Maglownica ze wspomaganiem - Luz

Mibars
Forumowicz

Samochód: 90 Suburban + Golf R

Maglownica ze wspomaganiem - Luz

przez Mibars » 2014-07-06, 22:47

Witajcie,
Założyłem sobie wspomaganie na maglownicy z Civica i pompy z Opla (zresztą to się nadaje na oddzielny temat :) ) i generalnie nie wiem, czy jest OK, czy nie. Otóż maglownica puka i to dość głośno na zgaszonym silniku, na kierownicy także wyczuwam wtedy luz, ale jak patrzę na koła, to obydwa się ruszają na tym luzie, sprężynuje na oponach, ale magiel stuka. Po odpaleniu stukanie znika, wspomaganie chodzi. Magiel ma nieznany przebieg, wg naklejki ma 25 lat (rocznik 89) :)

Czy jest precyzyjnie podczas jazdy? A cholera wie, bo na razie mam cały czas wrażenie jakbym po lodzie jechał przez to, że tak lekko kiera chodzi, z drugiej strony w końcu nie wyrywa się tak podczas gwałtownego przyspieszania, czy hamowania na nierównej nawierzchni, w szczególności na koleinach.

W drugim aucie także dokładałem pewien czas temu wspomaganie (i też mam wrażenie jazdy po lodzie, w szczególności przy przesiadce z CRX gdzie trzeba się z kierą szarpać :) ), tym razem 100% fabryczne hydrauliczne i również magiel o nieznanym przebiegu i również stuka na zgaszonym silniku (chociaż mniej) i stukanie znika po odpaleniu. Tym samym nie mam pojęcia czy to normalne zachowanie, czy nie... Wg mnie lekki luz na maglu ze wspomaganiem ma prawo być (ze względu na zasadę działania zespołu zaworów opartą o odkształcenie jakiegoś podatnego elementu), ale stukanie? I jesli stuka, a koła sie ruszają, to co właściwie stuka?

Śrubą regulującą już kręciłem, po (zbyt) mocnym skręceniu stukanie trochę maleje, ale i pojawia się opór na kierownicy (co moze dawać złudzenie redukcji stukania bo lekki ruch po prostu nie ruszy kierownicy), wiec wróciłem do stanu pierwotnego.

Ptasior
Forumowicz

Samochód: Subaru

przez Ptasior » 2014-07-07, 22:29

Mibars napisał(a):I jesli stuka, a koła sie ruszają, to co właściwie stuka?

Sprawdź ten przegub/wałek kardana który jest wewnątrz kabiny a łączy maglownice z kolumną kierowniczą. Może jest tak skręcone że on się pręży i stuka przy przeskakiwaniu.
1. Najpierw zrób karoserie,
2. Potem zadbaj o zawieszenie i hamulce,
3. Teraz dopiero możesz modzić silnik.
EE8 -> Subaru GF8 -> ED6 + BB9 -> Subaru GRF
http://www.youtube.com/watch?v=OwwaZjWcMOE