Siemka,
następujące pytanie, czy ktoś zmieniał w solce tylne bębny na tarcze? Jakim kosztem czy ciężko (czy da rade samemu) itp. Ogólnie doświadczenia wasze w tym temacie mnie interesują:)
PZDR
Szukaj, szukaj, szukaj, cała masa tematów jest o tym na forum, swap jest prosty w wykonaniu ale niezupełnie konieczny bo bębny tak naprawdę lepiej hamują niż tarcze, a nie ma problemów z zapieczonymi zaciskami etc. zależy do czego ma Ci służyć samochód. Koszty zależne od tego na co się zdecydujesz tzn. będziesz szukał hamulców w dobrym stanie żeby nie zmieniać tarcz czy kupisz zardzewiały od leżenia ale prosty komplet (wahacze wzdłużne z cukierkami i piastami, tarczami i zaciskami + linki ręcznego pod tarcze TYLKO z del sol bo inne nie będą pasować) i od razu wrzucisz sobie nowe tarcze i klocki, wypiaskujesz zaciski i wymienisz w nich uszczelniacze, ew. wymienisz zużyte cukierki w wahaczach. Za komplet gotowy do założenia licz ok. 600pln z linkami ręcznego (klocki i tak pasuje zmienić), za komplet do odnowienia ok. 300-400pln, przełożyć można samemu w garażu bez specjalnych narzędzi czy kanału o ile śruby w Twoich wahaczach nie będą zapieczone.
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD CB600F HORNET '10 SOLD cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project
pirul napisał(a):bębny tak naprawdę lepiej hamują niż tarcze
potwierdzam dodatkowo na bębnach ręczny kosa ( większa powierzchnia tarcia ) mam porównanie bo miałem Vti z tarczami - teraz mam ESi z bębnami i nigdy nie wsadzę tarcz....
Żeby nie było - w obu przypadkach wszystko nowe - tarcze , klocki , okładziny , naciąg ręcznego identyczny.....
To jest ogólnie przyjęty fakt, natomiast minusem bębnów jest trudniejsza obsługa / konserwacja, klocki łatwiej wymienić niż szczęki, hamulce tarczowe łatwiej wyczyścić z syfu, rozruszać po dłuższym postoju, tam widać cały czas co się dzieje, a bębnów nikt nie będzie zbijał co miesiąc po to żeby patrzeć czy wszystko ok, dopiero jak piszczą czy szurają albo się całkiem zapieką rozbiera się żeby obejrzeć/naprawić.
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD CB600F HORNET '10 SOLD cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project
A co to ma do rzeczy? Nawet jeśli same spadną to trzeba dźwigać auto i zdejmować koła żeby tam zajrzeć, prawda? A co drugiemu wylecą przy okazji sprężyny razem ze szczękami i zrobi duże oczy jak przyjdzie to poskładać z powrotem.
No dobra czyli wniosek jest taki że do użytkowej jazdy (taki cel) a nie showcar-u lepsze będą bębny:) to jak już jesteśmy w temacie to spytam czy ktoś ma jakiś fajny pomysł żeby te bębny sensownie wyglądały? Zdjąć je, wyczyścić na grubo (druciak, papier itp) pomalować i się nie przejmować że to nie tarcze:)?
W profilu masz nadal DOHC, myślę, że stąd padło pytanie.
Większej głupoty nie słyszałem żeby bębny lepiej hamowały niż tarcze.... Hahahaha
To powinno iść na mistrzowie.org.
Kupujecie [czlonek meski] klocki i tarcze i potem wam nie hamuje to najlepiej wcisnąć głupi bajer.
Do autora tematu: Nie słuchaj tych bzdur.
Skoro bębny lepiej hamują to może wstawmy je do Nissana GT-R czy Porshe....