Oznaczenie silnika del sol-termostat, oświetlenie licznika

GELU
Forumowicz

Oznaczenie silnika del sol-termostat, oświetlenie licznika

przez GELU » 2011-04-11, 10:51

Witam po dość długiej przerwie. Swojego czasu udzielałem sie tu troche, byłem szczęśliwym posiadaczem 1 generacji. Teraz zakupiłem żonce del sola i pewnie znowu będe miał tu kilka pytań i mam nadzieje że uzyskam na nie odpowiedzi. Pierwsze to jak sprawdzić gddzie był produkowany ( sprzedający mówił że w Japoni). Jest on z 92 roku 1.6 VTEC na jednym wałku. Interesuje mnie oznaczenie silnika bo chce wymienić termostat bo chyba jest walnięty. Ewentualnie niech ktoś podrzuci jak wyglaa termostat ile kosztuje i czy dużo roboty z wymianą. kolejna sprawa to oświetlenie licznika. Jadąc w nocy widziałem ylko wskazówki i licznik kilometrów cyferblatów wogule nie widać. Niewiem czy trzeba mocniejsze żarówki, czy te tarcze oświetlane są jakoś z góry i popaliły sie żarówki, ewentualnie może gdzieś jest sciemnianie a ja go nie znalazłem. No i jeszcze pytanie odnośnie kół, jakie rozmiary kół,szerokości opon i ET było by ok do tego wozidła :) N arazie chyba tyle hyhy.

polkar
Administrator

Samochód: del Sol

przez polkar » 2011-04-11, 10:58

GELU napisał(a):Pierwsze to jak sprawdzić gddzie był produkowany ( sprzedający mówił że w Japoni)

Jest w Japonii robiony jak wiekszosć Hond z podobnych roczników
GELU napisał(a):Jest on z 92 roku 1.6 VTEC na jednym wałku.

oznaczenie silnika masz na silniku oraz na tabliczce znamionowej, trzeba tylko przeczytac....
D16Z6

GELU napisał(a):Ewentualnie niech ktoś podrzuci jak wyglaa termostat ile kosztuje i czy dużo roboty z wymianą.

Podajesz numer nadwozia w jakims sklepie i juz po tym Ci znajdą...
GELU napisał(a):kolejna sprawa to oświetlenie licznika.

Zarówki sie spaliły, troche trzeba przysiasc przy wymianie

GELU napisał(a):No i jeszcze pytanie odnośnie kół, jakie rozmiary kół,szerokości opon i ET

O tym było na forum milion razy.
ET 38-45 najlepsze 42
185/60/14
195/50/15
195/45/16
205/45/16
205/40/17
HOTMOT.pl

GELU
Forumowicz

przez GELU » 2011-04-12, 07:06

A ten termostat to jes przy górnym, czy dolnym wężu. Ciężko jest go wyciągnąć?