samochody z zachodu na sprzedaż
Tutaj zamieszczajcie linki do ogłoszeń z internetu - może ktoś coś wie na temat danego samochodu...

vit

przez vit » 2013-04-02, 15:02

ZajacTeam napisał(a):ciekawe czy właściciele będą mnie wyzywać jak uderzę młotkiem w podłoge i wpadnie do środka :diabeleknie:

powiedzcie mi jeszcze, czy warto mierzyć sprężanie? I czy ktoś z was mierzył u siebie, żebym mógł porównać wyniki? :)

Heehh czas teraz stanać po stronie sprzedawców gdyż może sam nim będe.. Jakbys przyjechał oglądać do mnie samochód z młotkiem(rozumiem że to żart) i np z miernikiem lakieru to najgrzeczniej rzecz ujmując stracił byś na pliwo/bilet . Nikt nie będzie jechał na kompresję ,to TY kupujesz i masz wiedzieć czy ten silnik jest jeszcze czegoś wart .Czyli jak się wkręca na obroty jaką chmurę dymu za sobą zostawia czarną/niebeiską itd .Wiec raczej wez kogos kto jest w temacie

Btw.Kilka lat temu(jak miałem zrobiony lakier) ludzie na stacjach benzynowych pytali sie o sprzedaż nie pytając za bardzo o szczegóły .Pewnie wygląd robił swoje, jakies zasłyszane opinie, czy spotkany na mieście .Taki klijent jest po prostu b wygodny pamietaj o tym ;)

oskarr17
Forumowicz

przez oskarr17 » 2013-04-02, 15:14

Dokładnie jak wyżej przedmówca, walić młotkiem to możesz jak już kupisz auto...

Dymek
Forumowicz

przez Dymek » 2013-04-02, 15:19

vit napisał(a):Nikt nie będzie jechał na kompresję ,to TY kupujesz i masz wiedzieć czy ten silnik jest jeszcze czegoś wart .Czyli jak się wkręca na obroty jaką chmurę dymu za sobą zostawia czarną/niebeiską itd .Wiec raczej wez kogos kto jest w temacie

Btw.Kilka lat temu(jak miałem zrobiony lakier) ludzie na stacjach benzynowych pytali sie o sprzedaż nie pytając za bardzo o szczegóły .Pewnie wygląd robił swoje, jakies zasłyszane opinie, czy spotkany na mieście .Taki klijent jest po prostu b wygodny pamietaj o tym ;)

A niby skąd chłopak ma wiedzieć czy silnik jest czegoś wart ? skoro jadę i chcę kupić, to nie jadę płaszczyć się przed sprzedającym tylko kupić, więc sprawdzam wszystko co się da, a jak ma jakieś ale to znaczy że coś ukrywa i daję sobie spokój z tym autem... bo skoro z autem wszystko ok, to niech sobie sprawdza miernikami i czym tam chce, jego kasa on ją wydaje i to nie ty pln, więc takie podejście w stylu robienia komuś trochę łaski bo się mu pozwala auto od siebie kupić i jeszcze niech robi tak jak mi wygodnie bo ja sprzedaję trochę mnie dziwi. albo źle zrozumiałem.

a z tym młotkiem to ja też mam nadzieję, że żartowałeś.

ZajacTeam
Forumowicz

przez ZajacTeam » 2013-04-02, 15:42

Dymek napisał(a):
vit napisał(a):Nikt nie będzie jechał na kompresję ,to TY kupujesz i masz wiedzieć czy ten silnik jest jeszcze czegoś wart .Czyli jak się wkręca na obroty jaką chmurę dymu za sobą zostawia czarną/niebeiską itd .Wiec raczej wez kogos kto jest w temacie

A niby skąd chłopak ma wiedzieć czy silnik jest czegoś wart ? skoro jadę i chcę kupić, to nie jadę płaszczyć się przed sprzedającym tylko kupić, więc sprawdzam wszystko co się da, a jak ma jakieś ale to znaczy że coś ukrywa i daję sobie spokój z tym autem... bo skoro z autem wszystko ok, to niech sobie sprawdza miernikami i czym tam chce, jego kasa on ją wydaje i to nie ty pln, więc takie podejście w stylu robienia komuś trochę łaski bo się mu pozwala auto od siebie kupić i jeszcze niech robi tak jak mi wygodnie bo ja sprzedaję trochę mnie dziwi. albo źle zrozumiałem.

a z tym młotkiem to ja też mam nadzieję, że żartowałeś.

Z młotkiem żarcik, są przecież inne sposoby sprawdzenia podłogi.

Ale samochody, które będę oglądał na pewno będę mierzył kompresje. Skoro sprzedający mówi, że jest zajebiście itp. to ja to będę sprawdzał, a nie kupował gówno. Inaczej, jeżeli sprzedający powiedział by "słuchaj, silnik pada, tam i tam jest rdza, dlatego cena taka taka, ale to i to jest zajebiste"

wtedy wiem co i jak i jak kupie to nie będę żałował.

powiedzcie mi jeszcze tylko jak sprawdzić mocno zakonserwowaną podłogę ( tak jak na fotce poniżej)

vit

przez vit » 2013-04-02, 17:01

Dymek, Tu nie chodzi o jakąś łaskę ale o to że im starsze te auta to- o dziwo ,oczekiwania sa jeszcze bardziej smieszniejsze niestety nie ważne za jakie pieniądze. Jeśli kupujący będzie miał takie podejście to rzeczywiście zrobię mu łaskę żeby obejrzał to auto .Mysle że tak postąpiłaby tu wiekszość z nas

Zajac T powodzenia z tą kompresją życie wszystko pokazuje

ZajacTeam
Forumowicz

przez ZajacTeam » 2013-04-02, 17:56

facet mówił, że tył uderzony z lewej ale ponądź układ nie jezdny nie ruszony. :)

pojade i zobacze :)

Dawca44
Forumowicz

przez Dawca44 » 2013-04-02, 18:15

Za 5k może się udać kupić w miarę zdrową budę z mocno wyeksploatowaną resztą. Ale to nic, bo za 10k można zrobić dość dużo. Zawias - amory i sprężyny - nie musi być nowy, można wyrwać fajny stuff w fajnej kasie. koła - felgi i opony - podobnie. swap na dobry hebel nie kosztuje majątku + nowe tarcze i klocki. jak się trafi środek w przyzwoitym stanie, to conieco można opylić, coś się zwróci, tak samo radio, głośniki itp. zależy co się trafi. Tak na szybko:
ED9 5000
bieżące naprawy +1000
używany zawias 700-1200
koła 800-1500
hebel 600-1200
kubły + pasy 600 - 1200
klata ok. 2500

Pewnie zapomniałem o masie rzeczy, bo to na szybko, ale myślę że za 15k da się zrobić EDka którym można pierwszy sezon pojeździć. I nie mówię tu o kompleksowo przygotowanej maszynie, a w miarę usprawnionym autku, które pozwoli na zaczęcie zabawy z tym sportem.

Drugą bardzo ważną kwestią, jest to jak dużo potrafi się zrobić samemu. Bo niestety robocizna to kupa $ :nieok:
SPRZEDAM TANIO RESZTĘ CZĘŚCI Z ED9:

forum/viewtopic.php?t=45295

Wenega
Forumowicz

przez Wenega » 2013-04-03, 09:08

Ja już szukam rok Rexa w dobrym stanie z założeniem właśnie nie wydania majątku na początku (bo i tak ma być rozebrany do zera) i jest cholernie ciężko znaleźć trzymającą się kupy budę - nie trafiłem jesze na nic co niemiałoby przygody, mniejszej lub wiekszej.. i oglądałem różne z zakresu od 2 do 8 tyś i jedno jest pewne: cena nie zawsze oddaje stan auta - niejedno za 5 tyś było w duzo lepszym stanie niz to za 8..

powoli trace nadzieję i zaczynam rozgladac sie za czyms innym ;)

p.s.

i tak jak pisali koledzy wyżej: nie jaraj się!!! sprawdzaj wszystko dokladnie i weź kogoś kto bedzie studził twój entuzjazm ;)

a miernik lakieru i kompresji to wg mnie dobre opcje :) warto wiedzieć ile i gdzie jest szpachli bo to dużo powie, tak jak wg mnie kompresja..
ED9 by Wenega
http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=17&t=62748

chinczyk
Forumowicz

przez chinczyk » 2013-04-03, 09:26

kup cos z niemiec
tu masz pierwszego leszego http://suchen.mobile.de/auto-inserat/ho ... LSO_EXPORT
1000 zl + transport i masz pewnosc ze nie byl jebany milion razy
jest troche roboty i silnik nie chodzi ale auta krajowe ponizej 5000 zl najczesciej to totalne trupy ktore sa rzezba w gownie
za 1000e mozna juz szukac cos sensownego
Czesci uzywane crx ed9 ee8 del sol oraz civic 92-00
601 937 808 10-18

vit

przez vit » 2013-04-03, 11:13

Wenega, No i właśnie jesteś osąbą z takimi oczekiwaniami..
Musicie zrozumieć że takich aut nie bitych już nie ma ,musicie zrozumieć ze dzielą sie na te co miały robione progi i nadkola lub taki co nie miały - czytaj do roboty ,musicie zrozumiec że albo silnik miał kapitalny bo miał panewke albo nie miał itd itd... Wiec poco podchodzic do auta z miernikem po zrobionych reperaturkach ? poco mierzyc kompresje w nie robionym silniku?

BTw.Polecam zakupic tico od niepalącej zakonnicy ;)

Wenega
Forumowicz

przez Wenega » 2013-04-03, 11:36

vit napisał(a):Wenega, No i właśnie jesteś osąbą z takimi oczekiwaniami..
Musicie zrozumieć że takich aut nie bitych już nie ma ,musicie zrozumieć ze dzielą sie na te co miały robione progi i nadkola lub taki co nie miały - czytaj do roboty ,musicie zrozumiec że albo silnik miał kapitalny bo miał panewke albo nie miał itd itd... Wiec poco podchodzic do auta z miernikem po zrobionych reperaturkach ? poco mierzyc kompresje w nie robionym silniku?

BTw.Polecam zakupic tico od niepalącej zakonnicy ;)

Nie do końca zrozumiałeś, w to że znajdę niebitę juz nie wierzę - to po pierwsze :/
A miernik służy jako pomoc w określeniu jak to zostało zrobione, a nie czy było robione, bo zrobione reperaturki czy też zrobione po dzwonie, a zrobione, to moga byc dwa rózne pojęcia..
a kompresja coś tam o silniku jednak mówi, i jeżeli ktos ma możliwość to dlaczego ma nie mierzyć?? Wg Ciebie to kupujący powinien przyjechać i co? zaplacić i jeszcze podziekować za mozliwośc zakupu?? ;)

p.s.
Na początku mojej "drogi zakupu" Rexa, optymistycznie kupilem jednego bez dokładnego sprawdzania, tylko po "ogledzinach". I choć wiedziałem że miał przygodę, to skalę zobaczyłem dopiero po rozebraniu.. Rex poszedł na cześci, szczeście takie, że cena zakupu była bardzo niska, a auto było na wypasie (min. EE front, elektryka) i zwrócił się z nawiązką.. Dlatego teraz podchodzę ostrożniej do tematu..

vit

przez vit » 2013-04-03, 11:50

Wenega napisał(a):Wg Ciebie to kupujący powinien przyjechać i co? zaplacić i jeszcze podziekować za mozliwośc zakupu??

a zastanowiłeś sie dlaczego aut w naprawde dobrym stanie rzadko kto sprzedaje ? To zanczy że te auta sa w naprawde dobrym stanie ,czyli miały robione wszystko na czas czy to blachy czy motor- bo nie warto ich sprzedawac ! I własnie takie mam na mysli .Za kilka lat na rynku(wybiegne trochę jak wrózbita heeh) tylko takie zostaną i wtedy naprawde będzie sztuką kupić takie auto -już jest przecież lub kkeuro na mobile.d :ok:

Wenega
Forumowicz

przez Wenega » 2013-04-03, 11:57

vit napisał(a):
Wenega napisał(a):Wg Ciebie to kupujący powinien przyjechać i co? zaplacić i jeszcze podziekować za mozliwośc zakupu??

a zastanowiłeś sie dlaczego aut w naprawde dobrym stanie rzadko kto sprzedaje ? To zanczy że te auta sa w naprawde dobrym stanie ,czyli miały robione wszystko na czas czy to blachy czy motor- bo nie warto ich sprzedawac ! I własnie takie mam na mysli .Za kilka lat na rynku(wybiegne trochę jak wrózbita heeh) tylko takie zostaną i wtedy naprawde będzie sztuką kupić takie auto -już jest przecież lub kkeuro na mobile.d :ok:

tu akurat zgadzam się z Toba w 100% :D

KickIn
Forumowicz

przez KickIn » 2013-04-03, 15:48

Nikt nie kupi dobrego rexa bez jakiejkolwiek przygody w ROZSĄDNYCH pieniądzach. Te dwie rzeczy się wykluczają, a po drugie, OKAZJI się nie szuka, OKAZJE same się trafiają ;)

ZajacTeam
Forumowicz

przez ZajacTeam » 2013-04-03, 16:38

widzę, że fajna dyskusja się zrobiła :)

powiem tak - miernik lakieru biorę po to, żeby sprawdzić ile tej szpachli jest i czy nie był ostro bity, a nie po to, żeby sprawdzać oryginalność.

a miernik sprężania biorę po to, że 99% sprzedających mówi, że silnik był niedawno remontowany, więc m.in przez to chcę sprawdzić jego stan. :rotfl:

Vit, jeżeli kupujesz samochód w ciemno, albo po ogólnych oględzinach to pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia, a może dużo szczęścia! :)

PS. może mi ktoś podać jakie ciśnienie ma być na cylindrach w ed9 d16z5?

Poprzednia strona   Następna strona