amortyzatory koni sport

cebek
Forumowicz

amortyzatory koni sport

przez cebek » 2011-03-03, 16:16

Witam mam amortyzatory koni sport, przy górnym mocowaniu amortyzatora pod maską mam śrube na imbus czyli prawdopodobnie niemam regulacji tłumienia, ale czytałem na innym forum ze w tym samym przypadku jest możliwość regulacji po wciśnięciu tłoczyska co to znaczy?? i jak mozna to regulować?? miał ktoś może takie starsze amorki??
XD

Tomcat Turbo
Forumowicz

Re: amortyzatory koni sport

przez Tomcat Turbo » 2011-03-03, 17:23

cebek napisał(a):Witam mam amortyzatory koni sport, przy górnym mocowaniu amortyzatora pod maską mam śrube na imbus czyli prawdopodobnie niemam regulacji tłumienia, ale czytałem na innym forum ze w tym samym przypadku jest możliwość regulacji po wciśnięciu tłoczyska co to znaczy?? i jak mozna to regulować?? miał ktoś może takie starsze amorki??

regulacja powinna być na taki wystający trzpień... to na pewno są koni sport żółte ? bo regulacje o której piszesz maja koni czerwone special ale żeby jest ustawić trzeba je wyciągnąć na aucie tego nie zrobisz...
WARNING! Small children may get sucked into Turbo ! ! !

Krzyh00
Forumowicz

Re: amortyzatory koni sport

przez Krzyh00 » 2011-03-03, 17:45

cebek napisał(a):Witam mam amortyzatory koni sport, przy górnym mocowaniu amortyzatora pod maską mam śrube na imbus czyli prawdopodobnie niemam regulacji tłumienia, ale czytałem na innym forum ze w tym samym przypadku jest możliwość regulacji po wciśnięciu tłoczyska co to znaczy?? i jak mozna to regulować?? miał ktoś może takie starsze amorki??

zobacz czy masz na amorkach napis ADJUSTABLE. jak tak to masz regulacje twardosci tloczyskiem calym, musisz sciagnac neistety sprezyne, wcisnac tloczysko i krecac w lewo i w prawo ustawiasz twardosc ;)

Okti
Forumowicz

przez Okti » 2011-03-03, 18:46

Jak wyregulować amortyzatory KONI serii: 26 i 30

1. Zdejmujemy zabezpeczającą przed zabrudzeniami osłonę, uzyskując dostęp do przycisku regulacji.
2. Przycisk regulacji należy wcisnąć i przytrzymać podczas całego procesu regulacji twardości. (Rys. 1 i Rys. 2)
3. System regulacji wyposażony jest w zapadki, podczas obracania wyczówalne są kliknięcia wyznaczające pozycję regulacji. (Rys. 4)
4. Obracając tłoczyskiem zgodnie z ruchem wskazówek zegara zwiekszamy twardość amortyzatora, obracając tłoczyskiem w lewo zmniejszamy twardośc amortyzatora.
Po ustawieniu regulatora w miejscu kliknięcia zwalniamy przycisk upewniając się że przycisk odbił wracając do pozycji pierwotnej.Zakładamy osłonę przeciwkurzową.
5. Seria 26 posida 2 pozycje regulacyjne, seria 30 wyposażona jest w 3 pozycje regulacyjne.
6. Uwaga !! Amortyzator lewy i prawy musi mieć ustawioną dokładnie tą samą twardość, brak synchronizacji amortyzatora lewego i prawego może spowodować uszkodzenia amortyzatora, brak przyczepności, nadmierne zużycie opon, a także może być przyczyną wypadku.

Jak wyregulować amortyzatory KONI serii: 76, 80, 82, 84, 86, 8040 i 8240

1. Upewniamy się że pod osłona przeciwkurzową nie ma gumowego odboju, jeśli taki się znajduje należy go zdjąć i pamietać o ponownym założeniu po zakończeniu regulacji.
2. Wciskamy do końca amortyzator, obracamy tłoczyskiem przeciwnie do ruchu wskazówek zegara do momentu załączenia się mechanizmu regulacji. Rys.1
3. Wciśnięty amortyzator obracamy o 360 stopni zgodnie z ruchem wskazówek zegara, dalsze zwiększanie twardości wykonujemy poprzez obracanie o amortyzatorem o 180 stopni. Maksymalna regulacja odbywa się w zakresie od 0 do 720 stopni.( Rys.2)
4. Po zakończeniu regulacji rozciągnąć amortyzator o ok. 1 cm w celu rozłączenia mechanizmu regulatora. Po rozłączeniu mechanizmu tłoczysko powinno lekko obracać się w lewo i prawo.
5. Uwaga !! Amortyzator lewy i prawy musi mieć ustawioną dokładnie tą samą twardość, brak synchronizacji amortyzatora lewego i prawego może spowodować uszkodzenia amortyzatora, brak przyczepności, nadmierne zużycie opon, a także może być przyczyną wypadku.

[ Dodano: 2011-03-03, 18:06 ]
Jak rozpoznać, że mechanizm do regulacji się załączył? To jakoś czuć albo można rozpoznać? Bo kręcę, kręce i nic nie mogę skręcić :wrrr:

Krzyh00
Forumowicz

przez Krzyh00 » 2011-03-03, 19:24

czuc przeskok, trzymaj wcisniete tloczysko caly czas, robisz max 3 obroty i nie powinno isc dalej.

Okti
Forumowicz

przez Okti » 2011-03-03, 19:32

Rozumiem, że bez imadła i drugiej osoby ciężko? Bo robię sam bez imadła, może dlatego nie daje rady?

Krzycho. Jak masz ustawioną twardość u siebie? Bo czytałem, żeby skręcić na max twardo, a potem odkręcić przód 2 obroty, a tył 3. Wtedy jest optymalnie. Nie za twardo, nie za miękko.

Tomcat Turbo
Forumowicz

przez Tomcat Turbo » 2011-03-03, 21:06

Okti napisał(a):Rozumiem, że bez imadła i drugiej osoby ciężko? Bo robię sam bez imadła, może dlatego nie daje rady?

ja to skręcałem w rekach... one powinny lekko chodzić.
WARNING! Small children may get sucked into Turbo ! ! !

Krzyh00
Forumowicz

przez Krzyh00 » 2011-03-03, 21:10

Okti napisał(a):Rozumiem, że bez imadła i drugiej osoby ciężko? Bo robię sam bez imadła, może dlatego nie daje rady?

Krzycho. Jak masz ustawioną twardość u siebie? Bo czytałem, żeby skręcić na max twardo, a potem odkręcić przód 2 obroty, a tył 3. Wtedy jest optymalnie. Nie za twardo, nie za miękko.

imadlo niepotrzebne, zaprzyj amora o sciane albo o podloge. twardosc mam na max miekko ale mam posadzone auto na glebie wiec tak czy siak komfortu w tym konfigu nie ma sila rzeczy.

cebek
Forumowicz

przez cebek » 2011-03-03, 21:15

Dzięki za pomoc bede miał teraz sporo zabawy w garażu. :D
XD