Istnieje ryzyko ,że rozsypało ci się łożysko igiełkowe w zacisku, ale to nie jedyna opcja:
-Regulacji oddzielnej dla linek nie ma i w większości przypadków (jeśli ten element łączący linki przy ręcznym nie obraca się równolegle tak,że jedna z linek robi się luźna) jest ona zbędna. Da się ją jednak "wymusić" - Przy zacisku wyciągnij zawleczkę trzymającą końcówkę pancerza, przesuń pancerz i pomiędzy ten otwór w który wchodzi końcówka pancerza, a schodek na pancerzu, który się o nią zapiera daj jakąś metalową obejmę: Jak mi się kiedyś zacisk kończył, to założyłem ok. 1 cm szerokości obejmę i jeszcze parę miesięcy ręczny przez to hamował.
-Możesz wymusić mocniejsze hamowanie zacisku poprzez manipulacje sprężynkami: W zacisku, który lepiej hamuje przełóż sprężynkę tak, by zapierała się nie o otwór, a o krawędź tego obrotowego ramienia do którego, dzięki temu zacisk będzie ciut słabiej hamował. W wadliwym zacisku możesz na próbę w ogóle zdjąć sprężynkę i sprawdzić jak wtedy działa zacisk - Ale nie jeździj tak! Prędzej, czy później nie odbije i zacisk się zapiecze. Bez sprężynki jedynie zweryfikujesz to, czy zmiana naciągu linek coś pomoże.
-Sprawdź luz na tej śrubie 17-stce, która trzyma wajchę ręcznego, np. załóż klucz do kół i pokiwaj nim góra-dół, lewo-prawo: Jeśli jest wyraźny luz, to niestety ręczny w tym zacisku się kończy... Idealnie sztywno raczej nie będzie, u mnie zacisk jeszcze jakoś reanimowałem na kilkumilimetrowym luzie, w końcu padł i zastałem zupełnie przekoszoną i przesuniętą tą nakrętkę... W sprawnym zacisku mam ok. 1mm luz.
-Porównaj pozycje w jakiej pracują te wajchy ręcznego - jeśli jeden z zacisków jest wyraźnie "bardziej zaciągnięty", to prawdopodobnie tłoczek jest za głęboko wkręcony. Jeśli na dokładkę nie wycofuje się w pełni pod wpływem sprężynki nawet, jak linka jest luźno, lub możesz go wycofać ręcznie i czujesz wyraźny przeskok, to zacisk się kończy. Najlepiej sprawdzić na zdjętym z tarczy zacisku czy tłoczek zaczyna wykonywać ruch już od samego początku obrotu wajchy - w jednym miałem tak, że ruch pojawiał się od ok. połowy zaciągnięcia - obejma wymuszająca częściowe zaciągniecie przez cały czas (tymczasowo) pomogła.
kurde wogole dobra moze narazie sam cos pokombinuje
dzieki wszystkim za odpowiedzi