I nie są to domysły słyszane od jakiegoś tam speca
Co do filmu olejowego nie dyskutuję bo tego nie wiem. 

przema72 napisał(a):raczej niebedziesz mial az 0.5 bara przy 1500rpm jak juz to wstanie na jakies ledwo 0.2-0.3
jesli ułozyskowanie panewkek jest dobre to niema sie czym martwic

ale serio nie wiem co to jest łożyskowanie panewek i jaki to ma wpływ na ich funkcjonowanie ;P
przema72 napisał(a):panewka to szczesc łozyska tak to sie nazywa
łozysko to sklada sie z 3czesci , korbowodu , panewki i wału

rogalike napisał(a):zastanawia mnie jeszcze czemu jemu nikt nie napisał że nie może sobie teraz przejść na inny olej jak całe życie jeździł na pół syntetyku 10w40 bo mu się wszystko rozszczelni w silniku! ja tak zrobiłem ze swoim 1 crx'em, napaliłem się na 10w60, kupiłem i po 1000 km było już tylko niebiesko za mną a wszystkie uszczelki i uszczelniacze [czlonek meski] strzelił
Może jakbyś zmienił z 10W40 półsyntetycznego na 10W60 półsyntetyczny to by nie było problemu
Bo chyba sama zmiana lepkości (z 40 na 60) nie powinna w stanie nic namieszać 
A zmieniałem z 10W40 "magnatec" na 5W50 VR1, po drodze jeszcze silnik płukanką potraktowałem, zużycie oleju podniosło się minimalnie (może po prostu silnik się zużywa?), a zimą przy -20 odpala o niebo lepiej, więc z tym całym "rozszczelnieniem" to różnie bywa
Przy uturbianiu dochodzi taki drobiazg jak większy pobór oleju przez silnik (dodatkowy element do smarowania, często zasilany przecież spod podkładki filtra), więc czego by nie robić, to ciśnienie oleju na panewkach będzie choć minimalnie mniejsze.

Mibars napisał(a):Panewka jest sama w sobie łożyskiem - tyle, że ślizgowym - i współpracuje z wałem, który jest drugą częścią tego łożyska.
Chyba się nie da w żaden sposób.Mibars napisał(a):Nie wiem czy istnieje półsyntetyk 10W60
Ale cały czas boję się dawać mu w palnik na niższych obrotach ze względu na te panewki :p
Mibars napisał(a):O, a ja złapałem małe WTF: Czy 5W50 jest syntetyczne, czy pólsyntetyczne?
http://www.valvolineeurope.com/polish/p ... g/cid(1845)/vr1_racing_5w-50
http://www.valvolinepolska.pl/pr,16,vr1 ... neral.html
Co nie zmienia faktu, że dalej nie wiem czy ewentualne rozszczelnienie silnika wynika z tego że olej jest W60 czy z tego że jest syntetyczny :<
wrobellos napisał(a):azotonasiarczanie powierzchniowe po szczegoly zapraszam na pw

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości