duży problem z ciśnieniem oleju ....

piotrek15002
Forumowicz

duży problem z ciśnieniem oleju ....

przez piotrek15002 » 2010-10-31, 18:49

znalazłem kilka opisów na forum tego problemu ale mam dziwne objawy ...
wczoraj jak jechałem autkiem to na luzie zaczęła pomrugiwać mi kontrolka oleju ;/
a dziś mam coś naprawdę dziwnego, po odpaleniu kontrolka nie wyłącza się wo gule, silnik ładnie pracuje jak na ssaniu i po jakiś 5-7 sekundach sam się wyłącza :szok: i tak za każdym razem.... komputer nic nie pokazuje, zero stukania, ładnie wchodzi na obroty kal by sam kom go zasuszał ... teraz pytanie co to może być ? za ciśnienie obstawiam pompe oliwy ale co z samo wyłanczającym się silnikiem ?

bont
Forumowicz

przez bont » 2010-10-31, 19:46

nie chciał bym Cie straszyć ale mogą to być pierwsze objawy panewki,że jeszcze nie stuka i sie dobrze wkręca to nie znaczy że można te obcje wykluczyć.Z autopsji nie wiem ale z tego co ludziska piszą pompa oleju rzadko sie psuje. Jedno wiem na pewno, nie jezdzij tak do póki nie usunisz usterki, zaczoł bym od ściągniecia miski, sprawdzenia smoka, czy jak to tam sie zwie, gdzie pompa zasysa olej, i przy okazji czy czegoś niepokojącego nie ma w oleju itp, wizualnie panewki oblukać.A potem do mechaniora i sprawdzić ciśnienie oleju.

piotrek15002
Forumowicz

przez piotrek15002 » 2010-11-01, 12:56

dzięki i tak zrobię, sprawdziłem też czujnik ciśnienia jest wpożadku .Nie rozumiem tylko jednego, czumu sam się wyłącza, wygląda to tak jak by go mu sam komputer odcinał dopływ paliwa ?? nic nie stuka i nie puka ....

Reksio
Forumowicz

przez Reksio » 2010-11-01, 14:09

Ja miałem identyczne objawy jak podajesz, przez to auto stało ponad dwa miesiące. Któregoś pięknego dnia po dłuższym czasie nie odpalania auta miałem tak że już jechałem do mechanika i tak jak piszesz nagle auto zgasło na ulicy i gasło po każdym odpaleniu. Zostawiłem na poboczu koło kumpla auto i czekałem aż ojciec wróci z pracy i mnie ściągnie do domu. Po czasie zdecydowałem się przejść i zobaczyć czy dałbym jednak radę sam wrócic autem do domu, odpaliłem auto, po nagrzaniu się na biegu jałowym dodawałem przez jakiś czas gazu i kontrolka zgasła i czasem tylko na wolnych obrotach mrugała, zapobiegawczo zmieniłem filtr oleju, uszczelkę pod pokrywą zaworów i wyregulowałem zawory i wszystko jak ręką odjął. Dodam że miałem tak jakieś 2 tyg po wymianie oleju. Wydaje mi się że w moim przypadku silnik gubił ciśnienie oleju przez ciulaty filtr oleju.
Homo sum, humani nihil a me alienum puto.

kaczorzgr
Forumowicz

przez kaczorzgr » 2010-11-01, 14:49

u mnie przy mruganiu kontrolki winna byla pompa która sie poprostu rozkręciła. masz w niej chyba 6 srub trzymajacych element trzymajacy zębatki i one byly luzne u mnie. wymienilem wtedy czujnik, olej i bylo to samo, smok byl czysty i szczelnie przykrecony a winna byla pompa. kontrolka tylko deliklatnie pulsowala ale silnik nie gasl
"Są tylko 3 prawdziwe sporty: walki byków, alpinizm, automobilizm. Reszta to tylko gry..."
E.Hemingway

piotrek15002
Forumowicz

przez piotrek15002 » 2010-11-01, 15:56

reksio wiesz że możesz mieć racje, odbierałem hanie od mechanik po wymianie pierścieni tydzień temu.... Nowy olej i filtr, ale od początku zauważyłem że na tym filtrze dłużej niż zazwyczaj po odpaleniu świeci mi kontrolka oleju zanim go zassa.Zapcham jutro z reklamacją i niech grzebie, stawiam na cmoka może się zwyczajnie odkręcił albo coś z tym filtrem sie dzieje.Jeszcze dwa dni temu śmigałem po wrocku i zero oznak awarii. Jak mi zrobi to napisze co ją bolało ;)

BornToBuyCRX
Forumowicz

przez BornToBuyCRX » 2010-11-04, 17:59

mi sie tak działo jak mi kuna przegryzła jeden z przewodów od podcisnienia.......sprawdz czy tam nie masz czegos poluzowanego ;)
"Ty tez pie*dolisz Nikos, chociaz akurat Ciebie lubie"

piotrek15002
Forumowicz

przez piotrek15002 » 2010-11-17, 13:56

znalazła się przyczyna spadku ciśnienia oleju, byłą nią zawieszenie się tłoczka w pompie.Po wyjęciu i wyszlifowaniu papierkiem wodnym i zmontowaniu reszty wszystko śmiga jak należy :)