w mojej Hance dziś zabrakło biegów zakopałem na podwórko i nie moglem ruszyć wrzuciłem wsteczny kola mieliły aż nagle przestały po czym wciosem sprzęgło i pierwszy bieg i nic jak by nie było biegu i tak na wszystkie łącznie ze wstecznym silnik odpalony wajch uje gałka od biegów i nic zero reakcji wciskam sprzęgło to samo dodam ze cały czas świeci się lampka wstecznego co mogło się stać? jakieś cięgno coś ze sprzęgłem, skrzynia ? aa i jeszcze wajcha bardzo ciężko chodziła po całej sytuacji
jak Ci sie swieci cały czas lampa od wstecznego i cięzko chodzi lewar to próżno tu szukac przyczyny w rozkreconym łaczniku, wypietej półosi, czy zmielonym przegubie. skoro swieci sie wsteczny i nie ma biegów to prawdopodobnie albo wysrały sie same wybieraki w skrzyni bo to one uruchamiają czujnik wstecznego (robota dla doświadczonych lub całkowita wymiana skrzyni) albo poszła różnicówka i jakiś kawałek z niej zablokował wybierak. tak czy siak sprawdz dla pewnosci to co wyzej i skrzyna out i jeszcze pytanie czy miałeś luz na krzyni który przy puszczaniu sprzęgła objawiał sie stuknieciem w koła?? Bo jak tak to różnicówka napewno, jak zacząłeś szarpać
auto odprowadzone do mechanika na kanale nic nie widać jutro będzie wyciągał skrzynie i się okaże co ja boli
a i jeszcze jedno pytanie gdzie szukać numerowe skrzyni/modelu bo słyszałem ze jest kilka modeli u mnie skrzynia jest z motorem d16a9 może to coś komuś podpowie i od razu mi powie jakie sprzęgło tam zapodać bo jak już skrzynia jest wyciągnięta to można by wymienić przy okazji
masz przed czy po lift jesli po lift to napewno bedziesz miał to sprzegło czesciej spotykane na 20 zebow jesli przedlift moze byc sprzegło mniej dostepne i drozsze na 21 zebow
skrzynia to L3 2312713 czyli 210 mm 20 zebow
w skrzyni jest do roboty wymiana mechanizmu różnicowego obudowa skrzyni ta od strony silnika bo wyrwało mocowanie walka i wybierak