W moim edku od strony kierowcy były "puknięte" drzwi i szły do malowania albo do wymiany (nie wiem bo to było za czasów poprzedniego właściciela).
Teraz te drzwi troche opadły. Da się coś z tym zrobic? Podnieśc na zawiasach jakoś albo coś ?
Jak nie opadły ci do ziemi, to najprościej jest tak:
drzwi wiszą na takich dwóch mocowaniach (górne i dolne), każde po dwie śruby
pomiędzy drzwi, a dolne mocowanie wsadź po jednej podkładce pod każdą śrubę i sprawa załatwiona.
zobacz na koniec czy jak domykasz drzwi, to ten metalowy zaczep wchodzi w zamek ładnie i czy po zamknięciu linie się ładnie zgadzają, ewentualnie popraw bolec żeby było równo.
Fajne o tyle, że nie musisz nic zdejmować a do całej akcji wystarczą dwie podkładki i klucz 12mm
dejw napisał(a):ja sobie poprawiłem drzwi, a teraz jak jadę szybciej to mi na górze po miedzy drzwiami a karoseria gwiżdże uszczela co zrobic zeby bylo dobrze???
W sumie to mam podobny problem. Drzwi mi siedzą idealnie, tylko zaczęło gwizdać z górnej części drzwi. Posłucham rad, jak sobie z tym poradzić.
[ Dodano: 2011-03-07, 17:10 ] dobra taki mały tutorial:
1) najpierw regulujemy z grubsza góra/dół, matalowy, chromowany zaczep z drugiego zdjecia ponizej, tak, zeby po zamkniecu z zewnatrz linia dzwi pasowala do reszty auta.
2) potem wkladamy dwie lub cztery podkładki w zaleznosci od potrzeb w dolne mocowanie/zawias dzwi tak jak na focie (po jednej lub po dwie na śrubkę, u mnie widać, żę jest po jednej). Pomiędzy dzwi a zawias.
3) dodatkowo minimalnie regulujemy chromowany zaczep w miarę potrzeby (jak wyzej czyli zgodne linie oraz tak, zeby zamykając drzwi zamek nie walił o chromowany zaczep)
4) jak komuś gwiżdże, to przesuwamy chromowany zaczep w stronę auta, wtedy trzeba mocniej trzaskać dzwiami ale może nie będzie wiało więc tak z wyczuciem.
BornToBuyCRX - tak, mocowania mialem na mysli zawiasy.
Zrobiłem tak jak jest w tutorialu bacy i obeszlo sie bez rzadnych regulacji, jedna podkładka i drzwi powróciły do prawidłowej pozycji, czyli zamykanie bez trzaskania.