Słabe hamulce tył
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

tomek
Forumowicz

Słabe hamulce tył

przez tomek » 2005-12-26, 21:55

Witam . Jestem posiadaczem crki od wrzesnia 1999 roku i od tego czasu
nurtuje mnie problem słabej siły hamowania z tyłu.Siła hamowania
kół przednich 2,2/jednostki nie pamietam/ ,kół tylnich 0,9.Ten wynik sie powtarza
przy kazdym przegladzie .Wiem że jest ogranicznik siły podczas
gwałtownego hamowania . Dodam że reczny jest żyleta.
Jeżeli Ktos ma jakies z tym doświadczenia proszę o poomoc.

hondacrx
Forumowicz

przez hondacrx » 2005-12-27, 00:00

mialem cos podobnego...

wyciagnij zaciski....
wciagnij z nich tloczki zamow nowe gumki

wez wiertarke naloz metalowa szczoteczke i przejedz rdze w srodku.....

mi ladie pomoglo....

mariusz123
Forumowicz

przez mariusz123 » 2005-12-27, 15:35

jak juz tam masz rdze to najlepiej kup urzywki,a mi sie zdaje ze wszystkie ceerki maja za mocny przod co do tylu.bo mi tez przod wpada szybko w poslizg a tyl ani drgnie.rozkrec poczysc,wymien co trzeba,zalej jekims konkretnym plynem i musi dzialac.

lubon
Forumowicz

przez lubon » 2005-12-28, 10:41

Cześć,
Ja też tak mam, przednie koła bardzo szybko blokują, a tylne niestety nie. Na piasku zatrzmam 4, ale na asfalcie to chyba nie możliwe. Czyściłem tłoczki, bo faktycznie były zardzewiałe i niewiele to pomogło. Czy może jest jakiś regulator siły hamowania między przodem a tyłem? zwiększył bym tył.
Z drugiej strony nie zapominajmy, że nasze CRki ważą ile ważą i nie ma niestety masy, która przy hamowaniu potrafi wystarczająco mocno docisnąć koło do asfaltu, żeby zapobiec blokadzie tego koła. Według starego przyslowia górali - lekkie auto, lekko koło zatrzymasz ;)

pozdro

rolek
Forumowicz

przez rolek » 2005-12-28, 12:27

Wg mnie i moich obserwacji to poprostu ceera ma tak rozłożoną siłę przez pompę. Dlatego też właśnie niestety tylne zaciski rdzewieją. Podczas zwykłego hamowania prawie nie pracują. Owszem przeczyszczenie daje rezultaty ale nie są one rozwiązaniem na długo. Niestety najlepszym sposobem na sprawdzenie tego jest wjazd na stacje diagnostyczną i test na maszynie. U mnie lewe tylne koło niestety bardzo słabo łapało co widać było początkowo po zużyciu klocków. Po "rozruszaniu" tłoczków znacznie lepiej zaczęło łapać ale ciekawi mnie na jak długo :/ Zapewne było to tylko tymczasowe rozwiązanie.
PZDR!!!
Z kazdym dniem nieuchronnie zwiększa się liczba tych, którzy mogą pocałować mnie w dupę!!!

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2005-12-28, 12:37

U bacy jeden zacisk wogole nie pracowal. Tarcza wygladala jak orginal z przed 15 lat czyli kupka rdzy to samo z klocem! z II strony nie wiele lepiej. zdjelismy wyczyscilismy klocki spilowalismy by luzem w prowadnicach chodzily nasmarowalismy i jest super. Co do rozkladu sil to wydaje i sie ze japonce miali w tym jakis cel. Nie moze byc przeciez zeby 4 kola naraz sie blokowaly! Kto widzial 4 slada hamowania! Przy hamowaniu auto nurkuje i jest wiekszy nacisk na przod a jak punto jechalem i autobus mi wyjechal zablokowalem przod zaciagnalem reczny ... tyl tez sie zablokowal i zatrzymalem sie na autobusie. Ja tam wierze w izynierow hondy.
"Był CRX - jest Subaru, lecz jednak sentyment w sercu zostaje..." - Ptasior

Majlo
Forumowicz

przez Majlo » 2005-12-28, 12:44

kukus, chyba proste ze 4 kola nigdy sie nie blokuja.
a fakt jest taki ze crx hamuje slabo
TAJPAR in da haus

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2005-12-28, 14:06

Cześć,
Ja też tak mam, przednie koła bardzo szybko blokują, a tylne niestety nie. Na piasku zatrzmam 4, ale na asfalcie to chyba nie możliwe.

o to mi chodzilo. Eh nazekacie. bylo corrado kupic z absami espami i innymi szuru buru. Jedyny pomysl jaki mi do glowy wpada to hamulce zmienic jak to rudzinksi zorbil... on juz nie ma problemu ze mu tyl slabo hamuje :)

lubon
Forumowicz

przez lubon » 2005-12-28, 22:06

Stary, CRka to szybkie i zwinne auto i to właśnie ono mi się podoba. Jeżdżę czasami szybko i lubię wiedzieć, że nie mogęsię w miarę szybko zatrzymać. A corrado mnie nie kręci. Stąd pytania o hamulce, może ktoś zna ciekawy sposób poprawienia tego.

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2005-12-29, 00:47

"hamulce zmienic jak to rudzinksi zorbil... on juz nie ma problemu ze mu tyl slabo hamuje" czyszczeniem i nowym plynem raczej sie nie zmieni sily nacisku tloczka.

kejkej
Forumowicz

przez kejkej » 2005-12-29, 04:33

Ja sie powoli zbieram do remontu tylnych hebli, reczny lapie tak sobie choc na przegladzie mowia ze jest spoko, to napewno nie jest to co mialem w poprzednim samochodzie, tak wiec mam w planie zainwestowac nieco kasy - tarcze klocki no i.... wlasnie co polecacie zrobicz tymi zaciskami, wywalic i kupic nowe/nowsze/mniej zabite czy regeneracja..??
"Some people tell me that I need help, Some people can fuck off and go to hell.."

lubon
Forumowicz

przez lubon » 2005-12-29, 09:44

Jeśli jedynym rozwiązaniem problemy jest wymiana zacisków, tarcz i właściwie całego układu hamulcowego to ja podziękuję. Niestety wolę sobie za tę forsę np. spędzić miły tydzieńw górach an nartach. Miałem nadzieję, że można wymienić, albo usprawnić jakiś rozdzielacz siły hamowania, jeśli coś takiego wogóle jest w CRkach.

Pozdro