sciaga na prawo
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2006-01-13, 22:53

u mnie koszt regeneracji 300zl i to jest calkowity koszt jaki sie ponosi. regenerowana jest zębatka i jej prowadnica. gwintowana jest na nowo wydaje mi sie. ale nie wiem na 100% jak to wyglada w praktyce.

co do kasowania luzu to robilem to u mechanika. wyczytal to w jakiejs swojej ksiazce "jak naprawiac samochod" czy jakos tak :) tam bylo wlasnie opisane ze mozna skasowac luz przez dokrecenie jednej srubki doslownie o cwierc lub pol obrotu. jednak nie zwrocilem uwagi gdzie to dokladnie krecil.

jesli chodzi natomiast o sensownosc tego zabiegu to polecam od razu pojechac na regeneracje i miec maglownice praktycznie jak nowa :)

marcinn666
Forumowicz

przez marcinn666 » 2006-01-13, 23:07

w moglownicy jest tuleja w którą wchodził przekładnia, przeważnie z wykonana jest z palstiku. Zużywa się nie tylko pod wpływem czasu ale także ma na to wpływ stan naszych drug. Regeneracja polega na wymianie tej tuleji tzn rozwierceni starej zużytej (zaznaczam że w większości samochdów zaden serwis tego nie wymienia tylko rzemiwśnicy) orobieniu odpowiedniej wielkości tulei złożeniu itp. Gorzej jest w przypadku gdy maglownica ze wspomaganiem wtedy dochodzi jeszcze wyważenie jej a to jest "wyższa szkoła jazdy"

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2006-01-14, 09:55

w moglownicy jest tuleja w którą wchodził przekładnia, przeważnie z wykonana jest z palstiku. Zużywa się nie tylko pod wpływem czasu ale także ma na to wpływ stan naszych drug. Regeneracja polega na wymianie tej tuleji tzn rozwierceni starej zużytej (zaznaczam że w większości samochdów zaden serwis tego nie wymienia tylko rzemiwśnicy) orobieniu odpowiedniej wielkości tulei złożeniu itp. Gorzej jest w przypadku gdy maglownica ze wspomaganiem wtedy dochodzi jeszcze wyważenie jej a to jest "wyższa szkoła jazdy"

dokładnie o to mi chodziło :) niewiedziałem jak to fachowo opisać :)

mariusz123
Forumowicz

przez mariusz123 » 2006-01-14, 13:25

to znaczy ze mozna ta tuleje zrobic na tokarce z metalu???, czy nawetl lepiej z poliuretanu,i nabic na nowo i sprawa zalatwiona???czy jak .jak tak to tu zadnej filozofi nie widze,koszt max 100zl za czesci,bo mi lekko stuka trzeba sie nawet przysluchac zeby cos uslyszec wiedz niewiem czy to ma sens juz robic moze sprobuje pierw ta srubke dokrecic??a tych tuleji jest wiecej czy tylko jedna??

marcinn666
Forumowicz

przez marcinn666 » 2006-01-14, 15:20

W prostej konstrukcji ślimakowej tzn maglownicy jest jedna tuleja ale to się tyczy maglownicy fita natomiast nie wiem ile jest ich w maglownicy hondy. Co do tworzywa w jakim się wykonuje nowe tuleje nie chce skłamać ale chyba jest grafit ale nie jestem pewien tego na 100 %.

mariusz123
Forumowicz

przez mariusz123 » 2006-01-14, 15:41

rozebralem dol i wyciaglem tan uklad.wiec stwierdzam ze niema sensu dokrecac taj sruby bo ona jest i tak na sprezynie wiec sama sie dokrecaja te slimaki,wieczorem bede rozbieral boki mangla i zobacze czy tam moze cos jest do wymiany,bo tej sruby to nawet nie da sie ruszyc wiec lepiej nic nie dokrecam.podobno jeszcze z bokow sa jakies tuleje i one moga stukac,a jeszcze sa krzyzaki w srodku samochodu i tu tez moga sie robic luzy i tez stuk stuk???,po rozkrecaniu stwierdzam ze na tych slimakach niema szans zeby sie robily luzy,srube odkrecilem i sprawdzilem co i jak.jedyne gdzie cos moze stukac to ta galka[kulka],moze miec luzy,i jeszcze ta niby tuleja plastikowa na kolejnym zdjeciu[ta biala malo widoczna],wiec wszystko mam ok a lekko stukalo moze tak juz ma byc i tyle,

Poprzednia strona