witam panowie trafiła mi sie okazja kupna kompletnego swapa d16z6 i w związku z tym mam pytanie wkładać go do rexa czy zostać przy z5 który będzie lepszy?
przestudiuj ten temat i wiele sie dowiesz o mozliwosci jednego i drugiego silnika oraz jak je przerabiac.
Sam autor tematu - rogalike uwaza ze obecne z6 daje wiecej mozliwosci modyfikacji i jest wiecej dostepnych czesci
Brać Z6, moim zdaniem bardziej rozwojowy (OBD1) i słyszałem opinie że Z6 jest też bardziej wytrzymały. Trochę nowsza konstrukcja. Ale pewnie ile użytkowników tyle opini.
kup swapa z6 i wkładaj tłoki z z5! ja właśnie jestem w trakcie budowy takiego setupu
do z6 masz znaczniej więcej części i większe pole do popisu! D seria DOHC (a9, a8, z5) nie wychodziła na stany zjednoczone i te matoły nawet nie wiedzą że taki silnik istnieje dlatego nie znajdziesz do tego praktycznie żadnych części a wałków (dobrych) to ze świecą szukać zresztą samo z6 to następca z5 i wiele rzeczy zostało poprawione na plus - wał nawet jest taki sam ale za to jego podpora to już inna bajka
do tego tak jak kolega wyżej napisał, OBD1! pomiędzy obd0 a 1 jest przepaść o czym powie Ci przede wszystkim Niuton przy strojeniu
Dodaj tez ze ten z5 byl po remoncie, panewki acl race,sruby stopek korbowodow arp,reszta na oem czesciach, a tym z6 nie wiesz chyba jak wyglada w srodku. Poza tym wzrosnie koszt wlozenia wzgledem z5
dawidzio1987 ma racje z5 jest złozony na dobrych częściach sam go składałem ale to z6 tez bede remontował przed włożeniem
rogalike mogłbyś coś podpowiedzieć ile jest zabawy ?
Dodam tylko, że dwa lata temu miałem ten sam dylemat tyle że miałem w ED8 d15B2, i chciałem właśnie go wymienić na Z5 lub Z6, przeczytałem cały internet i to dwa razy! i staneło na Z6. Nie żałuje wyboru. z częściami, strojeniem itd itp bajka!
-ucinasz łape od z5 u góry - ten element który jest przykręcany do głowicy i bloku to ucinasz tylko górną część od głowicy a dwa dolne mocowania (otwory) zostają, po takiej przeróbce (nie mam foto) łapa pasuje i trzyma
-trzeba przelutować wtyczki od aparatu
-dorobić wtyczkę od vtec'a (jeden przewód), u mnie nie ma lambdy to się podpięliśmy od przewód od lambdy i zamieniliśmy piny we wtyczce przy kompie
-potrzebujesz jeszcze kompa p28 i przejściówki z obd0 na obd1
alternator, skrzynia, dolot, wszystko zostaje i pasuje... to chyba tyle z tego co pamiętam dużo roboty nie ma!
[ Dodano: 2013-01-16, 20:21 ]
tutaj foto tuż po wsadzeniu (ps. nie trzeba wyjmować skrzyni bo wszystko ładnie wchodzi ale jak kto woli!)
Sprawa oczywista, przecież to jest silnik młodszy o dekadę, mało tego, o japońską dekadę, co daje sporą przepaść między jednym, a drugim... Powodzenia ze swapem, dobry wybór.
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD CB600F HORNET '10 SOLD cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project
bobs1, koszty swapa mozna jeszcze zmniejszyc robiac wlasne przejscie obd,
rogalike, to forum od tego jest to nie ckpl gdzie 70% bananowych dzieci ma 2 lewe rece i jezdza wymiane nawet kabli zaplonowych i dolanie plynu do spryskiwaczy do superl elo firm za miljon ojro