pokrywa zaworów

zagierr
Forumowicz

przez zagierr » 2011-09-07, 17:59

A to mój dekiel zaworowy
Obrazek

Jeff
Forumowicz

przez Jeff » 2011-09-07, 18:43

zagierr napisał(a):Ja wybrałem czarny przede wszystkim z takiego powodu, że mi się on podoba. Mogłem pomalować na dowolny inny kolor. Jak ktoś lubi np. złoty, żółty, różowy czy zielony to jego sprawa. A co do tuningu to on głownie polega na podnoszeniu osiągów samochodu a nie zmienianiu kolorów dekla zaworowego. Szybszy od tego nie będzie ;) Ale cóż są różne szkoły.

Tuning nie polega głównie na podnoszeniu osiągów samochodu. Owszem, jest to istotny element, ale tuning ma też aspekt zewnętrzny, jakim jest zmiana wyglądu auta. Ja np wychodzę z założenia, że auto takie jak Honda ma również oddawać charakter właściciela, czyli dokonuje w nim zmian nie po to by "przechodnie wybałuszali gały", ale coś , co w jakimś stopniu wiąże się ze mną. I np dlatego myślę o aplikacji na pokrywę o wyglądzie flagi konfederacji, bo lubię southern rock i blues. A co do wiochy, jak napisał jeden z forumowiczów, cóż "de gustibus non disputandum est" i dlatego powstrzymuje się od komentarzy na temat pewnych "modyfikacji", którymi niektórzy chwalą się na forum.
A jeżeli mowa o podnoszeniu osiągów, to mnie nie bawi wsadzanie turbin od VW diesla, czy czegoś w tym stylu, jeżeli tuning silnika to po prostu jego zmiana na mocniejszy, oczywiście ze skrzynią, półosiami, przegubami i kompem, zmiana na nowy, lub o niewielkim przebiegu, kupowany w sprawdzonym autobedrijfie.
jeżeli jadę, to jadę za szybko. jeżeli lecę, to lecę za nisko
http://www.youtube.com/watch?v=NTVAoD3hzRU&feature=plcp

foxbox
Forumowicz

przez foxbox » 2011-09-07, 19:47

Vincent napisał(a):Jeżeli chodzi o lakierowanie

foxbox napisał(a): pomalowanie

zajmuję się tym na codzień, i jak mam lakierować kupą to znam warsztat pana Henia i on polakieruje czym popadnie :rotfl: ja korzystam z lakierów dobrych firm,a tuning kolego polega na zmianach a nie podrabianiu orginałów :) Widzę że nie bywałeś na tuningowiskach tam zobaczyłbyś paletę kolorów na pokrywach :)

kolego ja nie mowie, ze korzystasz z smieciowatych lakierow i robisz to na strychu przedwojennego wierzowca, mowie tylko, ze podejscie typu nie podrabiac serii lepiej kupic oryginal jest smieszne i nawiazuje przykladem do tego. Zostanmy przy tych lakierach, jesli robisz lakier na samochodzie idziesz do mieszalni gdzie Ci dobieraja farbe, a nie do ASO zeby miec oryginalna powloke, tak samo mozna zrobic z pokrywa zamiast kupowac za 1000zl ori pokrywe mozna pojsc do hurtownii kupic opdowiednia farbe.lakier i pomalowac/polakierowac stara pokrywe aby wygladala jak ta oryginalna.

Pozatym poza slowem TUNING sa takie slowa jak. ODRESTAUROWANIE, REGENERACJA, takze w temacie malowania pokrywy nie musi byc tylko tuning na inne kolory ale mozebyc tez regeneracja powloki na najbardziej zblizona do seryjnej.

A jesli urazilem Cie bledem w nazewnictwie Lakierowanie/Malowanie, to przepraszam ale akurat do tego wagi nie przywiazuje. I zrozum, ze nie proboje Cie atakowac a raczej wyjasnic ze nie zawsze oplaca sie miec podejscie ze albo kupujesz ASO albo robisz Tuning. Fakt faktem, ze jestem zwolennikiem tuningu mechanicznego ale sam cale zawieszenie mam czerwone, polowe osprzetu pod maska mam biale lub czerwone, a fure w czarnym macie.

A i jednak zdarza mi sie byc na zlotach kilka razy w roku i zajmuje sie malowaniem pokryw od 3 lat, takze mam swiadomosc co ludzie potrafia wymyslec, i akurat w tym temacie mnie nie zagniesz bo na kompie mam setki zdjec roznych pokryw. Zreszta doloze tu link do galerii moich pokryw, tylko musze wrzucic to na serwer najpierw.

sebas napisał(a): ...
Ja bywałem wyobraź sobie i największe wrażenie w każdej H robią te "pomalowane" (czy tam polakierowane jeden piernik) przez foxboxa :P...

Miło mi to slyszec

[ Dodano: 2011-09-07, 19:54 ]
P.S. tutaj jeden z przykladow moich pokryw Obrazek

Jeff
Forumowicz

przez Jeff » 2011-09-07, 20:37

Pokrywa fajna, obrazuje "ojczyznę" auta. Inna sprawa, że faktycznie lakierowanie pokrywy, z aplikacją lub bez, jest jedynie drobnym elementem tuningu optycznego, a jeżeli jest to tylko to jedno co jest zrobione w aucie jest to rzeczywiście coś, co trudno nazwać tuningiem.
I drobna uwaga - chyba niektórzy z kolegów nie zaglądają na stronę główną, przecież jest tam dział (?), kącik(?) poświęcony komorom silnika. Są tam rożnie lakierowane pokrywy.
jeżeli jadę, to jadę za szybko. jeżeli lecę, to lecę za nisko
http://www.youtube.com/watch?v=NTVAoD3hzRU&feature=plcp

Małek
Forumowicz

przez Małek » 2011-09-07, 23:48

foxbox maluje profi pokrywki i nie tylko, to na forum wie duzo osob i wszyscy sa zadowoleni.
Jeff chcesz to maluj sobie czym chcesz i jak chcesz abys byl zadowolony i przy kazdym otowrzeniu maski usmiechal sie do ucha do ucha :ok:

osobiscie uwazam ze jakies blyszczace pokrywy sa ohydne i wyglada to slabo. Jednak gdybym mial taka i jezeli ktokolwiek odwazylby sie mi taka zrobic to bylbym z niej mega dumny :rotfl: malowanie pokrywy poziom hardcore ;)
Obrazek
Małek - Siedlce
moje ED9

Poprzednia strona