Cześć.
Posiadam problem z CRX'em (engine D16Z5). Mianowicie któregoś razu tuż po odpaleniu spod maski zaczęły dochodzić silniejsze niż zwykle stuki i tak już mu pozostało. Przy odpalaniu zimnego silnika przeokrutny stukot (co słychać na załączonym materiale) oraz po rozgrzaniu lekkie stukanie i od 4000 RPM bardzo silny stukot, prawie taki jak po rozruchu na zimnym silniku. Awaria nastała zupełnie nagle, nie było żadnych wcześniejszych 'ostrzeżeń'. Silnik przez pewien czas pracował na niskim poziomu oleju (mineralny) [przed tym gdy stałem się posiadaczem tego CRX'a]. Jakieś 700km temu wymieniana pompa wody, rozrząd ustawiony poprawnie.
Szukając usterki rzuciłem okiem na górę silnika, wyregulowałem zawory - niestety, nie wiele to pomogło. Co do silnika - jestem przygotowany na remont, który był w planach (pierścienie, panewki, uszczelniacze zaworów), aczkolwiek obecnie nie mam możliwości, a Honda wciąż potrzeba jest do przemieszczania się.
Jestem pewien, że ktoś z wprawionych dźwięko-naśladowców będzie w stanie zakreślić rysy usterki. Ja obstawiam panewki, chodź dźwięk wydaje się dochodzić z góry silnika. Czekam na jakieś opinie.
Oto nagranie z odpalania zimnego silnika (przy -10)
http://w341.wrzuta.pl/audio/9lcSjR4Kpbf/stuk_puk
Z góry dzięki za pomoc.

moze miałes problemy z cisnieniem oleju ??