waga crx del sol i centralny zamek....

ender2501
Forumowicz

przez ender2501 » 2008-01-29, 11:29

Było to już na forum kilka razy,ale napiszę na szybko jeszcze raz, jak dla blondynki ;)

Auto w pozycji wyjściowej czyli:
-silnik uruchomiony
-zaciągnięty hamulec ręczny
-tylna szyba zamknięta
-bagażnik zamkniety
-dach zamknięty

1.Przekręcamy klameczki boczne dachu po lewej i po prawej stronie - powinno zacząć pikać(sygnał dźwiękowy)
2.Wciskamy przycisk otwierania dachu i trzymamy go wciśniętego - ten przycisk jest po lewej stronie osłony nad zegarami (tzn prędkościomierz i obrotomierz), wciskamy go w dół
3. Szyby boczne powinny się same otworzyć
4.Bagażnik powinien podnieść się do góry
5.Dach powinien zostać uniesiony na jakieś 15 centymetrów (tzn jego tylna krawędź jest unoszona),
6.Wyjeżdżają z bagażnika 2 pręty które wsuwają się w dach
7. Dach opada o około 2 centymetry.
8. Sygnał dźwiękowy się zmieni w tym momencie
6.Puszczamy przycisk otwierania
7.Przekręcamy tą srodkową klameczkę dachu
8.Wciskamy przycisk i trzymamy go.
9.Pręty cofają się chowając się do bagażnika razem z dachem
10. Bagażnik zaczyna się zamykać
11. Jak jest już w 2/3 zamknięty , zatrzymuje się i znowu piszczy sygnał
12.Puszczasz w tym momencie przycisk i naciskasz go znowu - bagażnik zamyka się dalej
13. Tuż przed zamknięciem znowu piszczy - puszczasz w tym momencie przycisk i naciskasz go znowu
14. Bagażnik zamyka się, słychać ryglujący się zamek
15. w tym momencie puszczasz przycisk - masz schowany dach.

Jeżeli w każdym momencie podczas otwierania dachu coś się stanie , zmienisz zdanie i chcesz go zamknąć w trakcie otwierania, to puszczasz przycisk otwierania po czym naciskasz go w górę (tryb reverse) - dach zacznie się zakładać w odwrotnej kolejności.

Z opisu wygląda to na bardzo skomplikowane, ale po kilku otwarciach jest to wszystko raczej proste i logiczne, a cała procedura zajmuje około 35 sekund.

Te piszczenia przy zamykaniu bagażnika , jak i to że tylna szybka podczas tej całej operacji ma być zamknięta to przejaw nadmiernej chyba troski o bezpieczeństwo , a konkretniej coby nikomu dłoni bądź rąk nie przycięło.

Jak już otworzysz ten dach, to daj znać, to napiszemy ci jak się go zamyka :diabelek:
najpiekniejsza muzyka: b16a2 w 5500-8200 rpm, i to x2 ]:->

atom1
Moderator

przez atom1 » 2008-01-29, 14:53

a ja wazylem dzisiaj ee8 z instalacja gazowa i prawie pustymi bakami i wyszlo 1010 jak fabryka karze:| czyli te wagi to chyba sa auta gotowego do startu
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

bedo
Forumowicz

przez bedo » 2008-01-29, 16:31

Jakby jeszcze coś było niejasne, to wkleję może filmik:
http://www.honda.co.jp/HDTV/MotionGallery/cr_x/index.html ;-)
pst pst pst

Przeczytanie tego idiotycznego podpisu zajmie tyle samo co kliknięcie w Pajacyka

Conrado
Forumowicz

Samochód: EH6 D16Y8

przez Conrado » 2008-01-29, 20:40

ender2501 wspaniała instrukcja. proponuje aby wkleić ją do działu FAQu.

Dodam jeszcze, że otwieranie dachu jest trochę bardziej skomplikowane niż zamykanie i można niechcący łatwo zablokować dach. Trzeba uważać aby:
- nie zwalniamy tylnej blokady dachu zanim pręty z bagażnika nie wsuną się całkowicie w dach
- kiedy bagażnik ze schowanym dachem zamknie się, trzeba koniecznie poczekać aż zamek się zarygluje

Jeśli zablokujemy dach to możemy stracić parę minut i nerwów aby go odblokować. Mój dach udało się zablokować mechanikom z Hondy. Od tej pory nie daję bawić się moim dachem nikomu! :diabeleknie:
CRX del Sol ver. Daytona + TransTop - Two Way Paradise
__2007 Modlin__2008 Nadarzyn__2009 Wieruszów__......

ender2501
Forumowicz

przez ender2501 » 2008-01-29, 21:55

Conrado, ja już trochu jestem ekspertem od tego dachu, bo jak kupowałem solkę to był niesprawny. Przed kupnem w aso hondy diagnozowali mi że tylko jeden czujnik jest do wymiany, ostatecznie okazało się że ta diagnoza była funta kłaków warta, bo musiałem rozebrać w drobny mak 2/3 mechanizmu, i przejść chyba z połowę tablicy kodów błędów dachu. Zajęło to około 25 roboczogodzin dwóm osobom w ciągu dwóch tygodni.Także teraz większość mechanizmu znam na pamięć. Pozwala mi to postawić wniosek, że jest on z jednej strony genialnie prosty w ogólnej zasadzie działania, a z drugiej strony zbyt skomplikowany w podejściu do wielu szczegółów. Pewne rozwiązania są wręcz bardzo dziwne, i człowiek zachodził w głowę, co do jasnej strzeliło tym japończykom do głowy. Ciekawostką jest że w skład mechanizmu wchodzi bodajże 26 czujników, a awaria któregokolwiek uniemożliwia operację otwarcia/zamknięcia dachu.

inny R6
Forumowicz

przez inny R6 » 2008-01-29, 22:23

atom1 napisał(a):a ja wazylem dzisiaj ee8 z instalacja gazowa i prawie pustymi bakami i wyszlo 1010 jak fabryka karze:| czyli te wagi to chyba sa auta gotowego do startu

roznie fabryka podaje

citroeny sa podawane bez kierowcy i bagazu samo auto bez paliwa
fiat wiem ze podaje z 2 osobami i 20 kg bagazu na pokladzie

jak podaje honda ciezko strzelac

Conrado
Forumowicz

Samochód: EH6 D16Y8

przez Conrado » 2008-01-29, 22:24

Całe szczęście japończycy pomyśleli o systemie awaryjnym. Testowałeś go u siebie? Ja po kupnie sam. zorientowałem się dopiero, że brakuje tej linki co podłącza się jednym końcem w schowku a drugim do tej płytki z korbką. Mam nadzieję, że elektryka dachu nie padnie mi gdzieś w trasie.
CRX del Sol ver. Daytona + TransTop - Two Way Paradise
__2007 Modlin__2008 Nadarzyn__2009 Wieruszów__......

ender2501
Forumowicz

przez ender2501 » 2008-01-29, 23:30

Testować to z musu przetestowałem wszystko oprócz awaryjnego podnoszenia klapy bagażnika, chociaż awaryjne otwieranie rygla bagażnika przerabiałem na innej solce :)
A co do awarii w trasie, to ja już bym się raczej nie strzelał w kręcenie korbkami,tylko raczej szybkie zdjęcie pokrywy komputera od dachu i bezpośrednie wysterowanie przekaźnikami silników załatwia sprawę. Oczywiście o ile nie spierniczy się akurat któryś z silników, ale to sie rzadziej zdarza bo są dobrze zabezpieczone. Trzeba tylko uważać przy takiej operacji coby sie nie przyciąć bagażnikiem, no bo komputer jest w bagażniku, i grzebiąc przy nim siłą rzeczy jestes w bagażniku do połowy :) Później robi się reset komputera od dachu, i zamyka się już klapę z kluczyka.W sumie można to w minutę zrobić.
do moderatora - sorry za mega OT,ale jakoś temat taki tu wyniknął, a może się to komuś kiedyś przydać. Można by to przenieść do odpowiedniego wątku.

Limbo
Forumowicz

przez Limbo » 2008-01-30, 20:44

co maja intrukcje dot. dachu elektrycznego (tj jak go otwierac) do wagi i centralnego zamka?
troche szakuncu chlopaki:D

pirul
Moderator

przez pirul » 2008-01-30, 20:47

najlepiej byloby to do FAQa przeniesc i kilka innych rzeczy tez tylko sie nie doczekamy na akceptacje bo mody maja gdzies :(
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD
ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD
CB600F HORNET '10 SOLD
cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD
w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project

Wiktor
Forumowicz

przez Wiktor » 2010-09-26, 14:43

ender2501 napisał(a):Conrado, ja już trochu jestem ekspertem od tego dachu, bo jak kupowałem solkę to był niesprawny. Przed kupnem w aso hondy diagnozowali mi że tylko jeden czujnik jest do wymiany, ostatecznie okazało się że ta diagnoza była funta kłaków warta, bo musiałem rozebrać w drobny mak 2/3 mechanizmu, i przejść chyba z połowę tablicy kodów błędów dachu. Zajęło to około 25 roboczogodzin dwóm osobom w ciągu dwóch tygodni.Także teraz większość mechanizmu znam na pamięć. Pozwala mi to postawić wniosek, że jest on z jednej strony genialnie prosty w ogólnej zasadzie działania, a z drugiej strony zbyt skomplikowany w podejściu do wielu szczegółów. Pewne rozwiązania są wręcz bardzo dziwne, i człowiek zachodził w głowę, co do jasnej strzeliło tym japończykom do głowy. Ciekawostką jest że w skład mechanizmu wchodzi bodajże 26 czujników, a awaria któregokolwiek uniemożliwia operację otwarcia/zamknięcia dachu.

Tez mam problem z tym dachem, w Bydgoszczy w salonie Hondy powiedzieli mi ze nie moga mi pomóc bo nie potrafia.... Nie maja nawet schematu tego dachu i nie maja go skad sciagnac.... Zna ktos moze jakiegos mechanika w tym sie specjalizujacego, ze pojade do neigo, zdiagnozuje mi dobrze problem, a moze i nawet mi na miejscu naprawi....
Babcia mowiła tylko nie kupuj 2-osobowego, Babcia nie miala nic do gadania ;p Zbyt piękny samochód by babci sluchac :P

INO
Forumowicz

przez INO » 2010-09-27, 00:59

tu masz cały schemat, to powinno ci wystarczyć do naprawy:

http://www.delsolownersclub.co.uk/Guides/ttr.zip

Poprzednia strona