ALTERNATOR - ladowanie
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

vit

ALTERNATOR - ladowanie

przez vit » 2006-03-01, 09:43

czy jest możliwe aby w naszych crxach było tak że kontrolka ładowania będzie gasła pomimo ze alternator jest spalony.i czy w instalacji jest coś przez co tak się może dziać

[ Dodano: Czw Mar 02, 2006 5:47 pm ]
widze ze wszystkim którzy przeczytali ten temat zabiłem gwozdzia-ale tak sie u mnie własnie dzieje.jak widac nie zbadane jeszcze sa wszysstkie zagadki i tajemnice motoryzacji co nie?

Dycha
Forumowicz

przez Dycha » 2006-03-04, 00:46

Sluchaj kwestia ladowania jesli ci szwankuje ladowanko masz 2 bardzo proste sposoby, aby spawrdzic :
1. Odpal CRX i scignij kleme , niema prawa zgasnac ( jesli zgasnie znaczy ze niema ladowania )
2. Odpal i zmierz mierinikiem na akku. ile laduje :)( poszukaj gdzies bedzie pisalo ile powinno byc dokladnie)

A z elektryka nie wykluczone ze dioda gupieje zobacz bez. czy zwierciadelka niema albo cus :D
Pozdrowienia dla Hondziarzy !!!

hondacrx
Forumowicz

przez hondacrx » 2006-03-04, 00:58

umnie jest 14.7 rewalacyjne ladowanie :>
VTec RuLeS

Bastek
Forumowicz

przez Bastek » 2006-03-04, 00:58

Dycha napisał(a):Odpal i zmierz mierinikiem na akku. ile laduje :)( poszukaj gdzies bedzie pisalo ile powinno byc dokladnie)

Ok 14V powinno byc :) Pozalaczaj swiatla, ogrzewanie tylnej szyby, dmuchawe i teraz sprawdz jaki jest prad na aku, jak spadnie do ok 11-12V to alternator nie laduje ;)
Fotografia ślubna, reportażowa i motoryzacyjna
www.sm-foto.pl

mahos
Forumowicz

przez mahos » 2006-03-04, 03:12

13.7-14.7 norma

nowka alt.DENSO 14.7
EJ8 D16Y8 black bitch...
I was born to die not to drive slow....

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-03-05, 14:56

1. Odpal CRX i scignij kleme , niema prawa zgasnac ( jesli zgasnie znaczy ze niema ladowania )

:diabeleknie:

super porada. :szok: a potem alternator wez wymien na nowy po odlaczniu klem na pracujacym silniku.

jak masz pisac bzdety to lepiej wcale nie zabierac glosu.
w alternatorze problem moze byc albo ze szczotkami albo z regulatorem napiecia.
kontrolka nie zgasnie jesli nie bedziee progowego napiecia

ale tez nie zaswieci sie jesli prad ladowania bedzie zbyt maly a to juz zalezy od diod prostowniczych i regulatora napiecia.

albo z mostkiem prostowniczym.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

Snyka
Moderator

przez Snyka » 2006-03-05, 16:48

Bastek napisał(a):
Dycha napisał(a):Odpal i zmierz mierinikiem na akku. ile laduje :)( poszukaj gdzies bedzie pisalo ile powinno byc dokladnie)

Ok 14V powinno byc :) Pozalaczaj swiatla, ogrzewanie tylnej szyby, dmuchawe i teraz sprawdz jaki jest prad na aku, jak spadnie do ok 11-12V to alternator nie laduje ;)

jak nie laduje ? a skad te 11 ? pozalaczac wszystko na full i zostawic samochod na wolnych czy trzymac obroty wyzej? bo z tego co mi mowili to napiecie sie zmienia wraz z obrotami

Bastek
Forumowicz

przez Bastek » 2006-03-05, 17:14

Snyka napisał(a):
Bastek napisał(a):

jak nie laduje ? a skad te 11 ? pozalaczac wszystko na full i zostawic samochod na wolnych czy trzymac obroty wyzej? bo z tego co mi mowili to napiecie sie zmienia wraz z obrotami

Zostawic na wolnych, jak napiecie na aku spadnie to znaczy ze alternator nie laduje
www.sm-foto.pl

Snyka
Moderator

przez Snyka » 2006-03-05, 17:19

no dobra na wolnych mialem 12.5 a jak podkrecilem do 2000rpm to wzrastalo i doszlo po 5 sek do 14 i roslo dalej ale juz nie patrzalem do ilu to co nie laduje czy laduje ?w aucie nie bylo nic wlaczone..

Aha i jeszcze jedno pytanie ile trwa naladowanie akumulatora do zielonej kropki z zupelnie wyladowanego akumulatora(kropka czarna) ile km przejechac trzeba zeby sie naladowal? bo zauwaylem ze po tym wyladowaniu auto odpala i ma prad ale ako nie ma zielonej kropki! P.S samochodem pokonuje male odleglosci 15km w jedna strone po miescie i postoj i znow 15km... co myslicie naladuje sie w ogole ?

Bastek
Forumowicz

przez Bastek » 2006-03-05, 19:39

Snyka napisał(a):no dobra na wolnych mialem 12.5 a jak podkrecilem do 2000rpm to wzrastalo i doszlo po 5 sek do 14 i roslo dalej ale juz nie patrzalem do ilu to co nie laduje czy laduje ?w aucie nie bylo nic wlaczone..

Aha i jeszcze jedno pytanie ile trwa naladowanie akumulatora do zielonej kropki z zupelnie wyladowanego akumulatora(kropka czarna) ile km przejechac trzeba zeby sie naladowal? bo zauwaylem ze po tym wyladowaniu auto odpala i ma prad ale ako nie ma zielonej kropki! P.S samochodem pokonuje male odleglosci 15km w jedna strone po miescie i postoj i znow 15km... co myslicie naladuje sie w ogole ?

Bo im wyzsze obroty tym wiekszy prad ladowania, nie chce Cie matrwic ale powoli zaczynaja Ci sie konczyc szczotki w alternatorze :nieok: nie powinno byc 12.5V przy wylaczonych swiatlach. Po obciazeniu aku swiatlami, ogrzewaniem tylnej szyby alternator powinien dac wiekszy prad i powinno byc ok 13.5-14V

Wszystko zalezy jakim pradem jest ladowany aku (na prostowniku) Latwo to idzie policzyc, jak laduje np 3Ah a aku masz 55Ah to powinien sie ladowac ok 23-25godz do pelnego naladowania. Nie wiem ile km trzeba przejechac by naladowac max aku ale wiem ze te 15km co robisz to jest o wiele za malo by go naladowac :P Oczywiscie zakladam ze z aku jest wszystko ok :D
www.sm-foto.pl

Dycha
Forumowicz

przez Dycha » 2006-03-05, 20:02

merfi vtec

super porada. a potem alternator wez wymien na nowy po odlaczniu klem na pracujacym silniku

Nie wiem jak u ciebie mozliwe ze masz padniete co nieco, bo ja juz tak raz czy dwa sprawdzilem alternator i jest wszytsko ok, nie kleklo mi nic, takze teskt typu "pisac bzdety " do kogos innego. Skoro sam na sobie nie prubowalem to nigdy sie nie odzywam, jest to najprosztu sposob aby to spradwzic i od 1 odlaczenia nic sie nie stanie. Niema potrezby krytykowac, kazdy pisze co mysli i prubuje pomoc ale mefri vtec widze krytykowac tez lubi- wiec musi byc najlepszy.

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-03-05, 21:11

sluchaj dycha jak masz komus radzic tak zeby potem komus cos padlo, to nie pisz takich przezyc.
wiadomo powszechnie ze alternator nie moze pracowac bez obciazenia i to powoduje uszkodzenie elektroniki. to ze tobie sie udalo i fajnie jest, to nie znaczy ze u kogos bedzie super i ze trzeba tak robic - tyle mam do twojej rady - jest niewlasciwa i powoduje narazanie na straty. tyle w temacie.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

Dycha
Forumowicz

przez Dycha » 2006-03-05, 21:25

merfi vtec nie testowalem tego jedynie na swoim przypadku kilka osob tez tak z mojego sr. robilo, ale ok masz racje ale niespotlaem sie jeszcze zeby komus z tego powodu cos kleklo.

AdiTasiek
Forumowicz

przez AdiTasiek » 2006-03-05, 22:20

u mnie na Wlaczonych swiatlach ladowal bardzo slabiutko Przyczyna: regulator napiecia zakupilem i smiga jak nowy.Akurat jest terazna Allegro do CR-ki
Pierońskie Hanysy Jadą z Piskiem...

vit

przez vit » 2006-03-08, 20:18

wracając do tematu ładowania.to oczym pisałem w 1 poście zostało rozwiązzane po przez wymiane alternatora.no i trochę się dowiedziałem od elektryka.a powiedział mi tak:po pierwsze primo to ze kontrolka mi gasła wynikało z tego ze alternator miał przebicie w uzwojeniu do masy także próg był jeszce przekraczany a prąd ładowania sobie szedł na korpus silnika itd.po drugie primo regulator który miałem w tym alternatorze został przełożony do tego nowego i teraz mam na wył odbiorach 14.4 v a na wł wszystkich mozliwych 13.5