Dziwne zachowanie wskaźnika temperatury

Mibars
Forumowicz

Samochód: 90 Suburban + Golf R

Dziwne zachowanie wskaźnika temperatury

przez Mibars » 2011-05-24, 19:27

Ano dziwnie mi się zachowuje ten wskaźnik.

Pierwszy objaw jaki miałem to wzrost temperatury do ok. 2/3 wskazania po sprincie do 150km/h, natychmiast wrzuciłem luz i chciałem pędem powietrza schłodzić silnik - zero zmiany wskazania. Włączyłem nawiew na gorące powietrze - nadal bez zmiany, dopiero, gdy przegazowałem przed wrzuceniem biegu wskazówka opadła do połowy i już jadąc na biegu spadła do 1/3 wysokości. Pomyślałem, że to termostat się już dopomina i zwiększenie obrotów pompy wody "pomogło" mu się otworzyć.

Dziś jadąc zauważyłem, że wskazówka oscyluje dookoła pozycji 1/3, a nie tak jak zawsze stoi zamurowana - W dodatku nie znalazłem żadnych prawidłowości, potrafiło być tak że jadę ze stałą prędkością, unosi się powoli zakrywając ikonkę płynu chłodniczego, po czym równie powoli spadała, to samo w korku, delikatnie unosi się o 1-2mm, minutę później opada. Chłodnicę i węże sprawdziłem - Gorące, wiatrak pracuje.

Co więcej, jak gaszę na gorącym silniku wskazówka prawidłowo opada do zera, ale po przekręceniu z powrotem na zapłon unosi się do 1/4-1/5 wysokości i dopiero po odpaleniu ustala się na 1/3, czasem dodatkowo muszę przegazować.

Może do tego wszystkiego dołożę jeszcze "chochlika", który zaległ mi się w samochodzie i wczoraj objawił się dwa razy, z rok temu jeszcze jeden raz: Otóż po odpaleniu natychmiast zapala mi się Check Engine, obroty powyżej 1000 i totalny brak mocy, dodawanie gazu dławi silnik. Naprawienie polega na wyłączeniu zapłonu i ponownym uruchomieniu silnika. Nie wiem - może to ma jakiś związek z tymi wachaniami temperatury (albo samego wskaźnika?)

Zdarza się, że czujnik temperatury nawala?

Vincent
Forumowicz

Samochód: CRX Del Sol

przez Vincent » 2011-05-24, 21:34

Zacznij od zegarów,wyjmij i sprawdż dokręcenie śrubek mocujących wskażniki ,sprawdż czy te miejsca nie są zaśniedziałe ew oczyść,co do checka,odczytaj jaki wyskoczy ci błąd ,kody powinne być na manualu i jak je odczytać ;)

dymek1988
Forumowicz

przez dymek1988 » 2011-05-24, 21:44

To Ci napiszę co ja miałem,pewnego pięknego dnia jadę sobie rexem i nagle jeb wszystko zaczęło świrować auto nie jedzie,prawie gaśnie przyczyna ?

Masa może nie koniecznie to u Ciebie jest ale warto sprawdzić bo mało z tym zachodu.
..::Dymek1988 ::..
ED9 B16A2

Virus12 jest ciągle z nami i się śmieje :x

atom1
Moderator

przez atom1 » 2011-05-24, 22:44

raczej nic nie powinno sie dziac zlego z samym autem, skoro wskaznik szybko zmeinia wskazania, przeciez woda ani tak szybko sie nie gotuje ani nie studzi, wiatrak sie wlacza jak temp idzie wyzej? czy waitrak sobie wskaznik sobie(pamietaj ze waitrak chodzi na swoim czujniku a zegary na swoim)
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

Mibars
Forumowicz

przez Mibars » 2011-05-24, 23:18

Zapomniałem napisać - po "chochliku" nie mam żadnych błędów, jedno mignięcie i tyle.

Co do szybkości studzenia - Jak były te mrozy -20*C to przed połowę chłodnicy wstawiłem zasłonę żeby łapał temperaturę nim wyjadę na trasę (niewiele, ale trochę pomagało), potem jak pierwszy raz zrobiło się cieplej to jadąc 120km/h wskazówka powoli zaczęła się unosić, włączyłem nawiew i spadła dosłownie w ciągu jednej sekundy.

Co do masy - na pewno nie przy akumulatorze, skoro odpala bez problemów, pogmeram przy liczniku, może tam jakaś kostka źle siedzi? A termostat to chyba sprawdzę i tak.

atom1
Moderator

przez atom1 » 2011-05-24, 23:23

sprawdz, ale jak dolny waz cieply to raczej sprawny, sprawdz tez czy weze sa miekkie czy twarde i spuchniete, czy masz odpowiednia ilosc plynu w ukladize (falujace obroty krokowego przy jego braku) no i masy klema aku-do podluznicy-z okulara do pokrywy zaworow, na srubke 6 do obudowy termostatu

termostat mozesz wywalic calkiem i sprawdzisz jak temperatura sie wtedy zachowuej
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

Mibars
Forumowicz

przez Mibars » 2011-05-25, 12:30

Zauważyłem dodatkowy "dziwny" efekt - W momencie, gdy wskazówka drgnie do góry, to pulsuje w rytm kierunkowskazu... Przygasa też kontrolka np. ręcznego, tak, jakby masa w liczniku była nie teges.

Czyli chyba zbiegły się dwie rzeczy - Coś z licznikiem i coś z temperaturą.

nadola
Forumowicz

przez nadola » 2011-05-25, 13:51

Wskaźniki od temperatury, benzyny, prędkościomierz i obrotomierz są przykręcane śrubami do ścieżek miedzianych w tylnej części zegarów. Wyjmij je z samochodu, odkręć śruby od wskaźnika temperatury i przeczyść miejsca w których śruby mają kontakt elektryczny z miedzianymi ścieżkami. Tak samo przeczyść połączenia miedziane na dwóch gniazdach licznika do których dochodzi instalacja z rexa.
Potem zostaje Ci sprawdzenie masy g401 images_2ndgen/manual_II_pliki/16-8.pdf

Mibars
Forumowicz

przez Mibars » 2011-05-31, 17:45

Skasowałem poprzedni post, bo po wskazówce kolegi Jerr przyczynę znalazłem, była wprawdzie gdzie indziej, ale trop dobry ;) Przerwana była masa idąca do pokrywy zaworów, na zapłonie było tam ok 1-1,3V różnicy względem klemy minusowej, po poprawieniu tej masy i dodaniu drugiego połączenia akumulatora z budą różnica jest mniejsza, niż 0,1V.

Przejechać się jeszcze nie przejechałem, gdyż akumulator podczas paru minut prób rozładowałem aż światła przygasły, wygląda na to, że i ładowania poprawnego przez to nie było!