reczny pomocy pilne

Mibars
Forumowicz

Samochód: 90 Suburban + Golf R

przez Mibars » 2011-09-14, 00:15

Istnieje ryzyko ,że rozsypało ci się łożysko igiełkowe w zacisku, ale to nie jedyna opcja:
-Regulacji oddzielnej dla linek nie ma i w większości przypadków (jeśli ten element łączący linki przy ręcznym nie obraca się równolegle tak,że jedna z linek robi się luźna) jest ona zbędna. Da się ją jednak "wymusić" - Przy zacisku wyciągnij zawleczkę trzymającą końcówkę pancerza, przesuń pancerz i pomiędzy ten otwór w który wchodzi końcówka pancerza, a schodek na pancerzu, który się o nią zapiera daj jakąś metalową obejmę: Jak mi się kiedyś zacisk kończył, to założyłem ok. 1 cm szerokości obejmę i jeszcze parę miesięcy ręczny przez to hamował.
-Możesz wymusić mocniejsze hamowanie zacisku poprzez manipulacje sprężynkami: W zacisku, który lepiej hamuje przełóż sprężynkę tak, by zapierała się nie o otwór, a o krawędź tego obrotowego ramienia do którego, dzięki temu zacisk będzie ciut słabiej hamował. W wadliwym zacisku możesz na próbę w ogóle zdjąć sprężynkę i sprawdzić jak wtedy działa zacisk - Ale nie jeździj tak! Prędzej, czy później nie odbije i zacisk się zapiecze. Bez sprężynki jedynie zweryfikujesz to, czy zmiana naciągu linek coś pomoże.
-Sprawdź luz na tej śrubie 17-stce, która trzyma wajchę ręcznego, np. załóż klucz do kół i pokiwaj nim góra-dół, lewo-prawo: Jeśli jest wyraźny luz, to niestety ręczny w tym zacisku się kończy... Idealnie sztywno raczej nie będzie, u mnie zacisk jeszcze jakoś reanimowałem na kilkumilimetrowym luzie, w końcu padł i zastałem zupełnie przekoszoną i przesuniętą tą nakrętkę... W sprawnym zacisku mam ok. 1mm luz.
-Porównaj pozycje w jakiej pracują te wajchy ręcznego - jeśli jeden z zacisków jest wyraźnie "bardziej zaciągnięty", to prawdopodobnie tłoczek jest za głęboko wkręcony. Jeśli na dokładkę nie wycofuje się w pełni pod wpływem sprężynki nawet, jak linka jest luźno, lub możesz go wycofać ręcznie i czujesz wyraźny przeskok, to zacisk się kończy. Najlepiej sprawdzić na zdjętym z tarczy zacisku czy tłoczek zaczyna wykonywać ruch już od samego początku obrotu wajchy - w jednym miałem tak, że ruch pojawiał się od ok. połowy zaciągnięcia - obejma wymuszająca częściowe zaciągniecie przez cały czas (tymczasowo) pomogła.

swiezy69nu
Forumowicz

przez swiezy69nu » 2011-09-14, 17:21

na spocik na 100% pewny nie jestem czy wpadne ale postaram sie :) kurde wogole dobra moze narazie sam cos pokombinuje :P dzieki wszystkim za odpowiedzi :)

kaczorzgr
Forumowicz

przez kaczorzgr » 2011-09-14, 17:48

Spróbuj tradycyjną metodą podciągnąć ręczny czyli:

1) zdejmij osłone dźwignie ręcznego w kabinie
2) odkręć nakrętke żeby element trzymający linki wisiał luźno
3)) odpal silnik i pompuj pedałem hamulca
4) wkręć nakrętkę

Zwykle to pomagało jak ręczny był słaby albo łapał nierówno.
"Są tylko 3 prawdziwe sporty: walki byków, alpinizm, automobilizm. Reszta to tylko gry..."
E.Hemingway

swiezy69nu
Forumowicz

przez swiezy69nu » 2011-09-14, 21:53

tylko hamulec naciskac?? recznego nie ruszać??

kaczorzgr
Forumowicz

przez kaczorzgr » 2011-09-15, 08:32

tak, pompujesz pedałem a ręczny masz i tak odkręcony. linka z dzwigni ręcznego wykręcona
"Są tylko 3 prawdziwe sporty: walki byków, alpinizm, automobilizm. Reszta to tylko gry..."
E.Hemingway

dziduh
Forumowicz

przez dziduh » 2011-09-15, 17:14

w taki sposob kasuje sie luz w tloczkach tzn. bebechy tloczka sie przekrecaja i wtedy reczny szybciej lapie tak po krotce.

kaczorzgr
Forumowicz

przez kaczorzgr » 2011-09-15, 17:32

nono, dlatego może ustawią się równo z jednej i drugiej strony i będzie równo łapał ręczny
E.Hemingway

Poprzednia strona