Zabudowa bagażnika z laminatu ?
Coś dla crxowych audio

w1c10
Forumowicz

Zabudowa bagażnika z laminatu ?

przez w1c10 » 2005-12-21, 22:40

Witam.
Przymierzam sie do skonstruowania subwoofera ładnie zabudowanego w bagażniku cos na wzór profesjonalnych car-audio. Martii podpowiedział mi, żeby zrobić to z żywicy. Wyłożyc to co chce folią, a później pokryc to żwyicą z włóknem szklanym czy czyms takim. W ten sposób powstały by wszystkie scianki oprucz górnej w której znajdował by sie głośnik. Ze zrobieniem tej górnej części nie będzie problemu. Pytam was czy ktoś z was miał z czymś takim doświadczenie jakies ? Czy może zamiast żywicy używa sie czegoś innego. Wiem, że w ten sposób będe mógł całość wyprofilować tak jak trzeba i chyba ładnie wykończyc szpachlem, ale nie wiem czy w tym przypadku szpachel to dobry pomysł, bo pewnie od basu odleci z czasem. Odnośnie głośnika jaki chcialbym tam użyc super by było gdyby sie zmieścil Hertz ES 300.2, ale jest on dosc duży i sie nie zmieści. Dlatego mysle nad Ravemaster BSW 124-II. Nastepne pytanie to jakiej foli uzyc i moze czegos jeszcze zeby ta konstrukcje mozna bylo odkleic z bagaznika i wykonczyc na zew. auta, a pozniej calos po prostu wlozyc.
Kolejny problem to wlasnie żywica, nie nadaje sie do obudowy subwooferow, wystarczy puknac w monitor plastikowy a suba z mdfu. Sub powinnien byc z MDFu, ale w moim przypadku trudno do wykonania.
Tak, ze sub z zywicy to plastikowy sub :> W profesjonalnym car-audio uzywa sie chyba żywicy w połączeniu z mdfem. Odrazu mowie, ze sam sub z mdfu nie jest za bardzo dobrym rozwiazaniem bo miejsce w ktorym ma byc nie ma rownych scianek, nie da sie wygiac mdfu tak, zeby pasowal idealnie, a zywice da. Mysle nad zrobieniem szkieletu z żywicy i do środka zrobienie skrzynki z mdfu, a luzy miedzy mdfem a ta konstrukcja z zwyicy wypelnic czyms pewnie żwycia. Tylko, że w tym przypadku z 35 litrów netto zrobiło by mi sie okolo 20-25 litrow netto, a to juz troche mało:( Tak tak, miejsce tez jest ograniczone :D
Jakieś sugestie, pomysły, propozycje ?

Mambus
Forumowicz

przez Mambus » 2005-12-23, 02:11

zajmowalem sie troche zywica i biorac pod uwage ze buda sie rusza caly czas i sa naprezenia to spzachla z mdfem i zywica moze pekac . nie wiem ja ksie robi zabudowy no ale jesl icos bedziesz dziubac to moge pomoc

Bastek
Forumowicz

przez Bastek » 2005-12-23, 12:02

Tak jak piszesz ze, zrobic skrzynke z mdfu a ja z zewn. wyprofilowac zywica. Mi sie wydaje ze to najlepsze rozwiazanie bo sama zywica Ci na bank popeka ;) A gdzie mialby byc ten sub? W tych boczkach w bagazniku obok nadkola? Napisz gdzie ma byc itd to chetnie pomoge :)
Fotografia ślubna, reportażowa i motoryzacyjna
www.sm-foto.pl

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2005-12-29, 10:54

Bastek napisał(a):Tak jak piszesz ze, zrobic skrzynke z mdfu a ja z zewn. wyprofilowac zywica. Mi sie wydaje ze to najlepsze rozwiazanie bo sama zywica Ci na bank popeka ;) A gdzie mialby byc ten sub? W tych boczkach w bagazniku obok nadkola? Napisz gdzie ma byc itd to chetnie pomoge :)

Dzieki za pomoc pewnie odezwe sie jeszcze do ciebie. Autko to nie crx dlatego nie chce za bardzo w to wnikac :> Dowiedzialem sie na innym forum pare ciekawych rzeczy i narazie bede to testowac. W bagażniku mam schowek plastikowy okolo 30 litrów wyciagnełem go i jestem w trakcie okładania żywica z włoknem. Wczesniej ten plastikowy schowek okryłem folia i złotkiem po to zeby pozniej bylo mozliwe sciagniecie tej konstrukcji z żywicy. Mam nadzieje, ze uda sie sciagnac i będzie pasowac do bagażnika, jezeli tak to wtedy będe myslał jak to wzmocnic. Jak sie to odpowiednio zrobi z żywicy to nie pęknie, znaki drogowe itp. tez sa robione(chyba) z żywicy. Ja chce na przemian od wew. nakładac żywice+włókno i żywice+piasek, tak aby powstały scianki o gurbosci 1-2 cm. Napewno wtedy nie pęknie, nei wiem tylko jak zagra bo żywica nie jest najlepszym materiałem na subwoofer, ale żywica z piaskiem juz lepiej ;) Jak to nie będzie dobre to zrobie jak pisałem z żywicy samą konstrukcje, ale wew. będzie MDF ktory bedzie musial miec te min. 18 mm.

olsen_1982
Forumowicz

przez olsen_1982 » 2006-01-02, 12:42

Ja sprobowalbym nalozyc zywice na material, na folie ciezko by bylo chyba. Musisz sie postarac zeby za duzo szpachlu nie weszlo bo popeka.
[you] wejdz na www.tuningmoto.pl i sprawdz czy ciebie tam nie ma :P

Powiedzialem lekarzowi ze zlamalem reke w dwoch miejscach... powiedzial zebym przestal tam chodzic

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2006-01-02, 19:36

olsen_1982 napisał(a):Ja sprobowalbym nalozyc zywice na material, na folie ciezko by bylo chyba. Musisz sie postarac zeby za duzo szpachlu nie weszlo bo popeka.

Szpachlu zero !! Z gory bedzie prawdopodobnie mdf na rowno z bagaznikiem, obłoże to materialem. Tak, ze ta czesc widoczna bedzie rowna a to co pod spodem to nie musi wygladac.

Jaciab

przez Jaciab » 2006-01-02, 19:39

jak to malcolm mowi "szczególy swiadcza o perfekcji" ;)

heti
Forumowicz

przez heti » 2006-01-06, 12:10

i dobrze mowi :poklony: lepiej skromnie ale z klasa i gustem ;)

mariusz123
Forumowicz

przez mariusz123 » 2006-01-07, 22:31

DOLACZE SIE ZEBY NOWEGO POSTA NIE ROBIC.robil ktos moze w miejscu kola zapasowego jakas skrzynie,tak ze glosnik jest ulozony pionowo w gore.wymiary tam wejda 40/60/25cm.czy te wymiary nie beda za male na glosnik 30cm sr.kolo 100wGDN,TONSIL.podobnych parametrow co glosniki w altusach 140.tylko ze samochodowy,troche wysoko to wyjdzie te 25cm wysokosci ale reszta sie wyplni schowkami.kombinuje jak to moze grac???