kllimatyzacja

kakaaa
Forumowicz

kllimatyzacja

przez kakaaa » 2007-05-28, 20:54

witam! przejrzałem całe forum, nasze, hondatech i kilka innych i nie moge sie doszperac pewnej kwestii dotyczącej instalacji klimy w del solce. koszt klimatyzacji to +/- 1000zł, wiem ze podejdzie do del solki od cifa lub innej solniczki. teraz jak bardzo skomplikowane jest upchnięcie tej klimy w solce bez seryjnej klimy? jakie koszta beda u specjalisty(instalacja)? jaka bedzie efektywnośc tej klimatyzacji i jak to wszystko wogole wyglada? jak wpłynie to na spalanie, prace silnika i żywotność silnika (czy wogole)? jak wyglada sprawa komputera? czy trzeba mu "dodac" klime jak nowe urządzenie w domowym PC? :) jak wyglada wtedy sterowanie klimą? czy w solkach majacych tendencje do kapania, przeciekania itd klimatyzacja spełnia swoją funkcje? jakie są problemy z klimami w naszych rexach itd? powiem szczerze ze pytam z ciekawosci spowodowanej upałami goszczącymi w naszym kraju od ostatnich kilku dni. pozdrawiam
HONDA POWER!!!

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2007-05-29, 01:39

znajdz solke z klima i ja obmacaj. zaoszczedzisz czasu swojego i forumowiczow na kolejny temat bez konca.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

falo
Forumowicz

Samochód: ed9

przez falo » 2007-05-29, 13:00

problemy z kilma? U mnie to zmniejszenie obrotow na postoju do ok 500 co powoduje takie dziwne pstryknie klimy pod maska. Bardzo upierdliwy dzwiek. Kolejna sprawa to z tego co sie orientuje napelnienie. Np teraz chce napelnic klime i nie wiem gdzie sie udac bo podobno jest problem z napelnieniem takiej starej klimatyzacji , chodzi o czynnik chlodzacy.
Raz na jakis czas wypadalo by tez odgrzybic co wiaze sie z kosztami nawet do 200pln .
A i jeszcze przypomnailem sobie kiedys mialem sytuacje ze wjezdzajac do tunelu zaczal mi leciec szron z nawiewu :szok: do dzis nie wiem czmu .
Oczywiscie pisze o serynej klimie w 2gen.

rudzinski
Moderator

przez rudzinski » 2007-05-29, 13:50

kakaaa, klima jest ta sama co w np civic 5gen z d seria i powinna kosztowac kolo 400-600 zl, po tyle ja sie z nimi spotkalem

niestety nie jestem w stanie powiedziec jak z montazem to wyglada :(

Sebastian_O
Forumowicz

przez Sebastian_O » 2007-05-29, 13:54

no ale w del solu już napewno był stosowany nowszy czynnik chłodzący, ten stary (szkodliwy na dziurę ozonową) był o ile się orientuję gdzieś do 90 roku mniej więcej.
Z nowszymi nie ma problemu. Zresztą tę starszą klimę tez można przystosować do pracy z nowym czynnikiem chłodzącym.
Ja nabijałem klimę jakieś 2 miesiące temu, koszt 200 zł i ma starczyć na 2 lata. Dają gwarancję.

Koszt nie jest kosmiczny, a jazda z klimą bezcenna ;-)

kakaaa
Forumowicz

przez kakaaa » 2007-05-29, 14:08

ok dzieki. jakby jeszcze ktos tam sie nawinoł z solniczka majaca klime to poprosze o info jej efektywnosci. dzieki i pozdrawiam
HONDA POWER!!!

bont
Forumowicz

przez bont » 2011-04-04, 15:09

żeby nie otwierać nowego tematu o klime zapytam tutaj.
Czy ktoś samodzielnie rozbierał tudzież naprawiał kompresor. Chodzi mi dokladnie o 2 gen ale z tego co piszą ludziska wszystkie cerki miały klime podobną.
Chodzi o to że klima jeszcze jesienią mi chodziła ale zauwarzyłem niepokojący luz i przy dłuższej trasie i zapach z okolic koła napedowego sprężarki. I moje pytanie jest co może tam być do wymiany i czy konieczny jest demontaż i rozszczelnienie klimy.Gdy zauwarzyłem te niepokojące objawy zdiołem pasek i zime tak przejeżdziłem ale teraz znów klima będzie potrzeban.

McRancor
Forumowicz

przez McRancor » 2011-04-04, 15:59

Ja robiłem sam podobną sprężarkę - jest przy tym trochę zabawy i trzeba mieć specjalne narzędzia, do ściągania sprzęgła i do założenia uszczelniacza czołowego.

Do wymiany może być tylko uszczelnienie, może samo sprzęgło albo cała sprężarka. Rozszczelnienie jest raczej nieuniknione, ale najprawdopodobniej rozszczelniona już dawno jest :nieok:

Opisz dokładniej objawy - co to za luz? Podjedź na manometry żeby sprawdzili czy w układzie jeszcze coś jest. Może nie będzie źle, ale trzeba sprawdzić.

No i naszykuj szmalec bo samo nabicie to ze 200zł wyjdzie, do tego robota przy sprężarce. Zakup używki tylko jeżeli Twoja jest poważnie uszkodzona mechanicznie - nową będzie trzeba i tak na dzień dobry regenerować.

bont
Forumowicz

przez bont » 2011-04-04, 19:08

dokładnie sprawa wygląda tak ze klima chodziła do końca, przyszła jesien i przestałem ją urzywać. Ale zauwarzyłem ze coś chromoli pod maską i okazało sie po zdjęciu paska ze spęzarki że te koło na którym osadzony jest pasek dość znacznie lata, ma spore luzy, zaś zam środek to co kręci sie już po zasprzęgleniu klimy kiedy pompóje nie ma żadnego luzu, nie wiem za bardzo jak zbudowane jest te sprzęgło i co mogło sie tam uszkodzić z stąd moje pytania

synek
Forumowicz

przez synek » 2011-04-04, 21:25

a lozysko na napinaczu paska dobre jest?

beata22staw
Forumowicz

przez beata22staw » 2011-04-04, 21:29

Jak by co mam sprężarkę i napinacz do Ed9 i parę innych bzdetów od klimy na zbyciu...
W221 S550

McRancor
Forumowicz

przez McRancor » 2011-04-04, 23:01

Jedź na manometry i sprawdź czy jest jeszcze czynnik, może masz farta i padło tylko łożysko koła pasowego i układ jest szczelny. Pewnie i tak nie obędzie się bez spuszczenia czynnika, ale jak zajedziesz do dobrego majstra to on przed robotą spuści, a po robocie napełni tym samym i nie będziesz bulił kasy za czynnik.

bont
Forumowicz

przez bont » 2011-04-05, 14:18

synek napisał(a):a lozysko na napinaczu paska dobre jest?

dobre, dobre bo już wymienione:P
Czynnik chłodzący to tak czy siak przyda sie wymienić bo auto mam już prawie 3 lata i z klimą nic nie było robione.Do jesieni jeszcze śmogała.

Jeszcze mam pytanie, czy moge tak bez karnie wziąść i po prostu wyciągnąć ten kompresor zobaczyć co i jak a jak bedzie już ok to założyć i po prostu zajechać napełnić klime?
wolał bym sam to wpierw zobaczyć bo z tego co wiem to naprawa kompresora sporo kosztuje.czy mam se na starcie dać spokój bo nie zrobie tego w domowym zaciszu?:)

McRancor
Forumowicz

przez McRancor » 2011-04-05, 15:04

Sprawdź czy jest czynnik. Jeśli jest, to jedź na maszynę, spuść, wyciągnij kompresor, napraw i nabij tym samym.

Sam czynnik kosztuje ponad 100zł, nie ma konieczności jego wymiany bo się nie zużywa, wymienia się ewentualnie olej.

W domowym zaciszu spuścisz czynnik, wyciągniesz klimę, złożysz i:
- nie wiadomo czy reszta jest szczelna bo nie ocenisz spuszczając czy czynnika było tyle że posyczało, czy tyle co trzeba
- musisz nabić nowym czynnikiem, który możliwe że wypuściłeś niepotrzebnie do atmosfery i jeszcze ptaszki zdechły. ;)

A jak się okaże że do wymiany masz łożyska wewnątrz kompresora, to i tak będziesz musiał oddać do regeneracji, chyba że kupisz narzędzia, uszczelnienia, łożyska i zrobisz to sam niewiele taniej i bez żadnej gwarancji.

bont
Forumowicz

przez bont » 2011-04-13, 16:28

wie kotś moze gdzie na śląsku najlepiej w okolicach mikołów, rybnik ,żory można napełnić klime w 2 gen. problem jest taki że mamy tu stary czynnik chłodzący bodajrze (R12)i już mało gdzie go mają, będe wdzięczyn za jakiekolwiek info