Kolektor wydechowy DC SPORTS do CRX VTEC - pytanie
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Rey
Forumowicz

Kolektor wydechowy DC SPORTS do CRX VTEC - pytanie

przez Rey » 2006-01-05, 22:29

Chce kupić kolektor wydechowy 4-2-1 Dc Sports do silnika B16A1, jak wiadomo taki kolektor trzeba przerobić z OBD1 na OBD0 czyli pobawić się trochę w spawanie miejsc na sondy lambda. I teraz mam pytanie: czy jak kupie taki kolektor ceramiczny, to czy da rade jakoś wspawać te gniazda na sondy? Czy nie będzie problemów ze sprawaniem? Wogóle czym różni się ceramiczny kolektor od stalowego nielicząc wytrzymałości?

Mariusz19b
Moderator

przez Mariusz19b » 2006-01-06, 00:22

jak dobrze pamietam, Arvid mial wlasnie wywiercona dziure na sonde w ceramicznym

Walter
Forumowicz

przez Walter » 2006-01-06, 00:27

Z tego co wiem to tylko pokrycie jest ceramiczne a cały kolektor metalowy.

konio
Forumowicz

przez konio » 2006-01-06, 11:16

zobacz sobie dokładnie fotke ale zazwyczaj te kolektory maja 2 dziury pod sondy i 2 zaslepki wiec cos sobie dobierzesz. Qrfa widział ktos kiedys kolektor zrobiony z filiżanki? :D
A jak by nie było tych dziur to mozesz kupic cos DC sport style, czyli dokładną kopie juz z dwoma otworami pod sondy to i tak to samo. Do spawania zawsze można wydiaksować tę powłokę i spawac do stali , przecierz i tak ktoś te rury spawał do flanszy

hondacrx
Forumowicz

przez hondacrx » 2006-01-06, 12:31

jezeli liczy sie sam efekt jazdy wkrec 2 srobki

Majlo
Forumowicz

przez Majlo » 2006-01-06, 12:48

znam goscia ktory ma dc sport i i sobie zrobil dziury i jest luz :D
sam mu go sciagalem ten kolektor :D
nie pekaj da rade wstawic
TAJPAR in da haus

Rey
Forumowicz

przez Rey » 2006-01-06, 15:21

znam goscia ktory ma dc sport i i sobie zrobil dziury i jest luz
sam mu go sciagalem ten kolektor
nie pekaj da rade wstawic

Ale miał ceramiczny czy pełną stal? 4-2-1 czy 4-1? Pozcuł różnice?

Już kupiłem DCS ceramiczny 4-2-1 Wie ktoś ile to ma cali na wylocie?

[ Dodano: Pią Sty 06, 2006 2:32 pm ]
po o spawac???? zeby wygladal
jezeli liczy sie sam efekt jazdy wkrec 2 srobki

nie rozumiem... o co chodzi?

Majlo
Forumowicz

przez Majlo » 2006-01-06, 15:48

ceramiczny ma :rotfl:
na wyjsiu to zalerzy jaki kupiles
ale jesli do b to 2.5 cala raczej
ile dales??
TAJPAR in da haus

Rey
Forumowicz

przez Rey » 2006-01-06, 17:46

ceramiczny ma
na wyjsiu to zalerzy jaki kupiles
ale jesli do b to 2.5 cala raczej
ile dales??

Do B16 kupiłem, za tanioche bo używany... co do średnicy to wiem że DCS 4-2-1 ale w pełni STALOWY do B16 ma 2,25cala.

Co myślicie o rocznym kolektorze? Nie jest pogięty ani nic z tych histori... osobiście mam nadzieje że nie będzie gorszy w osiągach od nowego...

PS. pełen wydech Greddy Street Performace2 już do mnie leci :D

Mariusz19b
Moderator

przez Mariusz19b » 2006-01-06, 18:30

Rey napisał(a):PS. pełen wydech Greddy Street Performace2 już do mnie leci :D

jak bedziesz mial to sie pochwal ;)

Majlo
Forumowicz

przez Majlo » 2006-01-06, 23:13

Rey,
skad kupiles ten wydech??
ja jednemy sciagnolem takiego dcsporta i jest miodzio wiec nie pekaj :D
TAJPAR in da haus

Rey
Forumowicz

przez Rey » 2006-01-07, 22:11

skad kupiles ten wydech??
ja jednemy sciagnolem takiego dcsporta i jest miodzio wiec nie pekaj

Z USA, z ebayu wyrwałem dość tanio, przebieg 150mil - w sumie to jak nówka wygląda ;)

Rey napisał:

PS. pełen wydech Greddy Street Performace2 już do mnie leci

jak bedziesz mial to sie pochwal

Spoko, jak będzie to bankowo zapodam notki dźwiękowe, a nawet filmiki... :rotfl:

Tylko niestety będzie trzeba poczekać z dwa miechy... aż mnie bierze jak sobie pomyśle ile czasu mnie dzieli od tych nowych kląkrów... :wrrr: ...no ale z drugiej strony to w tej chwili nie ma co za dużo latać CRką - trochę się zajmuję częściami i powiem wam że jak tylko spadły pierwsze śniegi to popyt na części zamienne (ludzie wykupują wręcz całe przody hehe) do Rexów wzrósł o 300% :rotfl:

produkty DC nie jest to coś najlepszego, a nie lepiej zrobić u nas kolektor i go zmumifikować. To powinno dać jakiś odczuwalny efekt.

T&M, możesz rozwinąć swoją wypowiedź? Dlaczego "nie jest to coś najlepszego" ? Może jeszcze ktoś coś dorzuci od siebie? Ja z tego co czytałem tu i tam to każdy DCS coś tam daje - te 10KM gwarantowane przez producenta i które wychodzą w tych misternych testach, zazwyczaj daje... choć są i wyjątki :zaskoczony: ...choć nie aż tak bardzo - bo wyjątek tylko potwierdza regułę :rotfl:

[ Dodano: Sob Sty 07, 2006 9:14 pm ]
ja jednemy sciagnolem takiego dcsporta i jest miodzio wiec nie pekaj

hmmm.. Masz kompletny wydech DC Sports Majlo? Może zapodać jakieś foto i notkę dźwiękową?

Majlo
Forumowicz

przez Majlo » 2006-01-07, 22:34

ja nie mam :D
ktos ma
TAJPAR in da haus

Tom i Jerry
Forumowicz

przez Tom i Jerry » 2006-01-09, 08:08

Rey napisał:

produkty DC nie jest to coś najlepszego, a nie lepiej zrobić u nas kolektor i go zmumifikować. To powinno dać jakiś odczuwalny efekt.

T&M, możesz rozwinąć swoją wypowiedź? Dlaczego "nie jest to coś najlepszego" ? Może jeszcze ktoś coś dorzuci od siebie? Ja z tego co czytałem tu i tam to każdy DCS coś tam daje - te 10KM gwarantowane przez producenta i które wychodzą w tych misternych testach, zazwyczaj daje... choć są i wyjątki :zaskoczony: ...choć nie aż tak bardzo - bo wyjątek tylko potwierdza regułę :rotfl:

Teoretycznie to tzw. przyrost mocy daje każdy uwolniony wydech/kolektor z prostej przyczyny, luźniej spaliny sobie lecą w nim. Przy furce N/A chodzi o to aby spaliny opuszczające komorę spalania utrzymały jak największą temperaturę, bo dzięki temu mają wyższą prędkość i szybciej opuszczają układ wydechowy. Aby to uzyskać dobrym sposobem jest "mumifikacja kolektora wydechowego", ponadto pomaga to w odpowiednim napełnianiu się cylindrów. Ponadto przyjrzyj się produktom DC, to taka "sztanca" tłucze się to na tony (zobacz na cenę). Porównaj sobie wyroby DC i El-Tec i gołym okiem widać kto robi lepiej.

Kras
Forumowicz

przez Kras » 2006-01-09, 09:28

Tom i Jerry napisał(a):Teoretycznie to tzw. przyrost mocy daje każdy uwolniony wydech/kolektor z prostej przyczyny, luźniej spaliny sobie lecą w nim. Przy furce N/A chodzi o to aby spaliny opuszczające komorę spalania utrzymały jak największą temperaturę, bo dzięki temu mają wyższą prędkość i szybciej opuszczają układ wydechowy.

Wcale nie do końca. Raczej w N/A ważne jest niezbyt masakryczne uwolnienie układu. Muszą występować w nim fale zwrotne i utrzymujące się ciśnienia bo to właśnie one powodują lepsze "wysysanie" spalin podczas suwu wydechu. Zrobienie na modłę turbo czyli 3" prosta rura i najwyżej jeden pełny przelot końcowy niczym dobrym się nie skończy. Dobra, najpewniej zyskamy ciut w zakresach bardzo wysokich ale kosztem znacznego pogorszenia dołu i środka.

Tom i Jerry napisał(a):Ponadto przyjrzyj się produktom DC, to taka "sztanca" tłucze się to na tony (zobacz na cenę). Porównaj sobie wyroby DC i El-Tec i gołym okiem widać kto robi lepiej.

Produktom DC-S...czyli DC-Style. To są te zabawki produkowane na tony w Chinach i sprzedawane na ebay po 50$. Z prawdziwym DC (notabene bardzo uznaną marką i robiącą porządne rzeczy) ma to niewiele wspólnego.
Koniec...

Następna strona