Panowie jaki olej polecacie do skrzyni biegów do silnika d16z5 dodam że ograniczają mnie środki finansowe wiec chciałem znaleźć kompromis pomiędzy jakości i ceną. Z góry dzięki
jak coś pójdzie nie tak to zlejesz i zalejesz nim ponownie, co za problem. Moja skrzynia na jakimś zwykłym oleju chodziła jak gówno, po zalaniu MTFem nie mogłem w to uwierzyć, malina!! Na prawdę opłaca się zapłacić tą kasę
Jak zalejesz jakimś kujawskim to też może pójść coś nie tak
Hondowski MTF jest dobrym wyborem do stosunkowo niewysilonych skrzyń (moc do przekazania i rpm zbliżone do seryjnych parametrów).
1. Najpierw zrób karoserie, 2. Potem zadbaj o zawieszenie i hamulce, 3. Teraz dopiero możesz modzić silnik. EE8 -> Subaru GF8 -> ED6 + BB9 -> Subaru GRF http://www.youtube.com/watch?v=OwwaZjWcMOE
Dodam taką małą uwagę: Do naszych skrzyń pasuje właśnie 10W40, więc można śmiało lać. MTF to nowszy wynalazek, podobno lepiej działa na nim skrzynia. Ja krótko jeździłem na MTF, przesiadłem się na 10W40 jakiś Mobil, właściwie różnicy nie zauważyłem, skrzynia się od tego "magicznie" nie naprawiła, ani też nie popsuła. Po remoncie znów MTF, ale trudno porównywać skrzynię z nowymi synchronizatorami do starej...
jak się jeździ w zimę lub na bardzo rozgrzanym oleju (upalanie na torze itp) to na MTFie czuć różnicę na +, w zimę na zwykłym 10w40 biegi chodzą dużo ciężej zanim się rozgrzeje a znowu jak się rozgrzeję to skrzynia szybciej zaczyna zgrzytać przy szybkiej zmianie biegów, w skrzyni olej wymienia się tak rzadko że lepiej dołożyć i kupić oryginalny MTF