Witam . Prosze mi powiedziec jakie glosniki sa seryjnie w del sol esi . Chodzi mi o srednice , glebokosc i moc tych w drzwiach jak i tych z tylu. Bo czytam czytam i jedni pisza ze 13 inni ze 16cm . Jeszcze nie rozbieralem nic ,a napewno chce wymienic na cos mocniejszego bez zadnych przerobek . Jesli wiecie jakie najlepiej wlozyc na seryjnych otworach bede wdzieczny za rade . Radio jakie mam to Pioneer DEH P9300R. Nie planuje wzmacniaczy i subwooferow .
Otworzylem dzisiaj zaslepki w drzwiach i wykrecilem glosnik . wlasnie taki . Byl przykrecony bezposrednio do blachy nie mial zadnego koszyczka. srednica membrany 13cm a z ramka 16cm
[ Dodano: 2012-11-06, 13:15 ] Na stanie posiadam takie Pioneer. tylko sa troszeczke wieksze bo membrana 135mm a laczna srednica 170mm . Teraz mam pytanie . Czy wiercic nowe otwory w drzwiach bo te sie nie pokrywaja? czy zastosowac jakies dystanse ? na tamte otwory. Druga sprawa to denerwuje mnie wysuwana antena . Czy jest jakis bezpiecznik ktory ja unieruchomi ? jesli tak to gdzie? . Chce ja tylko troche wysunac na stale . Dla znawcow mam pytanie czy wymiana tych starych Mac Audio na te Pioneery da jakis efekt?
Wygluszenie rozumiem . Tylko po co mi te dystanse , skoro glosnik i tak sie schowa w srodek a z tylu glosnika jest jeszcze sporo przestrzeni. Do tych dystansow i tak musze wiercic dziury w drzwiach . Rozumiem jakby dystans byl przykrecany na stare 3 otwory i do niego dopiero nowy glosnik w wybranych przez siebie miejscach.Chyba nic mi tu po dystansie i tak musze wywiercic dziury. Tylko polaczenie glosnik - blacha od drzwi mnie zastanawia ( moze jakas wycieta podkladka filcowa?)
Nie zauwazylem ze sa zaslepki do otworow pod dystans . Ciekawe czy wejdzie ten dystans w otwor bez rozkrecania tapicerki bo narazie wygluszac nie bede, i czy nie bedzie to wszystko zabardzo wystawac na zewnatrz bo chce zalozyc oryginalna maskownice na to .
Nic nie będzie wystawać, na pewno musisz zastosować oryginalny dystans mdf, bo inaczej nie założysz maskownicy. Nic nie musisz wiercić, odkręcasz stary i przykręcasz nowy.
Polecam jednak wygłuszyć drzwi matami, bo bez tego głośnik nie gra, cała tapicerka brzęczy.