Patent na rdzę
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

/\/\|/\/(-_-)$
Forumowicz

Patent na rdzę

przez /\/\|/\/(-_-)$ » 2006-02-02, 16:49

Kukus napisał do mnie wiadomość odnośnie tego urządzonka http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83106272 urządzenie faktycznie działa bo mam je w swojej maździe jakiś miesiąc i robiłem pare testów czyli rys na lakierze (oczywiście w środku w komorze silnika żeby widac nie było), rysy miały kontakt z deszczem, solą itp. i nie pojawiła się na nich rdza, ogólnie opis urządzenia i jak ono działa podaje sprzedawca, montaż jest bardzo prosty, są 2 aluminiowe sztabki które trzeba przymocowac jedną z przodu, drugą z tyłu auta, najlepiej w rynienkach błotnika i klapy ponieważ muszą mieć styczność z deszczem. Najgorszą rzeczą jest chyba przeprowadzenie jednej sztabki przez całe auto, ponieważ jest do niej przymocowany kabelek, który trzeba gdzieś upchnąc pod wykłądziną :). Urządzonko podłacza się bezpośrednio do akumulatora żeby działało cały czas i chroniło nasze kochane autka przed rdzą :D. To chyba tyle jak trzeba coś jeszcze to napiszę :) mogę też zrobić zdjęcia jak to wygląda w aucie. Pozdrawiam :)

masterminds
Forumowicz

przez masterminds » 2006-02-02, 16:59

czekamy na foty, interesujace to urzadzonko.
mastermindsCRX

Alpiniste
Forumowicz

przez Alpiniste » 2006-02-02, 17:02

Bardzo chętnie zobacze fotki,
Tak z ciekawości mierzyłeś napięcie na masie auta :rotfl: bo zera tam miec nie będziesz
Life is 2 short to drive 2 slow.

/\/\|/\/(-_-)$
Forumowicz

przez /\/\|/\/(-_-)$ » 2006-02-02, 17:05

eee nie mierzyłem napięcia :D a po co mam mierzyć możę mi się coś z autem stać ?? Wiem że zera nie będzie bo przez auto przechodzi jakieś tam napiecie skoro mam + i - podpięty ale nic się z autem nie dzieje wszystko jest ok z autem :) fotki zaraz zrobię i wrzucę jak mi się uda :)

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2006-02-02, 17:07

niby nie al smiga i nie narzeka.

Byl swojego czasu temat o tym i byly jakies posty ze fura nie ebdzie dzialac ze radio grac itd itd ale chyba idiota tego nie wymyslil. Ja sie przymierzalem do tego patentu bo jakos do mnie przemawia. Na farmacji mielismy duzo o rdzy i wszytsko zgadza sie z tym co pisze sprzedawca wiec zalozenia nie sa z palca wyssane. Jednak skonczylo sie na bitexowaniu i psikaniu fluidolem czy innym syfem. Ciesze sie z ektos to w koncu przetestowal. Dodam jeszcze z episalem do kilkunastu osob ktore kupily ten patent i niektore z nich byly uzytkownikami takiego cuda od kilku lat w roznych poldaczach i takich tam i kupily to ponownie do nowych autek przekonane o skutecznosci wynalazku :) Ja sie skusze tylko jak cos dokoncze 8)
"Był CRX - jest Subaru, lecz jednak sentyment w sercu zostaje..." - Ptasior

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2006-02-02, 17:15

napisz po zimie czy ta rdza rzeczywiście nie wyskoczyła :) raczej sceptycznie podchodzę do tego urządzenia. Politechnika Warszawska i Lubelska testowały to i wyniki nie były takie kolorowe jak to opisane jest na aukcji. Nie wiem czy dobrze myślę ale wydaje mi się że takie urządzenie musiało by mieć dużo większą moc aby zapobiec korozji tak dużej ilości blachy jaka jest w samocodzie. A to ciągnie raptem 12mA :)

/\/\|/\/(-_-)$
Forumowicz

przez /\/\|/\/(-_-)$ » 2006-02-02, 18:03

Dobra zrobiłem fotki :). Z góry przepraszam za różny rozmiar fotek ale zmniejszałem je w paincie i nie chciało mi się bawić w dokładność :).

[ Dodano: Czw Lut 02, 2006 5:05 pm ]
dalsza część :)

[ Dodano: Czw Lut 02, 2006 5:09 pm ]
u mnie narazie się sprawdza i nie narzekam dlatego piszę tutaj o tym urządzonku :). Każdy zrobi jak chce kupi albo nie kupi. Jak skończy się zima to zobaczymy czy coś wyjdzie oby nie :) ale narazie jest spoko.

Alpiniste
Forumowicz

przez Alpiniste » 2006-02-02, 19:21

Kamilos dokładnie tak jak mówisz.
To powinno mieć większą moc
Sam jestem na Politechnice i maiałem kupe zajęć z korozji, takie metody stosuje się pfaktycznie przy zbiornikach, zbrojeniach i mostach, zmieniając potencjał elektrochemiczny i sprawa tak różowo nie wygląda.
Dlatego m.in. gościu pisze, że trzeba min. 2 tych "sztabek" :rotfl2:
Tylko czemu one z alu są, skoro aluminium tak dobrze nie przewodzi a to są małe prądy to styki są ważne, to powinno być z miedzi, która wolniej się utlenia niż Alu.
Jak dla mnie to trochę to z palca wyssane, już lepiej sobie zastosować ochrone tak jak w okrętach mają, przykręcić sobie do autka kilka płytek z materiału o większym niż stal węglowa potencjale elektrochemicznym i wtedy będzie tak jak gościu napisał, że będzie to bardziej atrakcyjne dla korozjii i będzie rdzewiało.

Cwane to urządzenie tylko zapomniał dodać, że statki, zbiorniki podziemne i inne konstrukcje oprócz urządzeń na podobnej zasadzie są jeszcze zabezpieczane specjalnymi powłokami lakierniczymi
HAWK
Life is 2 short to drive 2 slow.

Dycha
Forumowicz

przez Dycha » 2006-02-03, 00:24

Mialem stycznosc z takim urzadzeniem, chcialem nawet je kupic jak jeszcze mialem VW , spytalem spawacza bardzo konkretnego 60 letniego gosci znajacego sie na rzeczy kiedys dawno kilka lat gosciu jezdzil z czyms takim w duzym Fiacie faktycznie w dol nic sie nie dzialo, ale gora auta po kilka lat to nie nadaje sie do niczego innego jak wyciac i wstawic nowe. Tak to bylo zreszta nie 1 raz o tym slyszalem, ale wiadomo ze nasze auta to nie duzy Fiat. osobiscie niewierzylbym tak do konca w to, zwlaszcza po tym jak wypowiadaja sie teraz o tym ci ktorzy to testowali !
Pozdrowienia dla Hondziarzy !!!