłącze się pod temat. Mam na przód wrzucone niebieskie eibachy -40. Sa baardzo twarde ale fura nie siadla jak trzeba (albo siadla ale ja chce wiecej). Przyczyny upatruje w seryjnych amortyzatorach. Możecie mi polecić jakies amorki skracane do sportowych sprezyn za rozsądną cene?? A moze ma ktos jakies uzywki na zbyciu??
Pozdrawiam

kolego masz zle pojecie o amortyzatorach.

o twardosci zawieszenia decyduje w glownej mierze amortyzator a o wysokosci tylko i wylacznie sprezyna. jak skrocisz za bardzo sprezyne to i skok amortyzatora sie zmniejszy a przy miekkim amortyzatorze bedziesz skakal jak pingpong bo zawiecha bedzie ciagle dobijac do konca. przy -50 musisz miec twardy sportowy amortyzator
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

Tviti
Forumowicz

przez Tviti » 2006-03-04, 01:22

Ja mam Weiteca -55 p\t i dzis odebralem skrocone i utwardzone amorki jutro zakladam i dam znac jak sie jezdzi: czy wogole wyjade z grazu :D

szumal
Forumowicz

przez szumal » 2006-03-04, 12:53

merfi vtec napisał(a):
kolego masz zle pojecie o amortyzatorach.

o twardosci zawieszenia decyduje w glownej mierze amortyzator a o wysokosci tylko i wylacznie sprezyna. jak skrocisz za bardzo sprezyne to i skok amortyzatora sie zmniejszy a przy miekkim amortyzatorze bedziesz skakal jak pingpong bo zawiecha bedzie ciagle dobijac do konca. przy -50 musisz miec twardy sportowy amortyzator

Czyli jak sprawie sobie krótki sportowy amor to fura nie pójdzie na dół ani mm?? To sie nawet wydaje logiczne ;)
A propos sprężyn to uważam ze oprócz głownego zadanie utrzymywania wysokości maja też duzywpływ na twardość...
Przy moim -40 i seri amorach nie zauważyłem żeby mi zawias dobijał albo niebezpiecznie skakał... Mimo to sprawiłbym sobie jakies krotsze amorki bo niewatpliwie było by lepiej niz jest.

mahos
Forumowicz

przez mahos » 2006-03-04, 14:01

twardosc tak

ale amortyzator to typowy tlumik drgan...jesli bedzie za dlugi lub za miekki to auto bedzie skakac jak pilka bo (na chlopski rozum:tlumienie drgan bedzie wydluzone i bez oporow na sprezyne)-ale to napisalem:PPPP jak juz merfi wczesniej napisal...
EJ8 D16Y8 black bitch...
I was born to die not to drive slow....

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2006-03-04, 14:26

Witam.
Przy okazji tego tematu zadam pytanie :)
Kupiłem Bilstein B8 na tył do seryjnych sprężyn bo nie chciałem obnizac auta, a zwiekszyc jego sztywność. Kupiłem tylko na tył bo tył amorki byly do wywalenia a przod jeszcze trzyma. Z czasem kupie jeszcze na przód B8. Teraz jednak tył podniósł sie o 2 cm w góre. Nie jezdzilem i nie wiem jak to sie bedzie jezdzic, bo auto bedzie wyższe z tyłu i pewnie sztywniejsze. Zależy mi głównie na szybkim pokonywaniu zakrętów, takze nie rownych z dziurami itp. Dlatego nie chce obnizac auta. Jednak do tych amorkow moze to byc potrzebne to jakie nie drogie sprezyny polecilibyscie do tych amorkow, tak zeby obnizyc auto minimalnie, zeby to dobrze współpracowało z tyi amorkami B8.

Tviti
Forumowicz

przez Tviti » 2006-03-04, 17:56

Czesc;)
Wlasnie wrocielm , zalozylem amorki piekna sprawa kolesie spisali sie na medal!! calkiem inna jazda na tych amorkach a na seryjnych , wczesniej skakala jak gowno w betoniarce teraz skacze ale Ja na siedzeniu:D:D
pozdrawiam;)

Tomek.S
Forumowicz

przez Tomek.S » 2006-03-04, 19:12

tviti to fajnie ze jestes zadowolony uwazaj teraz na dziur dobra rada

Poprzednia strona