wywala plyn do wyrownawczego d16a9

sebastian1984men
Forumowicz

Samochód: BMW 540I

przez sebastian1984men » 2012-05-30, 18:18

wywala plyn do wyrownawczego d16a9 po nagrzaniu silnika i pokreceniu do odcinku wywala plyn i zaczyna temp rosnac dodam ze jak sie nie gazuje normalnie chodzi nic sie nie dzieje z plynem i temp trzyma uszczelka pod glowica nowa planowana glowica

grzes1
Forumowicz

przez grzes1 » 2012-05-30, 18:31

może masz uszkodzony korek na chłodnicy ja tak miałem w zc1

sebastian1984men
Forumowicz

przez sebastian1984men » 2012-05-30, 19:20

grzes1 napisał(a):może masz uszkodzony korek na chłodnicy ja tak miałem w zc1

jakby korek byl uszkodzony nie wywalilo by tyle plynu raczej czekam na wiecej informacji

Tomek11
Forumowicz

przez Tomek11 » 2012-05-30, 20:02

uszczelka pod glowica

grzesiek84

przez grzesiek84 » 2012-05-30, 20:11

Tomek11 napisał(a):uszczelka pod glowica

albo nieszczelna głowica jedno z 2.

sebastian1984men
Forumowicz

przez sebastian1984men » 2012-05-30, 20:38

dlaczego stwierdzasz uszczelke glowicy tylko jak silnik sie nagrzeje i pokreci do odcinki tak sie dzieje uszczelka nowa jest zalozona oem i planowana glowica

[ Dodano: 2012-05-30, 20:40 ]
grzesiek84 napisał(a):

albo nieszczelna głowica jedno z 2.

glowica byla sprawdzana na szczelnosc jest sczelna

pozatym interesuja mnie wypowiedzi jak ktos tak mial a nie domysly bo p domyslach lepiej zmienic silnik wyjdzie

rafisz
Forumowicz

Samochód: accord 8 gen CW2

przez rafisz » 2012-05-30, 20:51

sebastian1984men napisał(a):pozatym interesuja mnie wypowiedzi jak ktos tak mial a nie domysly bo p domyslach lepiej zmienic silnik wyjdzie

ehhh... tu ludziska nie takie problemy mieli, nie jesteś pierwszy... jak ci wywala płyn do zbiorniczka to albo pompa wody się kończy i nie przepompowuje chłodziwa tak jak powinna, uszkodzony termostat (nie otwiera się), zatkana chłodnica albo tak jak chłopaki wyżej napisali - nie trzyma uszczelka albo pęknięta głowica/ pęknięty blok, innej możliwości nie ma choćbyś nie wiem co wymyślał, a które z nich padło to już musisz sam zdiagnozować, przyczyną może być każde z nich, silnik crxa nie jest Bóg wie jakim cudem techniki, to normalny silnik...

sebastian1984men
Forumowicz

przez sebastian1984men » 2012-05-31, 00:34

rafisz napisał(a):
sebastian1984men napisał(a):pozatym interesuja mnie wypowiedzi jak ktos tak mial a nie domysly bo p domyslach lepiej zmienic silnik wyjdzie

ehhh... tu ludziska nie takie problemy mieli, nie jesteś pierwszy... jak ci wywala płyn do zbiorniczka to albo pompa wody się kończy i nie przepompowuje chłodziwa tak jak powinna, uszkodzony termostat (nie otwiera się), zatkana chłodnica albo tak jak chłopaki wyżej napisali - nie trzyma uszczelka albo pęknięta głowica/ pęknięty blok, innej możliwości nie ma choćbyś nie wiem co wymyślał, a które z nich padło to już musisz sam zdiagnozować, przyczyną może być każde z nich, silnik crxa nie jest Bóg wie jakim cudem techniki, to normalny silnik...

tak ale dzieje sie to tylko po przegazowaniu do odcinki na cieplym silniku jak normalnie chodzi niema z tym problemu rozrzad jest nowy uszczelka glowicy nowa chlodnica drozna termostat puszcza oby dwie rurki cieple glowica sprawdzana na szczelnosc blok takze
wiec w czym moze byc problem normalnie silnik trzyma temp i pracuje tylko jak sie nagrzeje i przegazuje do odcinki wywala plyn i zaczyna sie grzac nie szybko ale po 5min i bije powietrze do wyrownawczego pare

grzes1
Forumowicz

przez grzes1 » 2012-05-31, 06:45

a wentylator się włącza ? może po prostu płyn zaczyna się gotować i dla tego wyrzuca go do wyrównawczego ? jak leci para z płynu to na pewno przekracza 95 stopni .

rafisz
Forumowicz

Samochód: accord 8 gen CW2

przez rafisz » 2012-05-31, 08:10

sebastian1984men napisał(a):bije powietrze do wyrownawczego pare

jeżeli układ nie jest zapowietrzony to masz dwie możliwości:
- silnik się przegrzewa i w wyniku gotowania chłodziwa wywala parę do wyrównawczego - przyczyny - kończy się pompa, nie otwiera termostat, zatkana chłodnica, zatkany któryś kanał/ wąż, wiatrak jest raczej potrzebny na postoju np w korku, w czasie jazdy sprawny układ chłodzenia w ed9 nie wymaga wspomagania wiatrakiem (mam na myśli normalna drogę a nie upalanie na torze) - są to wnioski z eksploatacji mojego wozidła (przy uszkodzonym termostacie - caly czas miałem duży obieg - nawet przy +30 stC miałem niedogrzany silnik, dopiero po zatrzymaniu po kilku minutach wskazówka "szła do góry" na swoje normalne miejsce), ale sprawdzić go czy działa na pewno nie zaszkodzi
- ucieka kompresja z "baniaków" do układu chłodzenia - przyczyny - zerwana któraś śruba trzymająca głowice na bloku, uszkodzona uszczelka, pęknięty blok/głowica

każda z tych usterek jest tak samo prawdopodobna, przez forum nikt Ci nie powie wymień pompę czy chłodnicę bo to na pewno to jest przyczyną problemów

skoro piszesz że termostat się otwiera, masz nową pompę chłodziwa (piszesz o nowym rozrządzie, więc chyba wymieniona) i na pewno masz niezatkaną chłodnicę, do tego sprawdzone blok i głowica na szczelność, to pozostaje tylko uszczelka głowicy

sebastian1984men
Forumowicz

przez sebastian1984men » 2012-05-31, 12:04

rafisz napisał(a):

- silnik się przegrzewa i w wyniku gotowania chłodziwa wywala parę do wyrównawczego - przyczyny - kończy się pompa, nie otwiera termostat, zatkana chłodnica, zatkany któryś kanał/ wąż, wiatrak jest raczej potrzebny na postoju np w korku, w czasie jazdy sprawny układ chłodzenia w ed9 nie wymaga wspomagania wiatrakiem (mam na myśli normalna drogę a nie upalanie na torze) - są to wnioski z eksploatacji mojego wozidła (przy uszkodzonym termostacie - caly czas miałem duży obieg - nawet przy +30 stC miałem niedogrzany silnik, dopiero po zatrzymaniu po kilku minutach wskazówka "szła do góry" na swoje normalne miejsce), ale sprawdzić go czy działa na pewno nie zaszkodzi
- ucieka kompresja z "baniaków" do układu chłodzenia - przyczyny - zerwana któraś śruba trzymająca głowice na bloku, uszkodzona uszczelka, pęknięty blok/głowica
każda z tych usterek jest tak samo prawdopodobna, przez forum nikt Ci nie powie wymień pompę czy chłodnicę bo to na pewno to jest przyczyną problemów

skoro piszesz że termostat się otwiera, masz nową pompę chłodziwa (piszesz o nowym rozrządzie, więc chyba wymieniona) i na pewno masz niezatkaną chłodnicę, do tego sprawdzone blok i głowica na szczelność, to pozostaje tylko uszczelka głowicy

[ Dodano: 2012-05-31, 12:06 ]
rafisz napisał(a):

dzis tego problemu niema wszystko pracuje jak marzenie silnik jest po kapitalce jedyne co zrobilem korek chlodnicy przetarlem

[ Dodano: 2012-06-07, 10:47 ]
do zamkniecia