otwieranie bagażnika z pilota del sol e-targa

majkel4
Forumowicz

otwieranie bagażnika z pilota del sol e-targa

przez majkel4 » 2010-12-05, 19:56

witam
mam uniwersalny centralny z wyjściem na otwieranie klapy bagażnika,tylko ze na tym kanale impuls trwa tylko 2s, co nie wystarczy by uruchomić mechanizm otwierania klapy. tak myślę żeby zastosować do tego siłownik, tylko czy on nie będzie szkodził?bo jak będzie na przykład otwarty to mechanizm otwierania będzie cały czas pracować.

może ktoś juz ma taki patent w e-targa lub ktoś zna sposób na to.

bialykoszalin
Forumowicz

przez bialykoszalin » 2010-12-05, 20:09

niewiem jak jest z elektrycznym dachem wiec zapytam ile musisz trzymac przycisk ???

INO
Forumowicz

przez INO » 2010-12-05, 20:40

A to nie jest przypadkiem tak, że otwierając e-dach wystarczy tylko przekręcić kluczyk, który za chwilę sam wraca a bagażnik otwiera sie sam do końca ?
Tak przynajmniej działa sprawny fabrycznie e-dach...
Przy zamykaniu to już trzeba go trzymać cały czas przekręconego a w końcowej fazie zamykania powtórzyć to jeszcze 2 razy ze względu na pikanie (bezpieczeństwa)
Tak więc wydaje mi się, że spokojnie możesz sie za to zabierac...

majkel4
Forumowicz

przez majkel4 » 2010-12-06, 11:02

normalnie to żeby otworzyć klapę to muszę przytrzymać kluczyk przekręcony około 5s a żeby zamknąć to muszę kluczyk trzymać cały czas az klapa sie zamknie do końca,

[ Dodano: 2010-12-06, 10:06 ]
i ten mechanizm nie posiada sprzęgła, bo jak kluczyk jest cały czas przekręcony np. po zamknięciu klapy to mechanizm dalij pobiera prąd.

więc nie wiem jak to z tym siłownikiem będzie.

INO
Forumowicz

przez INO » 2010-12-06, 12:49

U mnie na początku było tak:
Cały czas musiałem trzymać przekręcony kluczyk do całkowitego otwarcia - 5s.
To samo do zamknięcia.
Ale do momentu jak zobaczyłem jak powinno to działać poprawnie.
Zrobiłem przegląd wszystkich podzespołów i okazało się, że mam skopany zamek ( pourywane zaczepy linek po dzwonie w zadek) a poprzedni właściciel aby to obejść i nie kupować sprawnego zamka zainwestował 10 PLN w przekaźnik centralnego zamka od poloneza i wpiął go w komputer, kabli masa była.
Więc wywaliłem to wszystko i kupiłem z rozbitka walonego przodem cały komplet.
Od tego momentu przekręcałem kluczyk na 1s i kufer szedł do końca w górę.
Ale znowu żeby go zamknąć musiałem trzymać cały czas z 2 przerwami pod koniec zamykania.
Na koniec było słychać mechanizm zamykającego klapę rygla czego na początku nie było.
Dodam jeszcze że przy niesprawnym zamku i zamkniętej klapie po przekręceniu kluczyka do zamknięcia nadal bylo słychac mechanizm zamykania ale nieco stłumiony tak jakby trafil na opór.
Po naprawie i przekręceniu kluczyka slychac bylo tylko rygiel na ulamek sekundy.

majkel4
Forumowicz

przez majkel4 » 2010-12-06, 13:04

U mnie jak przekręce kluczyk na 1s to słychać jak rygiel sie otwiera a później drugi raz to się otworzy klapa do końca, a jak zamykam to sie zamyka bez przerwy do końca i tez słychać zamkniecie rygla na końcu, a przerwy to mam tylko przy otwieraniu dachu to wtedy sa dwie przerwy przy końcu

[ Dodano: 2010-12-06, 12:08 ]
mechanizm raczej jest ok, bo nie mam z nim żadnych problemów, chodzi mi tylko o sposób podłączenia centralnego do mechanizmu tak aby z pilota sie kufer otwierał i zamykał

INO
Forumowicz

przez INO » 2010-12-06, 13:10

Nie wiem jak Ci poradzić...
Jeżeli mówisz, że musisz 2 razy przekręcać kluczyk do otwarcia to może dwukrotne naciśnięcie pilota też da radę ?
Ja miałem robić to samo u siebie ale ten tryb zamykania mnie zdemotywował...

bialykoszalin
Forumowicz

przez bialykoszalin » 2010-12-06, 15:38

cos bys musial zaczerpnac z zamykania szyb np w del sol u kierowcy wciskasz raz mocniej i szyba zamyka sie do konca ale na 2 razy to trzeba pomyslec 8)

majkel4
Forumowicz

przez majkel4 » 2010-12-07, 10:25

nie no można dwa razy po sekundzie albo przytrzymać ok 5s

bialykoszalin, z tym mechanizmem otwierania szyb to jest naprawde dobra myśl :poklony:

tylko teraz gdzie ten mechanizm sie znajduje? juz kilkanaście razy ściągałem boczki ale nie zwróciłem na to uwagi.
może to jest w konsoli co jest na boczku?

bialykoszalin
Forumowicz

przez bialykoszalin » 2010-12-07, 12:53

kurde tez sporo razy rozbieralem ale chyba w drzwiach pasarzera jest cala ''puszka'' ona chyba wszystkim steruje (centralny i szybki) ale niejestem pewny... ale jeszcze dowiedz sie jak to jest jak szyba sie do konca domknie co rozlancza mechanizm podnoszenia bo to moze jakis czujnik byc albo po prostu jak czuje opor ale to mozna sprawdzic

INO
Forumowicz

przez INO » 2010-12-08, 08:32

bialykoszalin napisał(a):chyba w drzwiach pasarzera jest cala ''puszka'' ona chyba wszystkim steruje (centralny i szybki)

puszka jest ale to tylko siłownik do centralnego- w lewych drzwiach jej fabrycznie nie ma.
otwierając prawe drzwi z kluczyka centralny nie zadziała i lewe drzwi sie nie otworzą.

Moim zdaniem podpięcie otwierania bagażnika już jest rozwiązane.
Gorzej z zamykaniem :
1. Zlokalizować "mechanizm" automatycznego zamykania szyby kierowcy (który można również wykorzystać jako drugi pewniejszy sposób otwierania kufra)
2. Wyeliminować 3-fazowe zamykanie kufra
3. Pilot z 4 guzikami bo tym samym to chyba nie da rady otwierać i zamykać, chyba że czujnik położenia klapy i wtedy będzie "sam" wybierał funkcje - zamknąć czy otworzyć...

Ogarnięty elektryk na pewno da rade to zrobić - ja odpuściłem bo elektrykiem nie jestem i rozwiązałem tylko sposób na otwieranie, zamykanie mnie przerosło ze względu na brak czasu i własnego garażu...A byle "znachorowi" auta nie zostawię na pare godzin żeby mi to zrobił bo zamiast robic bedzie jezdzil po miescie "za częściami".
Raz miałem taką sytuację z mechanikiem jak mi sprzęgło wymieniał i przez przypadek spotkałem go tego samego dnia 30 km od warsztatu moim samochodem jak żonie prezent kupował - tłumaczył się niemiłosiernie :wrrr:
Ikuo Kajitani. The 'Father' of VTEC !

bialykoszalin
Forumowicz

przez bialykoszalin » 2010-12-08, 10:20

ogarniety elektryk sobie poradzi a moze jeszcze cos lepszego wymysli pozdro i pochwal sie jak juz wszystko bedzie dzialalo :ok:

sebas
Moderator

przez sebas » 2010-12-08, 11:36

Cała puszka sterująca szybami znajduje się pod deską w okolicach radia (za nim i pod nim jakoś). W lewych drzwiach też jest jakiś sterownik od szyby.

ender2501
Forumowicz

przez ender2501 » 2010-12-08, 14:55

Strasznie kombinujecie z tym otwieraniem/zamykaniem klapy.
Najtrudniejsza sprawa to przeciągnięcie kabla od centralki alarmu do bagażnika, a dalej to już prosta sprawa. Manual do e-dachu, znaleźć schemat tylnego zamka, wpiąć się w kable od zamka, 2 przekaźniki z regulacją opóźnienia odpadu, jeden ustawiony na 2 sekundy - do otwarcia dachu, symulujący przekręcenie kluczyka do pozycji "otwieranie", a drugi na jakieś 10 sekund, do zamknięcia i zaryglowania, symulujący przekręcenie kluczyka do pozycji "zamykanie".ZTCP do zamka dochodzą 3 kable, i wystarczy je odpowiednio zwierać przekaźnikami aby symulować przekręcanie kluczyka. Przypominam, że przy zamykaniu z zamka, klapa zamyka się na "jeden raz" , a nie tak jak z guzika na 3 razy z piszczeniem. Układ banalny, i jak mówię, najtrudniejsza sprawa wg mnie to pociągnięcie tego kabla. Jeżeli ktoś ma taki problem że żeby otwierać musi trzymać przekręcony kluczyk, lub zamyka z kluczyka klapę na kilka przekręceń, to znaczy że jest coś pokombinowane i należało by najpierw wyprostować sytuację. Żadnego kombinowania z el. szybami tutaj nie widzę, bo i czemu by to miało służyć. Robiłem już coś takiego, a konkretniej likwidacja tylnego zamka i przeniesienie otwierania klapy na osobny przycisk do wnętrza kabiny - circa 10 minut roboty z kabelkami.
Ostatnio edytowano 2010-12-08, 15:01 przez ender2501, łącznie edytowano 1 raz
najpiekniejsza muzyka: b16a2 w 5500-8200 rpm, i to x2 ]:->

sebas
Moderator

przez sebas » 2010-12-08, 14:59

ender2501, to wrzuć kolegom schemat jak możesz z tymi przekaźnikami przyda się :)

Następna strona