Kolektor wydechowy DC SPORTS do CRX VTEC - pytanie
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Tom i Jerry
Forumowicz

przez Tom i Jerry » 2006-01-09, 10:09

Kras napisał(a):
Tom i Jerry napisał(a):Teoretycznie to tzw. przyrost mocy daje każdy uwolniony wydech/kolektor z prostej przyczyny, (...)

Wcale nie do końca. Raczej w N/A ważne jest niezbyt masakryczne uwolnienie układu (...)

nigdzie nie mówiłem o uwolnieniu jak w turbo na 3", ponadto nawet w turbo to co piszesz powyżej tak średnio się sprawdzi. Dalej odpowiednio wysoka temp. spalin pozwala na sprawne opuszczanie przez spaliny ukł. wydechowego to raz, po drugie jak sam dobrze wiesz pomoże w tym dobrze dobrany kolektor i ukł. wydechowy, po trzecie zostaną zachowane zjawiska falowe w ukł. wydechowym i pozwoli to efektywniejsze napełnianie cylindrów. Idąc dalej, po całkowitej wymianie układu wydechowego od kolektora po ostatni tłumik, efekt jest dopiero po tzw"ułożeniu się wydechu" czyli gdy osadzi się w nim nagar w miejscach gdzie on musi być i wówczas należało by pojechać na hamownię i wystroić to ponownie. Wówczas efekt będzie.
To takie moje zdanie.

Pozdrawiam

Kras
Forumowicz

przez Kras » 2006-01-09, 10:36

Napisałeś "każdy uwolniony wydech" - więc ja jako kontrprzykład rzuciłem właśnie tą 3" armatę :rotfl:
Oczywiście to co piszesz jest prawdą, wszystkie te rzeczy mają wpływ na efektywność pracy układu. Należałoby się jednak jeszcze odnieść do tych nieszczęsnych kolektorów made in China. Według mnie, jeśli można mieć coś takiego za 400-500 zeta to warto. Oczywiście, jest to kopia DC Sports i to kopia robiona pod kalkulację kosztów (a więc tak by potem nawet przy cenie 50$ się opłacało) - siłą rzeczy nie jest to najlepsze co można kupić ale widziałem już trochę testów z hamowni i generalnie te kolektory działały. Może nie jak Toda ale dawały pozytywne efekty. Dlatego też nie uważam żeby zlecanie zrobienia kolektora np. El-Tecowi było takim lepszym wyjściem. Albo idziemy w ostro w górę skali kupując kolektor za 4000PLN (głupota w przypadku CRX gdzie często całe auto jest warte niewiele więcej) albo idziemy w coś co jest najlepsze jeśli idzie o stosunek kosztów do efektu a w tym te ibejowe ustrojstwa są naprawdę dobre.
Koniec...

Rey
Forumowicz

przez Rey » 2006-01-09, 17:18

Oczywiście rozmawiamy tutaj od samego początku od DC Sports - chodzi o markowy kolektor! Jeżeli patrzeć by na ceny w sklepie to taki w wypolerowanej stali będzie kosztował 500 ale $ ! ... no może z tą ceną przesadziłem, ale trochę ponad 350$ kosztują, czyli jakieś 1200zł. Ja uważam że stosunek ceny do jakości jest bardzo dobry, a to że są lepsze kolektory to oczywiste, wszystko to jest kwestia $ - im więcej kładziesz tym lepsze kupisz.

Ja stawiam na DC Sports, jakieś dospawywane kolektory mnie nie kręcą, moim zdaniem DCS jest marką już uznaną i dużą firmą która jest na rynku od dłuższego czasu i na pewno wypracowali sobie już metodą prób i błędów optymalne kolektory. Natomiast w takim el tecu co mogą zaoerować? ile zrobili już wydechów do B16A1 ? 2, 3 a może 5? Na pewno nie więcej. Może specjalistą nie jestem w tych sprawach, ale bardziej przekonuje mnie DCS mimo że widać że robią masówke.

Ostatnie pytanie mam takie... jak zrobić wydech? Przy kolektorze 4-2-1 i kompletnym wydechu 2,5cala Greddy jaką najlepiej mieć średnice na wylocie z kolektora? Równą 2,5cala, czy jakąś mniejszą od reszty wydechu? powiedzmy 2,25cala?

Tom i Jerry
Forumowicz

przez Tom i Jerry » 2006-01-10, 08:03

Rey napisał(a): Natomiast w takim el tecu co mogą zaoerować? ile zrobili już wydechów do B16A1 ? 2, 3 a może 5? Na pewno nie więcej. Może specjalistą nie jestem w tych sprawach, ale bardziej przekonuje mnie DCS mimo że widać że robią masówke.

Rey napisał(a):Natomiast w takim el tecu co mogą zaoerować?.

nie mniej niż DCS, poprostu zapytaj.

Rey napisał(a):Może specjalistą nie jestem w tych sprawach.

to widać skoro masz takie podejście do tematu. Oczywiście jeśli chodzi o koszty to masz rację, działać też będzie.

Pozdrawiam

Rey
Forumowicz

przez Rey » 2006-01-10, 12:50

to widać skoro masz takie podejście do tematu. Oczywiście jeśli chodzi o koszty to masz rację, działać też będzie.

Pozdrawiam

Zbaczymy pierwsz co mi przyniesie DC Sports, pojeżdze trochę, a potem pogadam w El-tecu co mi mogą zaoferować! Sam jestem ciekaw i z chęcią porównam... inaczej nigdy się nie przekonamy, oczywiśćie to dopiero na wiosnę, bo zanim DCS do mnie dopłynie i się usadzi w moim autku to trochę minie. Ale odrazu mówie że jak będe bardzo zadowolony z DC Sports to nie będe kombinował i go zostawie ;)

Majlo
Forumowicz

przez Majlo » 2006-01-10, 16:19

stary wojtek z elteca moge sie zalorzc ze by zrobil lepszy kolektor niz ten dc.
fakt ze by godzej on wygladal. ale chlopak sie zna
TAJPAR in da haus

rudzinski
Moderator

przez rudzinski » 2006-01-10, 19:55

widzisz Majlo moim zdaniem takie DC poprostu stac na zrobienie 100 kolektorow zeby zobaczyc przy jakiej dlugosci rur bedzie najlepiej itp itd
wszestkie customy pokroju el tec itd to jednak jest troche na zasadzie uda sie lepiej albo ciut gorzej...

Majlo
Forumowicz

przez Majlo » 2006-01-10, 20:08

no nie bylbym taki pewnie ze zrobia tyle kolektorow zeby sprawdzic ktory jest lepszy.
pozatym wydaje mi sie ze lepiej jak sie robi jeden niz churtowo 100
TAJPAR in da haus

rudzinski
Moderator

przez rudzinski » 2006-01-10, 20:17

mysle ze proces produkcji byl okupiony seria badan nad wyprodukowaniem najlepszego kolektora. takiego ktory da najlepszy efekt.
jedyna rzecza ktora moim zdaniem przemawia na niekorzysc DC to wlasie tasmowosc... niestety to musi byc robione kosztem dokladnosci.

Rey
Forumowicz

przez Rey » 2006-01-11, 01:45

Ja też tak uważam... moim zdaniem spokojnie mogą te 100 kolektorów zrobić aby ich produkt był jak najlepszy, gówniany kolektor robiony na oko można nabyć za te 50$ - dużo tego jest, a DC Sports jest droższy 5 razy więc jest conajmiej w tym średnim segmencie i moim zdaniem ta cena nie jest wzięta z kapelusza tylko wynika na pewno po części z kosztów jakie firma musiała ponieść na badania! Bo tak się składa akurat że czytałem jak się robi takie rzeczy w SuperSprincie - przedewszystkim seria badań na hamowni przy kilkudziesięciu konfiguracjach! A w El-tecu co mogą zaoferować? Fakt, mogą zrobić starannie, dokładnie bez bugów, ale skąd tam mają wiedzieć że tu ma byc taka długość, a tam taka, w którym miejsciu giąć i tak dalej??? Moim zdaniem DCS nie miałby szans na rynku przy tej cenie jeżeli faktycznie nie byłby coś wart! Zobaczcie jaki jest popularny, ile się tego sprzedaję! Przcierz ludzie jednocześnie mogą kupić ten kolektor za 50$ - w wyglądzie praktycznie niczym się nie różni, jest tak samo estetyczny! ale jednak tego nie kupują... ludzię mają oczy i wiedzą co biorą jeśli siedzą w tuningu i chcą osiągów, zwłaszcza w USA...

michal crx krak
Forumowicz

przez michal crx krak » 2006-01-11, 02:48

a ja na temat silnikow hondy moge powiedziec tyle ze sa baardzo wrazliwe na przerobki wydechu ,hamowalem znajomego ktory ma civa z b16a2 i zachcialo mu sie ladnego kolektora :) fakt ze kolektor wygladal suuuper poprostu piekny ,ale ok zaczelismy hamowac autko najpierw na seryjnym kolektorze wynik cos okolo 168KM ,pozniej zmiana na ten super hiper :) wynik okolo 141 KM ale dokladnie nie pamietm ,naszczescie mogl go zwrocic ;) ,koniec piesni :)

Tom i Jerry
Forumowicz

przez Tom i Jerry » 2006-01-11, 08:01

Panowie żadne tam 100 kolektorów na próbę. Projektowanie układu wydechowego to czysta matematyka. Niczego tutaj się nie robi na zasadzie "a może taki dobry, a może taki lepszy". Dobry fachowiec robiąc ukł. wydech. robi to na podstawie wyliczeń. Potem układ musi się" uleżeć", nie zapominajmy o jeszcze jednej ważnej sprawie. Mianowicie im luźniejszy wydech, tym luźniejszy powinien być dolot, żeby to jakiś ogólny efekt dało.

Rey
Forumowicz

przez Rey » 2006-01-12, 00:01

Dobry fachowiec robiąc ukł. wydech. robi to na podstawie wyliczeń.

Skoro tak mówisz i jesteś tego pewien to spoko, nie będe przeczył bo nie mam takiej wiedzy, ale bój się boga jak nam wodę lejesz i sam się na tym nie znasz! :diabelek:

Ja oczywiście pierwsz wypróbuje DCS! Jak nie będzie żadnych efektów to się chyba wk...

Mianowicie im luźniejszy wydech, tym luźniejszy powinien być dolot, żeby to jakiś ogólny efekt dało.

Możesz sprecyzować? Bo tak się składa że akurat kupiłem cały układ wydechowy Greddy który ma 2,5cala, także wydaje mi się że będzie dość luźny... nawet jak na B16A1 ! Z drugiej strony wychodzi na to że robili go pod D16...!? Teraz mam dylemat z dolotem.. także jak coś możesz doradzić to słucham :)

Tom i Jerry
Forumowicz

przez Tom i Jerry » 2006-01-12, 08:09

Rey napisał(a):
Dobry fachowiec robiąc ukł. wydech. robi to na podstawie wyliczeń.

ale bój się boga jak nam wodę lejesz i sam się na tym nie znasz! :diabelek:

i jak tu Ci doradzić skoro grozisz na wstępie ;)

Mianowicie im luźniejszy wydech, tym luźniejszy powinien być dolot, żeby to jakiś ogólny efekt dało.

Możesz sprecyzować? Bo tak się składa że akurat kupiłem cały układ wydechowy Greddy który ma 2,5cala, także wydaje mi się że będzie dość luźny... nawet jak na B16A1 ! Z drugiej strony wychodzi na to że robili go pod D16...!? Teraz mam dylemat z dolotem.. także jak coś możesz doradzić to słucham :)[/quote]

ok, wydech masz to teraz żeby to miało ręce i nogi to musisz zrobić dolot, w skrócie mówiąć, skoro więcej i szybciej wiatr ucieka z silnika to i musi jego więcej i szybciej docierać do silnika. Tutaj jest też wiele możliwości, albo produkt krajowy albo też tak jak lubisz markowy sprzęt typu AEM, INJEN,SKUNK2........ itp - w ostateczności zawsze zostaje "kibel rura" i też się sprawdza.

To co ja Ci tutaj podałem, powie Ci większość ludzi na tym forum, więc niczego nie odkryłem ale mam nadzieję że pomogłem ;)

Marcel
Forumowicz

przez Marcel » 2006-01-12, 10:14

DC Sport 4-2-1 w B16A2 dał 13PS i 11nM - zmierzone na hamowni - sam go sprowadzalem dla Izzy_raider'a do CVC 5gen

Poprzednia strona   Następna strona