wysokie spalanie paliwa
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Michael-CRX
Forumowicz

wysokie spalanie paliwa

przez Michael-CRX » 2006-02-21, 09:08

Wiem, że już jest taki temat, ale chciałem zwrócić na niego nieco uwagi i napisać parę rzeczy:

W poprzednim topicu w ogóle nie da się pisać, bo ludzie od razu zalewają wszystko bzdurami.

- Mam problem z dużym spalaniem CRX-a (ok 11-12 l przy spokojnej jeździe) i jeśli ktoś ma coś do powiedzenia w temacie to będę niezmiernie wdzięczny.

- Jeśli ktoś nie wie jak pomóc to proszę niech nie pisze, że Opel jego wujka to pali 25 litrów przy spokojnej a przy pałowaniu nic nie pali, bo mnie to niewiele interesuje, ani nic nie pomoże zarówno mnie, jak i innym, którzy mają taki problem.

- Nie interesuje mnie również to, że wasz CRX, to pali mniej, bo 8 litrów. Wiem, że pali mniej. Dlatego napisałem o takim problemie.

To tyle w temacie, jak ktoś ma jakieś pomysły to proszę o pomoc. Nie chciałem być niemiły, ale denerwuje mnie, że od ludzi nie można się doczekać odpowiedzi na pytanie. Jak ktoś nie ma bladego pojęcia, to niech nic nie pisze, zamiast zaśmiecać temat... Ok czekam na rady i z góry dzięki.

Pozdrawiam,

Michael
The storm seemed to lose its frenzy. The ragged clouds gave way to the stars above... a bit closer to heaven.

koniu
Forumowicz

przez koniu » 2006-02-21, 09:12

Na mój chłopski rozum to regulacja zapłonu, ustawienie elektrody na swiecach 1.0-1.1mm, regulacja zaworów, ustawienie położenia przepustnicy.

Michael-CRX
Forumowicz

przez Michael-CRX » 2006-02-21, 09:15

Tak zapomniałem opisać ważną rzecz, żebyście mieli wgląd na sprawę. Pół roku jeżdziłem na walniętym aparacie zapłonowym i palił normalnie. Jak trzy tygodnie temu zamontowałem dobry zaczęło się wysokie spalanie. Zapłon jest w tej chwili ustawiony idealnie w punkcie, natomiast już po założeniu go resetowałem komputer zgodnie z forumową filozofią uczenia samochodu stylu jazdy. I nic...
The storm seemed to lose its frenzy. The ragged clouds gave way to the stars above... a bit closer to heaven.

koniu
Forumowicz

przez koniu » 2006-02-21, 09:18

No to idąc dałej na chłopski rozum..Masz stary aparat zapłonowy ? Weź go założ i sprawdź co się bedzie działo.

Michael-CRX
Forumowicz

przez Michael-CRX » 2006-02-21, 09:22

ale na nim się nie da jeździć. Silnik przerywa cały czas. No nie wiem, zastanawiam się...

koniu
Forumowicz

przez koniu » 2006-02-21, 09:27

Michael-CRX napisał(a):ale na nim się nie da jeździć. Silnik przerywa cały czas. No nie wiem, zastanawiam się...

No dobra ale moze to nie do konca była wina całego aparatu ? Może trzeba wymienić kopułkę ? Przeczyścić palec ? Może kable mają przebicia ? Jak wogóle wygladają świece ? sa takie bruntane czy czarne ? Wszystko trzeba posprawdzać i eliminować kolejne elementy i dojść do konkretnej przyczyny.

Michael-CRX
Forumowicz

przez Michael-CRX » 2006-02-21, 09:46

- Świece (NGK) były wymienione po remoncie silnika, czyli jakieś 3-4 tysiące kilometrów temu.

- Kopułka i palec rozdzielacza w stanie bdb. Zwracałem na to szczególną uwagę przy zmianie aparatu.

Może faktycznie spróbuję z kablami.

koniu
Forumowicz

przez koniu » 2006-02-21, 09:58

No to nie wazne kiedy wymienialeś świece...jak wygladają ? Tylko nie pisz że dobrze :). Po prostu wykreć i napisz jaki maja kolor.
A przepustnica na pewno nie jest za bardzo uchylona ?

Michael-CRX
Forumowicz

przez Michael-CRX » 2006-02-21, 10:59

Dziś po pracy jadę do warsztatu sobie trochę pogrzebać, więc sprawdzę wszystko. Jakie są świece to się właśnie okaże po dzisiejszej kontroli. Dam znać o wynikach mojego mini badania i zobaczymy czy coś z tego będzie...

[ Dodano: Wto Lut 21, 2006 10:00 am ]
Co do wcześniejszego nie odpowiedziałem. Przerywający silnik i skaczący obrotomierz były efektem uszkodzonego modułu zapłonowego. Mogę to powiedzieć ze stuprocentową pewnością.

[ Dodano: Wto Lut 21, 2006 7:26 pm ]
Świeczki OK. No nie wiem sam. W tym tygodniu kupię nowiutką sondę Lamda i zobaczymy co mi powie pan silnik.