Rodzaje palców aparatów zapłonowych - Haparts Lab

Haparts
Forumowicz

Rodzaje palców aparatów zapłonowych - Haparts Lab

przez Haparts » 2012-08-26, 15:21

Obrazek

Witam serdecznie.

Jako, że tworzymy najlepszą z możliwych platformę sprzedaży części do samochodów marki Honda, mamy problem, który chcemy rozwiązać z Waszą pomocą.

Sprawa jest prosta, ale niejasna.

W silnikach D serii na wtrysku w IV generacji Hondy Civic (i CRX i Shuttle...) występowały dwa rodzaje palców aparatów zapłonowych (prostokątne lub okrągłe). Widać to na poniższym schemacie (numer 4 lub 5). Przynajmniej tak mówią katalogi...

Obrazek

Niestety, próba namierzenia odpowiedniego palca aparatu zapłonowego graniczy z cudem, nawet numer VIN konkretnego samochodu w tym przypadku wydaje się nie być wystarczającą pomocą. Oficjalne katalogi Honda mówią wprost:

Dla silników D16 SOHC "okrągły" palec aparatu zapłonowego występował w silnikach od numeru seryjnego 4001211 (numer wybity jest na bloku pod oznaczeniem silnika). Jestem w stanie zweryfikować to tylko dzięki Wam.

Dla silników D15 na wtrysku "okrągły" palec aparatu zapłonowego występował w silnikach od numeru seryjnego 4804127.

Dla silników D16 DOHC "okrągły" palec aparatu zapłonowego występował w silnikach od numeru seryjnego 1401685.

Chciałbym tej wiedzy zaprzeczyć, lub ją potwierdzić, a do tego potrzebuję Waszej pomocy.

Chciałbym ustalić, czy w jakichkolwiek silnikach/aparatach zapłonowych występował prostokątny palec aparatu zapłonowego, jeżeli tak, to w jakich, i czy różniły te aparaty/silniki/samochody jakieś specyficzne cechy. Jednym słowem - czy da się rozpoznać, który palec jest w środku bez ściągania kopułki.

Proszę Was o pomoc - sprawdźcie, jaki macie palec w swoim aparacie zapłonowym. Jeżeli jesteście pewni, że od nowości jest ten sam silnik, to podajcie mi numer VIN tego samochodu oraz numer silnika. Bardzo ułatwi nam to stworzenie katalogu, który w przyszłości ułatwi życie wszystkim posiadaczom Civiców IV generacji i ich pochodnym.

Jeżeli nie chcecie ujawniać informacji o swoich samochodach możecie pisać nam prywatne wiadomości.

Z pozdrowieniami
Zespół Haparts Lab.

sebas
Moderator

przez sebas » 2012-08-26, 15:28

Haparts, a po się nad tym zastanawiasz? Te palce są zamienne... W D16A9 w Concerto miałem okrągły a zamiennik teraz założyłem prostokątny i jest wszystko ok ;)

Marker
Forumowicz

przez Marker » 2012-08-26, 17:24

jest jeszcze taka kwestia, że te 20letnie samochody mogą mieć już kolejny aparat zapłonowy zmieniony przy tym samym silniku... a malo kto ma go od nowości ;)