alternator

Swistak
Forumowicz

alternator

przez Swistak » 2007-09-30, 18:57

moze to juz bylo ale sie nie doszukalem...czy alternator powinien byc tak goracy ze mozna sie o niego dosc konkretnie oparzyc? czy jest to objaw ze cos z nim jest nie tak? mozecie to uzanc za dosc glupie pytanie...
Profesjonalny serwis urządzeń biurowych: HP, Lexmark, Samsung, Ricoh, OKI
Kontakt:
- 609 084 853
- p_kubacki@wp.pl

Wystawiam faktury VAT.
Dojazd do klienta, diagnoza urządzenia od 10 pln brutto.

rafisz
Forumowicz

Samochód: accord 8 gen CW2

przez rafisz » 2007-09-30, 22:20

nie pod zadnym pozorem nie moze byc tak goracy ze o alternator mozesz sie oparzyc... moze byc cieply ale nigdy nie goracy.... jest to objaw uszkodzenia instalacji ewentualnie alternatora...

Swistak
Forumowicz

przez Swistak » 2007-09-30, 22:23

aha...bo wymienialem regulator i bylo wszystko ok teraz ten aku mi padl i tak sie zastanawiam czy jeszcze cos nie dupnelo sie w alternatorze...czyli skoro jest taki goracy to co moglo w nim sie ze tak powiem wysrac...?
Kontakt:
- 609 084 853
- p_kubacki@wp.pl

Wystawiam faktury VAT.

rafisz
Forumowicz

przez rafisz » 2007-09-30, 22:33

hmmm alternator to inaczej mowiac pradnica trojfazowego pradu przemiennego z trojfazowym prostownikiem pelnookresowym(elektrycy/elektronicy wiedza o co chodzi) i z tego powodu mogly pasc w twoim przypadku albo diody prostownicze na tzw. "mostku prostowniczym" albo uzwojenia jednej z sekcji na stojanie (czyli tej czesci alternatora ktora nie wiruje)
moje zalozenia opieraja sie o fakt ze nie masz zadnych zwarc/ przebic w instalacji samochodu...

Swistak
Forumowicz

przez Swistak » 2007-09-30, 22:40

w sumie nie...bo jak ostanio sprawdzalem czy mi nie ucieka prad tak mi radziles bylo wszystko ok. aha czyli prosciej mowiac wymiana aku na nowy nic nie pomoze i musze rozebrac alternator i go nareperowac? bo ja jestem socjologiem z wyksztalcenia ktory pracuje jako technik serwisu od drukarek i za bardzo na elektryce sie nie znam...:)
Kontakt:
- 609 084 853
- p_kubacki@wp.pl

Wystawiam faktury VAT.

rafisz
Forumowicz

przez rafisz » 2007-09-30, 22:56

no to ja ci napisze tak na stojanie masz trzy uzwojenia i do zbadania ich potrzebny ci jest dosc dokladny omomierz, elektrycy mowia ze to polaczenie tych uzwijen to polaczenie w tzw gwiazde, czyli inaczej mowiac musisz znalezc miejsce gdzie sa polaczone trzy druty w jednym miejscu i teraz wlasnie potrzebny ci jest omomierz - jedna koncowke przykladasz do tego punktu a druga do poszczegolnych punktow na stojanie(punktow ktore "dochodza" do poszczegolnych sekcji prostownika pelnookresowego - wszystkie maja byc podobnej wartosci - wskazane odlutowanie tych drutow od prostownika-(beda to ulamki czesci oma), jezeli nie masz tego sprzetu to radze oddac alternator do firmy ktora takie cida naprawia...

abuszajke
Forumowicz

przez abuszajke » 2007-09-30, 23:28

Rafisz, lubię Twoje rady bo są obrazowe, dokładne i pouczające nie tylko delikwentów szukających pomocy. Powinneś być nauczycielem, noże jesteś? A swoją drogą alternator może się nadmiernie grzać z powodów mechanicznych albo z wytężonej pracy w godzinach nadliczbowych z winy szwankującego akumulatora albo chwilowych przebić na masę (które znikają kiedy ich szukamy) Mnie kiedyś honda ( nie crx) stawała kiedy chciała i nikt nie wiedział dlaczego, az łebski elektryk wymienił wiązkę przewodów usytuowaną między tablicą rozdzielczą a szybą i przeszło jak ręka odjął
abuszajke i jego fura kłaniają się forumowiczom

rafisz
Forumowicz

przez rafisz » 2007-09-30, 23:41

abuszajke napisał(a):Powinneś być nauczycielem, noże jesteś?

hehehe, nie jestem i daleko mi od tego, hehe i nie wiem czy chcialbym byc, poprostu pisze to co sam ze tak powiem "widze" w danym temacie i co mam potwierdzenie w praktyce(nawiasem mowiac kiedys tam w mojej mlodej swietnosci robilem przezwojenie alternatora w takich warunkach domowych, bo jaki sprzet moze miec nastolatek ze szkoly sredniej, ehhh 29 m drutu 1.2mm zwinalem rcznie w alternatorze, alternator do tej pory dziala :) ), innymi slowy to co pisze zaobserwowalem serwisujac rozny sprzet elektro....(jak kiedys tu pisalem jestem elektronikiem/informatykiem z wyksztalcenia), a twoja uwaga jest jak najbardziej sluszna :)biorac pod uwage to co wczesniej napisalem
czyli
"moje zalozenia opieraja sie o fakt ze nie masz zadnych zwarc/ przebic w instalacji samochodu..."
i jeszcze jedna uwaga do autora tematu ostatnio zamontowalem do ciagnika rolniczego alternator (jakis produkcji BOSCHa o mocy podobnej jak te w naszych crxach, nawet po kilku godzinach pracy z aku ze tak powiem zero, byl tylko ledwie cieply, akumulator przy napieciu ok 14 V jest z reguly ladowany "w porywach 1/10 pojemnosci" czyli aku 50 Ah ladowany jest 5A a tradycyjny alternator moze oddac ok 50 A...

matrix87
Forumowicz

przez matrix87 » 2010-09-23, 20:48

czy przebicie na kablach zapłonowych też może powodować że alternator jest bardzo gorący, a jego praca jest glośniejsza niż zwykle aczkolwiek łożyska są sprawne?

rafisz
Forumowicz

przez rafisz » 2010-09-23, 20:58

odpowiedz brzmi - nie, a to dlatego za na kablach zaplonowych wystepuje wysokie napiecie rzedu kV (teraz po browarze nie jestem w stanie sobie przypomniec ile tych kV :razz: ) a przy tym minimalny prad, faktem jest to ze wysokie napiecie na kablach bierze sie z pradu po stronie pierwotnej ale nie zmienia to faktu ze po stronie wtornej malo wazne jest jaka droga "ucieka" iskra, tzn czy na swiecy, czy w miejscu najmniejszej rezystancji - innymi slowy mowiac w miejscu przebicia przewodu zaplonowego

matrix87
Forumowicz

przez matrix87 » 2010-10-02, 00:02

u mnie było zwarcie na statorze (stojanie) co powodowało że alternator był bardzo gorący i wył, czasami nie wyrabiał z ładowaniem a czasami go było czuć, wymieniałem na inny od chińczyka i jak ręką odjął :)