witam. Niedawno stalem sie szczesliwym posiadaczem hondy CRX ED9 z 90roku. Auto kupilem okazyjnie z wylozona "noga" poniewaz mialem juz nagrany silnik z pewnego zrodla na przekladke. Auto po sprowadzeniu mialo otrzymac mocniejsza jednostke "A9" a wczesniej latalo na "Z5". Zawiozlem silnik i auto do mechanika. Silnik byl kompletny z calym osprzetem, dostarczylem rowniez kompa. Przy odbiorze czekala mnie niespodzianka, mechanik postanowil przelozyc caly osprzet od z5 do a9 i zostawic go na starym kompie. Niespodobalo mi sie to oczywiscie bo stracilem na tym kilka cennych kucy a dodatkowo juz mialem zmieniony uklad wydechowy (bez kata i ze strumienica) a z doswiadczenia wiem ze w niektorych autach sonda lambda potrafi platac figle w takich przypadkach. Jednak auto chodzilo swietnie wiec to wszystko postanowilem puscic w niepamiec. Nie cieszylem sie jednak zbyt dlugo.. po kilku kick downach i 6tys. obrotow zapalila sie kontrolka "engine". Auto jest totalnie rozregulowane, szarpie, dusi sie, potrafi zdychac na wolnych obrotach ktore z reszta nie sa za rowne. Wymienilem nawet pompe paliwa bo myslalem ze w tym tkwi przyczyna jednak jest to samo.
Mam nastepujace pytanie:
Czy to zbieg okolicznosci i po prostu cos mi kleklo czy ten mechanik z niewiedzy odwalil jakas kiche?? dokladniej: czy mam spowrotem wrzucic osprzet i kolektor bez sondy oraz kompa ktory prawnie sie temu silnikowi nalezy??? czy tez jak to moj mechanik twierdzi roznica miedzy z5 a a9 polega wylacznie na osprzecie a silnik jest totalnie identyko??? i szukac przyczyny gdzie indziej???
AHA! dodam jeszcze ze silnik w trybie mieszanym spalil kolo 11.5Litra paliwa, gdzie polowe tras zrobilem zolwim tempem bo mam letnie opony a bylo super slisko. Nie powiem kilka razy przycisnalem ale moj kolega mial juz 2 crxy teraz ma vteca i zaden mu tyle nie siorbal?!?!
Pomozcie mi bo nie mam pojecia co w tej sytuacji zrobic. Boje sie ze jak wyreguluje ten silnik i zlikwiduje objawy, przyczyny pozostana i bede sie bawil w takie regulacje co jakis czas...
Pozdrawiam i PLZ o fachowe porady!