Podświetlenie panelu ED9

kamal
Forumowicz

Podświetlenie panelu ED9

przez kamal » 2012-05-10, 13:19

Zacznę od tego, że szukałem podobnego tematu ale nie znalazłem a problem dość dziwny.

Nie podświetlał mi się panel nawiewu - diody działały, nie działało podświetlenie przycisków,gałki i przełącznika siły nawiewu (to wszystko co się podswietla jak się włącza pozycyjki).

Wyjąłem panel. Stwierdziłem, że wszystkie żaróweczki są przepalone. Ok, wymieniłem je na nowe. Założyłem od nowa panel do konsoli, wszystko podpiąłem - ale podświetlenia dalej brak (diody w przyciskach działają). O co kaman?

Odpowiadając na pytanie - bezpieczniki wszystkie ok, w tym nr 8 który za to odpowiada, wszystkie inne rzeczy w kabinie się podświetlają. Nie chce od nowa wyjmować panela i sprawdzać czy znowu nie poprzepalały się żaróweczki (wiadomo jak to jest z wyjmowaniem i wkładaniem panela, zważywszy na to, że został on u mnie zregenerowany i wygląda jak nowy).

Stawiam na błąd w kostce (tylko której?), jakieś zaśniedziały wtyk lub po prostu rozlutowane coś w środku panelu .... czy posiada ktoś schematy wtyczek (w manualu są ale nie ma pokazane który pin odpowiada za podświetlenie - albo ja źle patrzę) i doradzi co sprawdzić? Elektrykiem wielkim nie jestem, więc proszę jakoś łopatologicznie :)...

Jednym słowem, najpierw chcę sprawdzić czy dochodzi prąd od podświetlenia panelu, jeżeli okaże się że tak, to wyjmę panel i dalej będę szukał - tylko co mam sprawdzić??

help bo mnie to denerwuje! :)

akMe
Administrator

przez akMe » 2012-05-10, 13:27

Dziekuje bogu za ten topic bo mam taki sam problem tyle, ze w polowie panelu :/ a nigdy mi sie niechcialo pisac... :dupa:

bms
Forumowicz

Samochód: EE8

przez bms » 2012-05-10, 13:47

1. Nie trzeba było zakładać, tylko wyciągnąć kable od tyłu i podłączyć "w powietrzu" to byś nie musiał rozbierać drugi raz.
2. Założyłeś żarówki czy diody?
- jak diody to sprawdź polaryzację, czyli obróć o 180st. i wkręć ponownie
- jak żarówki i użyłeś 12V to one przepalają się w ułamku sekundy. Trzeba 14v, które i tak długo nie pociągną.
http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?t=54213 bms - EE8 .

kamal
Forumowicz

przez kamal » 2012-05-10, 13:53

bms napisał(a):1. Nie trzeba było zakładać, tylko wyciągnąć kable od tyłu i podłączyć "w powietrzu" to byś nie musiał rozbierać drugi raz.
- jak żarówki i użyłeś 12V to one przepalają się w ułamku sekundy. Trzeba 14v, które i tak długo nie pociągną.

założyłem 2 diody z allegro i 2 oryginalne żarówki z innego panelu z Concerto (100% niepoprzepalane i wydawały się fabryczne, napisane na nich było 14v).

Diody sprawdzałem przed włożeniem na akumulatorze i świeciły, zdiagnozowałem wtedy też plus i minus (czytałem wcześniej o tej polaryzacji) i myśle, że są dobrze zamontowane :) dalej obstawiam kostkę.

bar_oo
Forumowicz

Samochód: CRX EE8 B16A1

przez bar_oo » 2012-05-10, 15:23

bms napisał(a):1. Nie trzeba było zakładać, tylko wyciągnąć kable od tyłu i podłączyć "w powietrzu" to byś nie musiał rozbierać drugi raz.

3 lata temu jak robiłem panel nawewu dałem 12 V i do teraz świecą wiec to nie reguła ze sie od razu wypalają
...B16A1 zamknięte w EE8... FOG LIGHTS+GATHERS 1.8 DIN+WIND DEFLECTORS+MAP LIGHT+ARMREST+MUD FLAPS+REMUS+PERSONAL BOX+MIRROR'S COVERS+HEADLIGHT WASHER+BUMPER POLE

vrus
Forumowicz

przez vrus » 2012-05-10, 17:13

a szybkie pytanko, jak wymontowac panel? :>

kamal
Forumowicz

przez kamal » 2012-05-10, 18:15

vrus napisał(a):a szybkie pytanko, jak wymontowac panel? :>

ile ludzi tyle sposobów pewnie :) U mnie było tak:

po 1) zimne piwko
po 2) nerwosol lub inne prochy przeciwnerwicowe i jazda :)

a na poważnie, znalazłem sposób żeby go nie połamać przy wyjmowaniu, ale sa potrzebne do tego dwie osoby. Oczywiście wcześniej odkręcamy wszelkie mocowania ( w tym mocowanie na radio) i odpinamy kostki, odkręcamy też grubą nakrętkę mocującą deskę rozdzielczą a raczej jej środkowy słupek (te nakrętkę na wysokości wajchy skrzyni biegów) + zdejmujemy schowek pasażera (dwie śrubki od dołu). Jedna osoba podciąga konsolę do góry (tylko powoli i delikatnie aby nic nie urwać) a druga wyjmuje panel od dołu przez miejsce na radio, delikatnie popychając konsolę w górę grodzi - dla chcącego nic trudnego, ale nie chciałbym robić tego drugi raz :)

qba_21
Forumowicz

Samochód: CRXEE8

przez qba_21 » 2012-05-10, 22:38

forum/viewtopic.php?t=40603 tutaj masz opisane klejenie jak i wyjęcie panelu :ok: bez odginania czegokolwiek i przez jedną osobę
Najpiękniejszy widok dla oka.......... piękna kobieta w CRXie...... a jaka kobieta w CRXie nie jest piękna:D

kamal
Forumowicz

przez kamal » 2012-05-10, 22:52

e tam:P co dwie osoby to nie jedna :)

próbowałem wyjmować tak jak piszesz, ale było zbyt duże prawdopodobieństwo że połamię panel, więc wolałem zawołać brata i wyszedł pięknie cały. Tak samo lepiej montować go w dwie osoby - zawsze pewniej :) a jak się połamie to dwie osoby naprawiają na spółę :)

dobra, ale schodzimy z tematu .... ktoś mądry by pomóc w problemie przewodnim tego wątku?