o??? co ja widze wiekszosc na minerale jezdzi,.he.ciekawe kto sie przyzna ze smiga na minerale,bo jak czytam to wszyscy na 10w40/60,a tu co innego.ja smigam na mobil15w40,bo mi za duzo pil polsentetyka.
MALCOLM;;zrob jeszcze ankiete na temat,,,kto na jakim pasku smiga i czy przy okazji zmienia pompe.;;a tak zartem to;; ilu osoba przegub trzaska;;[he].
Moja ma prawie 220 tys. przelotu i jezdze na Castrol GTX 15W - 40.
Teraz troche prawdy o olejach:
W większości warsztatach, serwisach, sklepach itd. sprzedawcy namawiąją nas na syntetyki i półsyntetyki nawet jak mamy przebiegi po 250, 300tys lub wiecej. W serwisach autoryzowanych to nawet nie pytają sie czy silnik bierze olej czy nie i wlewają nam syntetyk - a przyczyna jest prosta: bo oleje syntetyczne i poł są drogie i mają wiecej zarobku na nich..., i w ich interesie jest sprzedanie oleju na którym mają większy zarobek...
Teraz w praktyce:
Oleje syntetyczne - zaleca sie od 0-150tys. przebiegu w zależnośći: jeśli silnik zaczyna brać olej to należy zmienić na gęściejszy czyli półsyntetyk, ewentualnie jescze gęściejszy czyli mineralny.
Oleje półsyntetyczne - od 150 tyś w góre i tu tak jak powyżej jak zacznie brać lub przebieg jest bardzo duży to należy trzeba przejść na minerala.
Nie radze zmieniać z olei w jedną stronę czyli z mineralnego na syntetyk i pół. Może to się skończyć utratą kompresji w silniku.
w ankiecie sa najczesciej spotykane
wiem ze czasami sie zdarzaja pokrywajace sie oleje.. ale te ktore wymienilem sa najczesciej spotykane
jak nie ma TEGO ktory masz
zaznacz INNE i z glowy
Apropos ceny olejów.
Ostatnio prześladuje mnie wymiana oleju wiec zacząłem się rozgladać za olejem do niuni. Chciałem zostać dokładnie przy tym samym co mam obecnie więc szukałem tylko Mobil 10W40. Okazało się że na stacjach ceny wachają się od 120 do 140zł za butlę 4l. A na allegro znalazłem za 76zł. Ciekawi mnie czy jest to dobry wybór czy to jest jakaś porażka.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=77995535 Ktos miał do czynienia z takim olejem? Cena wydaje się podejrzanie niska. I tak się zastanawiam czy to dobry wybór.
PZDR!!!
Z kazdym dniem nieuchronnie zwiększa się liczba tych, którzy mogą pocałować mnie w dupę!!!