Problem ze sprzęgłem

Kokor
Forumowicz

Problem ze sprzęgłem

przez Kokor » 2011-01-18, 01:20

Mam następujący problem ze sprzęgłem. Ogólnie działa ok. czyli bierze tak w ¾ wysokości pedału ale raz na jakiś czas po wciśnięciu i puszczaniu sprzęgło zaczyna brać od samego dołu potem następuje pusty ruch pedału i całkowite załączenie sprzęgła w 3/4 wysokości pedału. Ogólnie dla jasności setup jest następujący Skrzynia s9b, sprzęgło i docisk xtd spiek 6 łopatkowy, lekkie koło zamachowe.
Wykluczam zapowietrzony układ bo problem jest sporadyczny, pompka sprzęgła została wymieniona co prawda na używaną ale wątpliwe aby na obydwu był ten sam problem..
Jeśli macie jakieś inne sugestie takiego działania niż awaria pompki lub zapowietrzony układ podzielcie się nimi :)

ppiotrek
Forumowicz

Samochód: M Power

przez ppiotrek » 2011-01-18, 01:26

mam taki sam problem. ale przyzwyczailem sie bo bardzo rzadko zdarza sie taka sytuacja. szukalem w internecie podobnych tematow ale niestety nic nie znalazlem. ciekawe jest to, ze mamy zupelnie inne setupy - u mnie seria na linke:p
Mój były CRX http://honda-crx.info/viewtopic.php?f=17&t=54008&p=500719

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2011-01-18, 18:56

ja miałem takie coś, ale na zwykłej lince jak mi docisk padał.
Obrazek

Vermilion
Forumowicz

przez Vermilion » 2011-01-19, 18:58

Miałem podobnie w motocyklu VFR 750 (też sprzęgło hydrauliczne).

Masz fabryczne przewody hydrauliczne czy w stalowym oplocie?

Najpewniej masz stare przewody hydrauliczne i gdzieś przerwała się osłona, przez co jak naciskasz pedał to przy odpowiednim ciśnieniu i ułożeniu płynu przewód najzwyczajniej puchnie.

Jeżeli przewód jest stary to pęcherzyki mogą się do niego "przyklejać", a pod ciśnieniem przewód puchnie w pewnych miejscach. W moto pomogła zmiana na stalowy oplot.

PS. Nie znam się na pełnej konstrukcji sprzęgła w samochodzie jak i samochodowej skrzyni, także nie wykluczam docisku itd.
Yamaha TDM 850 4TX 2000r.