Ako do bagażnika ..prowadzenie przewodów ?

Mibars
Forumowicz

Samochód: 90 Suburban + Golf R

przez Mibars » 2011-04-17, 02:13

Kyjo napisał(a):mam taki kabel http://allegro.pl/kabel-grzewczy-devifl ... 22961.html tylko że ja mam dwużyłowy ( mam chyba 8m leży bo jest mi niepotrzebny )

:zaskoczony: Przecież to jest kabel grzewczy! Innymi słowy taka długa, giętka grzałka....... To se możesz wsadzić do rynny żeby w niej śnieg nie zalegał zimą... Gdybyś podłączył przez to akumulator, to nawet przekaźnika od zapalniczki (który pobiera znikomy prąd) byś nie załączył :P

Tobie potrzeba przewodu takiego fest - 25mm^2 przykładowo, szukaj przewodu masowego od spawarki. Ja sobie zrobiłem kable rozruchowe z przewodu 4AWG (do wzmacniaczy - najtańszy jaki był powyżej 20mm^2), na próbę odpalałem sobie poprzez nie samochód z wyjętym akumulatorem i dało radę, choć wyczuwalnie słabiej zakręcił.

A co do używania budy samochodu jako masy: Faktem jest, że stal przewodzi prąd znacznie gorzej, niż miedź, tylko co z tego, gdy jest jej w "przekroju" wielokrotnie więcej :) Wystarczy zapewnić dobre połączenie do budy (może w paru punktach?) i będzie niższa rezystancja, niż ciągnąć oddzielny przewód nawet 100mm^2 :) Przypomnę też, że miedź jest bardzo ciężkim metalem, cięższa od stali, po co dokładać dodatkowy zbędny kilogram?

W załączniku jest mój excel, którym sobie pomagam jak liczę jakieś spadki czy prądy, możesz liczyć albo prąd dla zakładanego spadku na przewodzie, albo spadek dla zakładanego prądu, dodatkowo moce tracone na przewodzie i rzeczywista moc wydzielona w odbiorniku.
Ostatnio edytowano 2011-06-18, 12:25 przez Mibars, łącznie edytowano 1 raz

Sauron
Forumowicz

przez Sauron » 2011-04-17, 12:05

temat z aku w bagazniku byl walkowany milion razy jezeli ktos sobie nie moze wyliczyc ile metrow kabla jest mu potrzebne do bagaznika to po co ten temat znowu walkowac przewod min 25 mm2 pod maska zalozyc ROZETE !!! PODPIAC pod nia wszystkie kable +sowe i kabel do aku a mase sobie wziasc z kad sie zywcem podoba !!! jaK KTOS JEST MATOL TO NIECH ciagnie dodatkowy kabel minusowy pod mache

[ Dodano: 2011-04-17, 12:11 ]
Kyjo napisał(a):może co niektórzy źle mnie zrozumieli ;) mam taki kabel http://allegro.pl/kabel-grzewczy-devifl ... 22961.html tylko że ja mam dwużyłowy ( mam chyba 8m leży bo jest mi niepotrzebny )

i właśnie pytam czy może być taki do 230V, czy nie :razz:
Przecież nie zaszkodzi spytać :rotfl:

taaa na twoim miejscu bym go podpiol i cieszyl sie jazda :) tylko pociag sobie miedzy fotelami w zimie gedzie dobry jako grzałka

Poprzednia strona