CRX w rajdach
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Iron man
Moderator

CRX w rajdach

przez Iron man » 2004-12-04, 23:30

Tak ciekawi mnie jak CRX może spisywać się w rajdach. Tak się składa, że kręci mnie i to, i to, dlatego chciałbym zasięgnąć Waszej opinii. Na razie tak tylko chcę się czegoś dowiedzieć. Najpierw musi być CRX ;) . Startował gdzieś w Polsce? Jakieś osiągnięcia? Tak na zdrowy rozum to chyba powinien podołać - lekka buda, mocny silnik, zwrotny, zwinny. Chodzi mi o ED9.
:O

SprytnyJim
Forumowicz

przez SprytnyJim » 2004-12-05, 13:00

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przygotowana do sportu, A-grupowa Honda CRX

Podwozie: Honda CRX

Silnik: Honda 1600 ccm VTEC B16A2.

Moc: 210 KM przy 9200 obr./min.

Moment: 197 Nm prz 6300 obr./min.

Zawieszenie: regulowane firmy HP

Przeniesienie napędu: 5 stopniowa skrzynia biegów i szpera firmy Quaife.

Hamulce: Tarczowe wentylowane przód - 298 mm, tył - 242 mm

Koła: Felgi Speedline, Opony Avon i Michelin

Źródło: www.tomson.com.pl

Malcolm Feth
Administrator

Samochód: Honda Civic Type-R

przez Malcolm Feth » 2004-12-05, 14:20

NO TAK.. to akruat VTEC.... ale maszynka super :D

maciekcrx
Forumowicz

przez maciekcrx » 2004-12-05, 14:58

jsli chodzi o crx i rajdy wiec najpierw sprawdz jakie crx-y maja homologacje tzn jak widac v-tech napewno ma ale d16a8 moze juz nie miec
auto faktycznie lekkie ale jego lekkosc wywodzi sie z cienkich blach zeby to wszytsko dzialal mosisz wstawic dosc rozbudowan klatka do kielichow z przodu oczywisci mosi ona byc spawana a nie skrecana i mocno obspawac bude w rezulacie otrzymujesz samochod niec ciezy od serii crx na zdjeciu jest z wyscigow gorskich wiec ma mniej rozbudowan klatke i trche plastkiow na sobie zamiast blach w rajdach jest to nie do pomyslenia. kolejna sprawa to brak dostepu do czesci jesli jedziesz astra i masz tylko ds3000 a nagle pogoda pada bez problemu dzien przed startem zdobedziesz ds2000 w ceerce zapomnij o takim czym. jesli chodzi o budowanie silnkow mosisz trzymac sie homologacji A lub N a watpie w to aby jakas polska firm mogla to zrobic bo walki czy dobry komp mosisz szukac na zachodzi albo w japonii. generalnie ceerka to fajne autko ale mosi byc doinwestowane naprawde dobrz tam nie ma miejsca na drut tasme i trytrytki to nie sej i nie mam 1000 sprawdzonych patentow na zbudowanie jej dobrze. jesli juz honda do rajdow to polecam civic b16a2 zabka po 92 chyba integra jedna nawet jechala polski chyb rok temu no i nowy type-r ktoreym mialem przyjemnosc jezdzic auto N grupowe ale ppppiiieeekilnie szybkie.
MACIEK.
aha poszukaj gdzies w galeriach bo widzialem fotki innych rajdowych crx-ow ed9
MACIEK RALLY DRIVERS DO IT SIDE WAYS....

Iron man
Moderator

przez Iron man » 2004-12-06, 13:01

Chodzi mi o rajdówkę na poziom pucharu PZM. To miałoby być coś na początek. Oczywiście to są plany na przyszłość i do tego czasu może mi się coś odmienić, ale chciałbym coś o tym wiedzieć. Pod względem osiągów wydaje mi się konkurencyjna w swojej klasie, no może oprócz jajka na V-Tecu. Silnik miałby pozostać biski serii. No a koszty utrzymania i budowy wydają mi się niższe niż jajko V-tec :roll:
:O

kejkej
Forumowicz

przez kejkej » 2004-12-06, 13:38

Nie sadze zeby koszty budowy i utrzymania civa v-tec bylyby wyzsze niz cos podobnego z crx'em (o ile to miales na mysli mowiac "jajko"). Tak sie sklada ze czesci do civicow sa latwiej dostepne i tansze niz do cerek (w koncu to nowsze autko i bardziej popularne) zwlaszcza biorac pod uwage ze sporo elementow musi byc wzmacnianych (nie znam sie na tym bo nie bawie sie w rajdy ale juz z samej eksploatacji "cywilnej" wynika ze z czesciami wcale nie jest tak pieknie - jesli maja byc nowe oczywiscie) :idea:
"Some people tell me that I need help, Some people can fuck off and go to hell.."

rudzinski
Moderator

przez rudzinski » 2004-12-06, 14:44

"jajko" to civic 3 drzwi 92-95 :wink:

maciekcrx
Forumowicz

przez maciekcrx » 2004-12-06, 19:32

Puchar pzm hmmm..... Jajko do pzm z v tech bardzo dobra opcja moj znajomy tym jezdzi i faktycznie 106 i saxo wiekszosc objezdza bo z takimi samochodami bedziesz sie scigal czyli N-2 lub A-6. Tylko pamietaj ze do naprawde szybkich 106 raczej ciezko jest miec podejscie jajkiem wiekszosc z nich ma szpere a to daje kolosalna przewage!
jesli chodzi o utrzymanie mosisz sie rozejzec ale s tego co wiem to mozna sie zamnkna w 40-50 tys z budowa jajka w to wliczony jest koszt samochodu.
a co do utrzymania pamietaj ze majac samochod ktory ma 160km i 7s do 100 koncza sie zarty moze z pod swiatel to nie jest ohhh ale przez wioche robi sie baardzo szybko. tu juz nie ma miejsca na pol srodki tzn np masz seja. jedziesz na rajd masz zalozone ds2000 a tu pada i wkladsz premiumy w civicu przechodzisz z 3000 na 2000 wiec koszta rosna i tak ze wszytkiw w seju nie martwisz sie o przeguby w civic-u juz mozna powoli zaczac! nie pisze tego wszytskiego zebys nie startowal honda bo to wspaniale auto a kibice uwielbiaj ten dzwiek poprstu uwazam ze na poczatek sej wystarczy bo A) tanie B) onkurencja nie wygrywasz moca C) tanie tanie tanie tanie
MACIEK RALLY DRIVERS DO IT SIDE WAYS....

*KOZI*
Forumowicz

przez *KOZI* » 2004-12-06, 22:32

Jeden crx VTEC jeździł w rajdach z Bydgoszczy. Do dzisiaj jeździ ale juz nie w rajdach...
vtec...:)