Sprzedam silnik D16Z5 - 650 zł
Póki co jest jeszcze w aucie więc można podjechać posłuchać jak chodzi, ale już nie długo, bo mam A9kę.
Jeździłem nim ponad 6 lat i przez ten czas nie miałem z nim w zasadzie żadnych problemów.
Co trzeba przy nim zrobić:
Decyzja o zmianie silnika zapadła przy drobnych poprawkach, kiedy znajomy wysłuchał, że jeden z korbowodów co jakiś czas sobie stuknie przy dynamicznej zmianie obrotów - 3 lub 4, to tak naprawdę nie istotne, bo do silnika i tak trzeba zajrzeć. Przy zaglądaniu warto też pomyśleć o reszcie, bo silnik od jakiś 2-3 lat lubił olej, może jeszcze nie dramatycznie ale trzeba było tego pilnować.
Obowiązkowo uszczelka pod pokrywę klawiatury oraz pod aparat zapłonowy, bo koszmarnie cieknie.
Oczywiście można go też wsadzić do auta tak jak jest, bo działa, ale myślę, że warto go od razu niewielkim kosztem wyremontować.
Osprzęt do dogadania, bo część będę przekładał.
Od 4 lat świeci się też kontrolka check engine - kod 8, Kiedyś na dziurach odkleił mi się czujnik w aparacie zapłonowym (na forum można znaleźć opis tego problemu). Kwestia doregulowania odległości czujnika od zębatki ferromagnetycznej. Nie robiłem tego, bo silnik działa bardzo dobrze i przede wszystkim nie pali więcej niż palił (na trasie przy przepisowej jeździe schodził do 4,5l/100km w mieście 6-8 l/100km)
Aktualny przebieg to około 180tys. km.
Silnik jak na zdjęciach: (Zastrzegam sobie jedynie pokrywę klawiatury zaworów którą zabieram, a silnik sprzedaję z pokrywą od Rovera - z napisem "DOHC 16 VALVE")
Mój mail: wwwektor@gmail.com
Silnik do oglądnięcia/odbioru we Wrocławiu