Witam,
Jestem nowy na forum, wiec jak coś nie tak zrobiłem to z góry przepraszam.
Odrazu mówię, że nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
Sprzęgło samo w sobie działa bez zarzutu: nie szarpie, bierze odrazu, nie ślizga, odbija prawidłowo. Poprzedni właściciel twierdził, że je wymieniał.
Chodzi tak ciężko, że już mnie noga od tego dziadostwa boli !:P
I teraz moje pytanie gdzie szukać przyczyny?
Linke kupiłem jakąś używkę 3 miesięczna- jeszcze nie założyłem bo nie wieże, że od linki może tak ciężko chodzić.
moja druga myśl, to pompa sprzęgła- ale czy to ma wpływ na to czy pedał się wciska lekko czy ciężko? Gdzie to się znajduje? (nie wiem gdzie tego szukać) Jak to sprawdzić czy działa prawidłowo.
Czy docisk sprzęgła, łożysko (cokolwiek ,,w środku,, skrzyni może mieć wpływ na to że ciężko chodzi jak działa jak najbardziej prawidłowo? )
To ,,ramie,, co jest przy skrzyni i co tam linka dochodzi (tam gdzie się reguluje naciąg) to tego ramienia ręka się ruszy za cholerę, a powinno się dać ruszyć?
Sprężynka przy pedale sprzęgła jest.
Proszę kolegów o podanie miejsc gdzie szukać, jak to możliwe to proszę o zdjęcia.
Jeżeli wierzyć sprzedającemu że sprzęgło wymienił w prawidłowy sposób to winą powinna być tak jak u mnie jakość linki co w CRXach ma bardzo duże znaczenie. U mnie linka chodziła tak ciężko ze aż 2 razy się zerwała (po kupnie auta, oraz po 1 jednej wymianie na niby "oryginał"), pomogło mi dorobienie linki w specjalizującej się w tej dziedzinie firmie ( np. motolinki, linmot, linex, mzlinka ). Szczegół tkwi w tym po jakim oplocie ta linka chodzi i jak jest smarowana. Dlatego najlepszym, najtańszym i najszybszym sposobem jest wymiana jej na OEM lub dorobienie w profesjonalnej firmie, były takie już wątki na forum i najczęściej ten zabieg pomagał. Dla pewności przesmarowałem sobie jeszcze pedał sprzęgła i u mnie problem znikł
I w ED9 nie masz hydrauliki
Za linkę wezmę się jak w garażu będzie dodatnia temperatura.