koszt swapa d16z6 -> b16a2

vrus
Forumowicz

przez vrus » 2010-09-27, 08:06

ty no ale co w tym trudnego jest?:D to da sie nawet na parkingu zrobic:D

Boro
Forumowicz

Samochód: Accord CL7

przez Boro » 2010-09-27, 17:14

dymek1988 napisał(a):demonlegion, 3 chłopa i pół litra :rotfl:

Pół litra na łep oczywiscie :rotfl:

A koszt ok 1000zl zalezy od warsztatu wszedzie inaczej biora ;)
Jest Accord CL7
Był EJ9 D16z6 Turbo
Był Del Sol :D
Było ED9 z5/B16A1 :)

volvox
Forumowicz

Samochód: CRX ED9 D16Z5

przez volvox » 2010-09-28, 13:23

Ja przechodziłem przekładkę z D16Z6, rocznik 93 a więc bez ABSu i bębny z tyłu, na B16A2 ale nie z EG2 a z Civica VTI. Szczegółowych kosztów robocizny u atom'a( przekładka samego silnika ) ci nie podam bo w moim przypadku było trochę więcej dłubaniny (nie pasowały wodziki od skrzyni, nie pasowała jedna łapa od silnika, był problem z cieknącym wężem od chłodnicy, płaciłem atomowi za transport motorowni, była robiona zbieżność) ale +- koszta włożenia samego silnika to było około 500PLN. Czasu na włożenie silnika było od godziny +- 12-13 do +- 1-2 rano jeśli dobrze pamiętam (przy czym atom pracował praktycznie sam, ja pomagałem mało)

rudzinski napisał(a):czebem kochany, czeba.
zeby VTEC dzialal trzeba przy kompie polaczyc dwa piny. nie pamietam teraz ktore dokladnie aczkolwiek moge to znelezc jesli trzeba. (chyba A4 z D6)

VTEC po zmianie komputera na tego od B16A2 działa bez żadnego łączenia pinów w kompie. Poprostu odkręcasz starego kompa, wkładasz nowego i tyle roboty.

badam napisał(a):wyjmujesz jeden wkladasz drugi...wiec jak zwykla wymiana silnika z polosiami...

kabelkowac chyba nic nie trzeba

Wiązka pasuje idealnie tylko jest jeden problem jeśli w budzie EH6 nie masz ABSu. W budzie EH6 masz kabelki od map sensora wyprowadzone do dużej kostki jak dobrze pamiętam z lewej strony budy, a w Silniku B16A2 map sensor jest wpięty jakoś bezpośrednio przez wiązkę ABS'u. Także map sensor najprościej wpiąc przy swapie bezpośrednio w kompa, bo bez tego VTECa słychać, ale prześpieszenie do setki to 10sek. :(
Za bezpośrednie wpięcie się z map sensorem do kompa zapłaciłem u Quowax'a z Empire Racing Engineering około 50-70PLN

Jest jeszcze jakiś drobny problem z długością linki gazu (do B16A2 powinna iść linka krótsza - sprawe u mnie rozwiązuje przykręcona krótka listewka)

EDIT: cholera dopiero teraz zobaczyłem jak temat jest stary i że dopiero ostatnie posty są "tegoroczne".. Tymniemniej macie tu +- koszta z roku 2010 :)

Przydało by się jeszcze przy swapie (jeśli buda EH6 starsza niż 1994 rok) przełożyć tylnie zawieszenie co by hamulce były tarczowe. Za wahacze z "umarłymi" tulejami i tarczami w kiepskim stanie płaciłem u chińczyka 200pln. Tuleje komplet poliuretan z bikopuru jakoś 700PLN (sam tył).
Było ED9, potem EH6 z sercem EG2, jest ED9

Poprzednia strona