hamulce: klocki, tarcze,
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2006-02-03, 20:23

Tak dobrze mowisz :) Tu nie oto chodzi, ze nie ma wiecej kasy, to raczej rozsadek albo jego brak :> ED9 kupilem za 400 Euro i wydac na hamulce wiecej niz na auto to przesada wedlug mnie, a musze jeszcze wydac kase na doprowadzenie auta do porzadku + kubełki itp. rzeczy i tak wyjdzie wiecej niz wydalem na ED9. Mam nadzieje, ze juz na przeciez nie najgorszych tarczach będzie hamował super :) Nie sa to przeciez tarcze i klocki najtansze jakie mozna kupic, a juz takie średnie. Zimmermanow na tył nie kupie, narazie nie znalazlem gdzie moglbym je kupic.

crxmen
Forumowicz

Samochód: WRX-EG-EP

przez crxmen » 2006-02-03, 22:02

wiec ja sie teraz podlacze.mianowice bylem zdecydowny juz na tarcze zimmerman i klocki EBC green stuff ale dawids ma w swojej ofercie tarcze brembo i brembo racing do tego klocki ferrodo i teraz pytanie ktory zestaw lepszy???

1 zimmerman + ebc green stuff
2 brembo + ferrodo
3 brembo racing + ferrodo
Subaru Impreza WRX , Wersja Limitowana " UK 300"
Nr. 244 ,Chargespeed Body + PPP (Prodrive Performace Pack )

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2006-02-03, 22:06

Taaa jest tyle kombinacji, ze to mozna długo tak rozmawiac :) Rozmawiałem przed chwila z osoba ktora jezdzi w KJSach i on mi np. odradził EBC. Poradzil mi za to ATE POwer Disc te nacinane + klocki Ferrodo Premium. Mowi, ze sie super sprawdzaja, tylko czesto klocki wymienia. Co osoba to inne zdanie :) Pomysle tez nad ta opcja, bo jest tansza :) A jak sie samemu nie sprawdzi to nie bede wiedzial :>

crxmen
Forumowicz

przez crxmen » 2006-02-03, 22:13

ja jestem juz zdecydoawny na to http://cgi.ebay.de/Sportbremsscheiben-B ... dZViewItem

no a teraz to juz sam nie wiem. :cry: :cry: :cry: :cry:

Davids
Forumowicz

przez Davids » 2006-02-03, 22:16

w1c10 napisał(a):Poradzil mi za to ATE POwer Disc te nacinane + klocki Ferrodo Premium.

zmienia często bo to są zwykłe klocki ... ferrodo ma jeszcze w ofercie klocki sportowe w cenie ok 250 - sa podobno super
HONDA ZBLIŻA - podaj dalej !!!

crxmen
Forumowicz

przez crxmen » 2006-02-03, 22:17

quote="w1c10"]Poradzil mi za to ATE POwer Disc te nacinane + klocki Ferrodo Premium. quote]

na tych wlasnie jezdze i NIGDY WIECEJ :wrrr: :wrrr: :wrrr: :wrrr: :wrrr:

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2006-02-03, 23:08

Davids, no ja nie mam nic przeciwko zmiany czesto klockow, ktore dobrze hamuje i sa tanie. W moim przypadku pasuje, bo auto nie bedzie robilo super duzo km.
crxmen, Jak jezdzisz na ATE Power Disc z klockam Ferrodo Premium to napisz dlaczego nigdy wiecej ? Ten zestaw wychodzi tanio i koles mowil mi, ze lepsze to niz te zwykłe brembo(chyba nie sa nacinane).

crxmen
Forumowicz

przez crxmen » 2006-02-04, 00:11

ATE sa nacinane i niech sie wypowiedza inni uzytkownicy jak sie domyslam byli uzytkowincy ATE POWER DISC dlaczego juz nie jezdza.jak chamuje to mi kierownica ma zeby wybic ;)

konio
Forumowicz

przez konio » 2006-02-04, 14:00

dokładnie tak, ate power sie zaraz pogięły i trzeba było przetaczać. Mam te tarcze z klockami ebc green i nic szczególnego. Tarcze chyba zmienie na brembo maxi, klocki zostaną bo się mało zużywają
1.1 bara

szumal
Forumowicz

przez szumal » 2006-02-04, 20:16

Widze ze wszystkie sa do dupy. ATE brembo EBC. To jakie sa dobre w koncu?? Zimmermany??
Najlepszym rozwiazaniem jest chyba przeszczep hamulcow od vti albo jeszcze wiekszych od preludy albo legenda 282 mm, tylko wtedy nie wchodza juz kola 14. Za taki set trza pewnie zaplacic kolo 4-5 stowek wiec to chyba dobra alternatywa.
Czy robił juz ktos taka operacje i moze sie podzielic wrazeniami?? Co potrzeba zeby przeszczepic hamulce oprocz tarcz i zaciskow?? ( wiem ze zwrotice ale nie wiem co to jest i jak wyglada)
Pozdrawiam

Tom i Jerry
Forumowicz

przez Tom i Jerry » 2006-02-04, 20:44

szumal napisał(a):Widze ze wszystkie sa do dupy. ATE brembo EBC. To jakie sa dobre w koncu?? Zimmermany??
Najlepszym rozwiazaniem jest chyba przeszczep hamulcow od vti albo jeszcze wiekszych od preludy albo legenda 282 mm, tylko wtedy nie wchodza juz kola 14. Za taki set trza pewnie zaplacic kolo 4-5 stowek wiec to chyba dobra alternatywa.
Czy robił juz ktos taka operacje i moze sie podzielic wrazeniami?? Co potrzeba zeby przeszczepic hamulce oprocz tarcz i zaciskow?? ( wiem ze zwrotice ale nie wiem co to jest i jak wyglada)
Pozdrawiam

Przedstawiamy tutaj swoje subiektywne opinie ( nie stać nas na testy hamulców aby opinie były obiektywne ), każdy tutaj na podstawie własnych doświadczeń feruje wyroki na temat poszczególnych firm, i tak z mojej strony wynika, że jeśli mam dać za EBC o 30% więcej w stosunku do Zimmerman, a parametry są porównywalne (jak dla mnie) to nie widze potrzeby przepłacać. Przy budżecie rzędu kilkuset złotych nienależy oczekiwac niewiadomo czego od hamulców, a jedynie tego by hamowały lepiej niż seryjne. Dobre rzeczy jak wszystkim wiadomo kosztują, i tak np. TAROX, StopTech, ............. . kiedyś dowiadywałem się, ile na przód kosztowałby zestaw Tarox do mojego dupowozu Reni, wynik taki otrzymałem6700 - 8200 zł, ponadto doszła konieczność zmiany felg z 15" na 17".
Teraz masz mały pogląd na to, ile "dobre" rzeczy kosztują, a to dopiero początek. Wobec tego każdy z nas zawsze coś wybierze z firm typu
Zimmerman, EBC, Mintex, Pagid, Brembo .................... i będzie zadowolony z z stosunku jakość/koszty/stopień zadowolenia/skuteczność.
To na tyle .

Pozdrawiam

Mariusz19b
Moderator

przez Mariusz19b » 2006-02-04, 21:04

trzeba rowniez pamietac o dobrym plynie hamulcowym ;)

szumal
Forumowicz

przez szumal » 2006-02-04, 21:30

Spoko, zgadzam sie co do kazdego słowa, tylko dziwi mnie fakt, ze nie ma spojnosci opinii. Jedni chwala to co inni odradzaja i na odwrót... Wiec jak tu opierajac sie na wypowiedziach zdecydowac sie na konkretna firme... Widać kazdy ma inne wymagania... Mi np chodzi o dobre hamowanie z duzych predkosci ( nie koniecznie kilka razy pod rzad )
Postaram sie wybadac temat przeszczpu wiekszych hebli z innej hondy, bo to wg mnie ciekawa alternatywa.
Pozdrawiam :rotfl:

Mariusz19b
Moderator

przez Mariusz19b » 2006-02-04, 22:00

krzywienie sie tarcz hamulcowych zalezy od:
- temp
- wytrzymalosci plynu hamulcowego pod wzgledem temp
- zawieszenia a szczegolnie wahaczy i sworzni
- felg, jesli sa krzywe to i hamulce predzej sie beda krzywily

wystarczy ze cos bedzie nie tak z zawiecha i tez beda sie krzywic

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-02-04, 22:58

Powiem tak:

mam tarcze brembo gladkie i klocek przod ebc green - dopuki sie tarcza za mocno nie podgrzeje to hamue super. jak tarcza sie podgrzeje to hamuje jak na slabych klockach
wniosek: slaba tarcza musi miec wentylacje inaczej jej parametry hamowania leca na leb na szyje. drugi wniosek taki zestaw jest dobry jesli hamujemy z duzej predkosci

dlatego polecam kupic dobra tarcze niech bedzie zimmerman nawiercany i klocek typu ferodo premium, tarcza wytrzyma wieksze temperatury, klocek szybciej sie bedzie scieral na otworkach ale bedzie zawsze swierzy i powinno to ladnie hamowac na krotkich odcinkach,
slaby klocek i lepszy klocek zapiecze sie na powierzchni tarczy i gladka tarcza nie zetnie spalenizny z powierzchni klocka.

tyl tarczy wystarczy gladki ale z dobrym miekkim klockiem i nie drogim.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

Poprzednia strona   Następna strona