Wciskanie tłoczków tylnych zacisków...
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Sebastian_O
Forumowicz

Wciskanie tłoczków tylnych zacisków...

przez Sebastian_O » 2006-02-09, 15:03

Witam !
Wymieniałem klocki hamulcowe (z tyłu jeden klocek był tak zjedzony że aż szorował blachą po tarczy). Żeby założyć nowe trzabyło - jak wiadomo - wcisnąć tłoczek zacisku...
O ile w przednich zaciskach nie stanowiło to żadnego problemu, o tyle tylne tłoczki za żadne skarby nie chciały się wcisnąć...
Wtedy przyszedł szwagier i stwierdził że "u poloneza się kręci tłoczkiem i się wtedy wciśnie"... Więc spróbowałem kręcić... Owszem tłoczek się wsunął... Założyłem klocki, poskładałem wszystko, tył hamuje...

ALE... Ręczny jak nie działał na starych klockach, tak nie działa i na nowych... Płynu w zbiorniczku po tej operacji nie przybyło... a powinno...

i pytanie zasadnicze. Czy jednak tłoczek należy WCISNĄĆ jakimś przyrządem, a nie wkręcać ???? Czy to "wkręcanie" służy może do jakiejs regulacji ??

Davids
Forumowicz

przez Davids » 2006-02-09, 15:09

z tego co pamiętam to sie wkreca bo tam jest gwint ;)
A co do recznego to moze linka ??
HONDA ZBLIŻA - podaj dalej !!!

michal crx krak
Forumowicz

przez michal crx krak » 2006-02-09, 15:25

tylne tloczki sa wkrecane ,z przodu wciskane ,co do recznego to pewnie niezbedna bedzie regulacja ,fakt faktem ze po wcisnieciu tloczkow powinno ci przybyc plynu w zbiorniczku

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-02-09, 21:10

sebastian, prosta sprawa, honda z tylu nie ma samoregulacji jak to jest przy bebnowych hamulcach, za regulacje odpowiedzialny jest czlowiek.
tloczek ma naciecia w ksztalcie krzyza, klocek ma wystajacy trzpien na plecach

krecisz tak tloczkiem aby klocki przylegaly do tarczy i zacisk dal sie skrecic,

za duzy luz owocuje brakiem recznego hamulca, tloczek wysuwa sie o 2 mm jak zaciagniesz linke recznego - taka to konstrukcja.

podciaganie linki nic nie daje gdyz dzwignia z tylu zacisku ma niewielki ruch - tak jak pisalem wykrecic trzeba tloczek o 1/4 obrotu i sprawdzic czy klocki wejda i tak wkolko az dopasujesz szczeline najmniejsza tloczek - klocek-tarcza.

po jakims czasie jak reczny ci oslabnie regulacja ponowna bedzie konieczna
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com