Kontrolka oleju - specyficzny problem

eloelo320
Forumowicz

Kontrolka oleju - specyficzny problem

przez eloelo320 » 2011-05-10, 21:29

Witam
Na poczatek chcialbym zaznaczyc ze uzywalem opcji szukaj i czytalem troche, lecz chcialbym uzyc wlasnego watku gdyz nie do konca sprawdza moj z pozostalymi problemami.

Otoz jakis czas temu mialem remont silnika panewki/pierscienie/uszczelnaicze/chonowanie itp zalalismy minerałem..
w czasie docierania silnika mam dość dziwny problem

Wstaje rano do pracy - ide na parking odpalam a w mojej ed9 pali się kontrolka oleju przez jakies 4-5 sekund czasem dłużej (gasnie podczas gdy obroty na ssaniu opadają).

Czasami jest tak ze nie chce zgasnac i jak dodam lekko gazu do 3 tys obr. na chwile i jak obroty spadaja to gasnie.

Jedna pompa oleju w tym silniku byla padnieta i wstawilismy druga z mojego starego silnika bo ona działała i przy okazji wyczyscilismy smok bo byl ufajdany w srodku.. Miska nie jest obita..

Pewnego dnia przyszedlem z rana i kontrolka nie chciala zniknac wiec wpadlem na genialny pomysl wymiany filtra oleju i wtedy kontrolka zgasła po okolo 2-3 sekundach.. no ale znowu gasnie z rana jak przychodze po okolo 5-6 sekundach.

Jak już zgasnie i jezdze autem po mieście - gasze ide do sklepu - zapalam to kontrolka gasnie automatycznie..

Chciałbym jeszcze zaznaczyć że ostatnio zauwazylem ze kontrolka pomryguje jak mi obroty na jałowym spadaja : stoje sobie na gorce wbijam jedynke wciskam sprzeglo a ona lekko zaczela pomrugiwać i zgasla na stałe.. innego razu wyjezdzam z parkingu ( i wiecie jak to jest gdy dodacie za malo gazu to auto gasnie na biegu ? ) wtedy tez lekko czasem pomruguje..

Moze kto z Was coś ogarnie albo bedzie mial jakis pomysl.. bo poki co z kumplem myslimy nad ciśnieniem oleju i zeby czujnik cisnienia oleju wymienić, dzieki za wszelkie sugestie i pozdrawiam :)

rafisz
Forumowicz

Samochód: accord 8 gen CW2

przez rafisz » 2011-05-10, 21:36

zbyt niskie cisnienie oliwy, jest kilka mozliwych przyczyn - za duze luzy na panewkach (ja bym to obstawial), walnieta pompa, gdzies ucieka oliwa z jakiegos kanalu/cos nieszczelne np oring na pompie nie trzyma, albo uszczelka na smoku
czujnik - w sumie najtansza czesc i najlatwiej wymienic dla pewnosci...

letek
Forumowicz

przez letek » 2011-05-10, 22:10

najlepiej sprawdzic ciśnienie oleju normalnym manometrem. Jezeli ok to czujnik padniety, zasniedziale zlacza czujnika. Jezeli nie ma cisnienia to panewki (nie wiem czemu ale po remoncie raczej nie), pompa slaba

rafisz
Forumowicz

Samochód: accord 8 gen CW2

przez rafisz » 2011-05-10, 23:35

zasniedziale zlacza mozna calkowicie wykluczyc - kontrolka w ogole by nie swiecila albo mrugala ale tylko przy niepracujacym silniku, pomiar manometrem - jak najbardziej dobra rada :ok:
natomiast co do panewek - wszystko zalezy od tego jakim momentem byly skrecone no i w jakim stanie byl wal tzn. czy trzyma wymiary...

badam
Forumowicz

przez badam » 2011-05-11, 00:51

ja myśle ,że pompa może być uszkodzona...na zaworku lub bezposrednio na trybach pokrywkach jest poprzycierana po przemieluniu czegos itd..

eloelo320
Forumowicz

przez eloelo320 » 2011-05-11, 01:20

Dzieki za odp. tak czy siak w planach przelewka oleju bedzie na syntetyk, zmienimy czyjnik, filtr, wyczyscimy smoka no i ta pompe sprawdzimy.. w najgorszym przypadku wymienimy panewki główne bo ich nie wymienialismy.. ale te info sie przyda. dzieki kumple :ok:

jesli ktos chce coś jeszcze dodać to śmiało :)

Ojoj
Forumowicz

przez Ojoj » 2011-05-12, 21:28

robiłeś remont i nie wymieniałeś panewek?

eloelo320
Forumowicz

przez eloelo320 » 2011-05-13, 11:11

Wymieniane byly panewki korbowodowe, panewek glowych nie ruszalismy..