Pilne! pytanie o swapa w ED9!
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

monterque
Forumowicz

Pilne! pytanie o swapa w ED9!

przez monterque » 2005-12-03, 02:27

witam. Niedawno stalem sie szczesliwym posiadaczem hondy CRX ED9 z 90roku. Auto kupilem okazyjnie z wylozona "noga" poniewaz mialem juz nagrany silnik z pewnego zrodla na przekladke. Auto po sprowadzeniu mialo otrzymac mocniejsza jednostke "A9" a wczesniej latalo na "Z5". Zawiozlem silnik i auto do mechanika. Silnik byl kompletny z calym osprzetem, dostarczylem rowniez kompa. Przy odbiorze czekala mnie niespodzianka, mechanik postanowil przelozyc caly osprzet od z5 do a9 i zostawic go na starym kompie. Niespodobalo mi sie to oczywiscie bo stracilem na tym kilka cennych kucy a dodatkowo juz mialem zmieniony uklad wydechowy (bez kata i ze strumienica) a z doswiadczenia wiem ze w niektorych autach sonda lambda potrafi platac figle w takich przypadkach. Jednak auto chodzilo swietnie wiec to wszystko postanowilem puscic w niepamiec. Nie cieszylem sie jednak zbyt dlugo.. po kilku kick downach i 6tys. obrotow zapalila sie kontrolka "engine". Auto jest totalnie rozregulowane, szarpie, dusi sie, potrafi zdychac na wolnych obrotach ktore z reszta nie sa za rowne. Wymienilem nawet pompe paliwa bo myslalem ze w tym tkwi przyczyna jednak jest to samo.

Mam nastepujace pytanie:

Czy to zbieg okolicznosci i po prostu cos mi kleklo czy ten mechanik z niewiedzy odwalil jakas kiche?? dokladniej: czy mam spowrotem wrzucic osprzet i kolektor bez sondy oraz kompa ktory prawnie sie temu silnikowi nalezy??? czy tez jak to moj mechanik twierdzi roznica miedzy z5 a a9 polega wylacznie na osprzecie a silnik jest totalnie identyko??? i szukac przyczyny gdzie indziej???

AHA! dodam jeszcze ze silnik w trybie mieszanym spalil kolo 11.5Litra paliwa, gdzie polowe tras zrobilem zolwim tempem bo mam letnie opony a bylo super slisko. Nie powiem kilka razy przycisnalem ale moj kolega mial juz 2 crxy teraz ma vteca i zaden mu tyle nie siorbal?!?!

Pomozcie mi bo nie mam pojecia co w tej sytuacji zrobic. Boje sie ze jak wyreguluje ten silnik i zlikwiduje objawy, przyczyny pozostana i bede sie bawil w takie regulacje co jakis czas...

Pozdrawiam i PLZ o fachowe porady!

lelo
Forumowicz

przez lelo » 2005-12-03, 09:20

Witam

Po pierwsze, mechanik ma racje, niema żadnej różnicy między z5 a a9 poza osprzętem,
Po drugie, sprawdź na kompie jakie błędy wywala,
Po trzecie, naucz kompa jeździć to nie będzie żarł 12 litrów,
Po czwarte, użyj opcji szukaj bo tego pełno na forum.

Pozdrawiam, lelo
"Ilość napisanych postów, nie świadczy o wiedzy piszącego."

Maly
Forumowicz

przez Maly » 2005-12-03, 13:55

a ja myslalem ze chodzi o B16A1...

monterque
Forumowicz

przez monterque » 2005-12-04, 15:17

pokazuje blad numer 9 na kompie. Podobno rozrzad albo zaplon. Ciekawe czy to tylko ustawienia. Bo jezeli tak, to mam nadzieje ze jak mi kolo ustawi to sie sytuacja nie bedzie notorycznie powtarzala!

Alpiniste
Forumowicz

przez Alpiniste » 2005-12-04, 18:34

Błąd 9 był poruszany wielokrotnie i to głównie dzięki mnie, ale po przejściach udało się wszystko zrobić,
Jak co to tu masz wszystkie możliwe opcje itp.

forum/viewtopic.php?t=972
forum/viewtopic.php?t=1399
forum/viewtopic.php?p=21048&highlight=#21048
forum/viewtopic.php?p=16573&highlight=#16573

PS. Jeśli chodzi o różnice między A9 i Z5 to tutaj
forum/viewtopic.php?t=954
Life is 2 short to drive 2 slow.

monterque
Forumowicz

przez monterque » 2005-12-04, 21:54

sytuacja wyglada tak, ze po resecie kompa (calkowitym) objawy zniknely. Nie szarpie i generalnie chodzi spoko... jest minimalnie slabsza. Jednak nadal pali sie blad nr 9:( wiec jutro wizyta u 1 mechanika. Pewnie kilku odwiedze zanim sie uporaja z problemem.

W przyp. 9 bledu pisaliscie ze auto szarpie itp. a jak sie on pali ale auto chodzi normalnie to eliminuje pewne warianty? czy to bedzie w takim razie czujnik w aparacie zaplonowym?

Tom i Jerry
Forumowicz

Re: Pilne! pytanie o swapa w ED9!

przez Tom i Jerry » 2005-12-04, 23:20

monterque napisał(a):PLZ o fachowe porady!

forum/viewtopic.php?t=3188

poczytaj i jeśli znajdziesz coś to tam się udaj ....................... to nie forum "wróżę z fusów i ręki "

a z tym swapem z Z5 na A9 to już osiągnąłeś szczyty
:rotfl2:

monterque
Forumowicz

przez monterque » 2005-12-05, 02:01

jak narazie duzo pomoglo takie wrozenie bo na poczatku nawet nie wiedzialem gdzie sie komp miesci:P CRXa mam od niedawna. Wyglada na to ze jutro sie problem rozwiarze:) ale jak pojde do mechanika to mu po prostu powiem co ma zrobic bo juz mi nie jeden servis polecano z roznymi autami jezdzilem i nawet Ci najgorecej polecani mimo ze poradzili sobie szybko to zaraz sciema i cena szla w gore na maxa. Jak sie jedzie do fachmana trzeba zawsze cos juz wiedziec bo inaczej wyciagaja krolika z kapelusza. w kazdym razie thx za pomoc