Neon migający w rytm basu :)
Coś dla crxowych audio

CRX_fan
Forumowicz

Neon migający w rytm basu :)

przez CRX_fan » 2005-12-13, 23:33

Znalazłem w necie ciekawą instrukcje jak ktoś się postara to zrobi:) a efekt super :ok:

Przy sterowaniu stroboskopem za pomocą sygnału audio, sygnał ten musi zostać najpierw zredukowany do jego składowej niskoczęstotliwościowej. Operacja ta może zostać przeprowadzona w zaprezentowanym poniżej układzie. Kondensatory sprzęgające dla lewego i dla prawego kanału, C4 i C5, zapobiegają przedostawaniu się składowej stałej sygnału audio do tranzystorowego stopnia buforującego zbudowanego na T1. Zbuforowany sygnał audio napotyka najpierw aktywny filtr drugiego porządku, którego górna częstotliwość graniczna może być wyregulowana przy pomocy stereofonicznego potencjometru R14/R15 w zakresie pomiędzy 80Hz a 170Hz. Najistotniejszym wymaganiem do prawidłowego funkcjonowania filtru jest, aby obydwa potencjometry były dokładnie jednakowe (symetryczne). W mniejszym stopniu interesująca jest niskoczęstotliwościowa składowa sygnału charakteryzująca się wyjątkowo małymi zniekształceniami, a chodzi przede wszystkim o sygnał wyzwalania dla stroboskopu. W tym celu sygnał doprowadzany jest do komparatora z ustawianym napięciem referencyjnym. Przy pomocy R4 można wyregulować próg zadziałania układu. Na wyjściu IC2a pojawia się sygnał prostokątny, oczywiście wtedy, gdy amplituda sygnału jest dostatecznie wysoka. Aby osiągnąć galwaniczne oddzielenie pomiędzy filtrem a stroboskopem, celowe jest zastosowanie transoptora. Z reguły występuje on na wejściu układu stroboskopu, więc konieczne jest tylko zredukowanie napięcia prostokątnego do 3V (przy pomocy D1) oraz zastosowanie rezystora ograniczającego prąd (R13) na wyjściu filtra. Jako wzmacniacz operacyjny zastosować można oczywiście niezbyt drogi typ np. TL082. Stosując typowe zasilanie +12V i przyjmując zaproponowane wartości elementów otrzymujemy pobór prądu przez układ filtra około 4,3mA.

falo
Forumowicz

Samochód: ed9

przez falo » 2005-12-14, 00:35

Widziałem juz coś takiego , tyle ze w maluchu , bas robił buuuum ,i w tym momencie na chwile gasły mu światła :rotfl: ;)

Bastek
Forumowicz

przez Bastek » 2005-12-14, 01:05

Dla mnie to taki troche "wiejski tjunink" :rotfl: Ale sa gusta i guściki :rotfl: Schemacik prosty do polutowania :)
Fotografia ślubna, reportażowa i motoryzacyjna
www.sm-foto.pl

Davids
Forumowicz

przez Davids » 2005-12-20, 23:31

wiejski jak wiejski jeżeli ktoś robi fajną zabudowe to myśle ze jest sens robienia czegoś takiego :)
HONDA ZBLIŻA - podaj dalej !!!

..:VoyteQ:..
Forumowicz

przez ..:VoyteQ:.. » 2005-12-21, 15:53

powiem tak... swojego czasu zrobilem illuminofonie 3 kanalowa (bas, srednie i wysokie tony) , ktora w kolejnej swojej ewolucji moze swiecic diodami, lampami do 1kW na kanał i trzema katodami. Było mi to potrzebne, gdyz jakis czas temu zajmowalicmy sie z kumplami graniem na prywatkach, dyskotekach itp... W tym momencie to urzadzonko jest juz sprzedane, ale ostatecznie zostalo zamontowane wlasnie w zabudowie car-audio (niestety nie mam zdiec) i napewno wyglada to lepiej (tzn 3 katody swiecace niezaleznie od siebie) niz stroboskop, ktory przede wszystkim bedzie dawal strasznie ostre swiatlo...
Używane urządzenia firmy KARCHER po kapitalnych remontach i z gwarancją!!!!

www.kastor-karcher.pl